Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AVG] Pierwsze hamowanie po dlugim postoju - serce w gardle

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam taki problem od kilku dni

mieszkam przy glownej trasie katowice - wisla

jak wyjezdzam rano to pierwsze hamowani ejest na najblizych siatlach i juz 2 raz mam taki efekt jakby samochod zaczal hamowac z opoznieniem

i wogole z mniejsza sila , pozniej juz wszystko wraca do normy,

jak sadzicie w czym moze byc problem , zaznacze ze nieauwazylem aby plynu hamulcowego nie ubywa , zadnych bledow nie wykrywa.

jest to dosc powazna sprawa bo jak sie zapomne to moze to sie skonczyc tragicznie

z tego powodu ze sa swieta to mam tylko mozliwosc poradzic sie was na forum a pozniej pozotaje tylko wizyta u mechanika

ale kazda sugestia moze byc pomocna , wiec licze na was.

Pozdrawiam

Opublikowano

Może układ hamulcowy zapowietrzony :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Może układ hamulcowy zapowietrzony :mysli:

no wiesz, nie robilem nic oprocz wymiany klockow , chyba ze sie moze sam sampowietrzyc.

Opublikowano

tylko gbyby był zapowietrzony to by się mu to chyba częściej działo?? może klocki złej jakości??

Opublikowano

Kolego nie jestem specem w tej dziedzinie ale miałem kiedyś podobny problem po wymianie klocków i odpowietrzenie układu pomogło :wink4:

Opublikowano

ja mimo wszystko nadal stawiam na zapowietrzony układ hamulcowy :)

cały problem się zaczął po wymianie klocków hamulcowych wiec pomysł z lodem czy szronem na tarczach bym odrzucił[br]Dopisany: 03 Styczeń 2010, 13:03_________________________________________________może się przyda :gwizdanie:

http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t68297.0.html;highlight=uk%C5%82ad+hamulcowy

albo

http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t83664.0.html;highlight=odpowietrzanie+uk%C5%82adu+hamulcowego

Opublikowano

jeśli auto stoi po chmurką, to na tarczy może zbierać się jakaś wilgoć lub szron i pierwsze hamowanie jest jakie jest

Opublikowano

Całkiem śmiało można zapowietrzyć sobie układ przy wymianie klocków. Przeważnie nowe klocki są grubsze od starych :wink4: no i trzeba cofnąć tłoczki i właśnie wtedy może dojść do zapowietrzenia zwłaszcza jak tłoczki nie są już pierwszej młodości i mogą mieć jakieś wżery.

Opublikowano

dokladnie to samo zauwazylem u kolesia w Pasku-wymienilismy klocki i pierwsze hamowanie i...niespodzianka-klocki wymienione byly wszedzie(przod i tyl) ale zapomnielismy odpowietrzyc-odkrecenie srubek,pompowanie i wrocilo do normy :wink4:

Opublikowano

podpinam się pod temat. mam dokładnie ten sam objaw, tylko, że ja klocki wymieniałem ostatnio w maju a problem z pierwszym hamowaniem po dłuższym postoje pojawił się dopiero zimą.

Opublikowano

A podczas tego hamowania włącza się wam ABS, czy nie?

Opublikowano

mi się nie włącza....dopiero po kilku hamowaniach jak hamulce wrócą to działa wszystko łącznie z ABSem

Opublikowano

ja mam dokladnie to samo od 2 dni pierwsze depniecie to szok ale 2 juz dziala normalnie

Opublikowano

ponoć to jakiś wężyk podciśnieniowy czy coś tam :P trza go wymienić ale nie wiem gdzie jest :D

Opublikowano

u mnie jest identyczny objaw dziś rano zauważyłem pierwsze hamowanie wciskam pedał i nic :kwasny: naciskam pedał kilka razy wszystko wraca do normy klocki nie były wymieniane od 1.5 roku

Opublikowano

U mnie tez taki objaw.. zdarzyło się to wczoraj.. po dłuższym postoju hamulec nie trybił.. ABS się nie włączał i hamulec bardzo delikatnie hamował.. prawie ze niezauważalnie.. dopiero przy 3 wciśnięciu pedału zadziałał jak powinien..

Opublikowano

A płyn hamulcowy wymieniany kiedykolwiek, powinno się co dwa lata bo chłonie wilgoć i może stad takie klocki. Choć raczej słyszałem o możliwych problemach latem że po przygrzaniu wilgotnego płynu wytrąca się para wodna i zapowietrzają się hamulce.

Opublikowano

u mnie też tak się zdarzyło ostatnie 2 dni :shocked: ale to co zauważyłem to pedał hamulca był jakiś twardy pierwsze dwa hamowania a później ok i to mi dało do zastanowienia się nad pompą podniśnienia (z tym że później działa normalnie :mysli: ).

Opublikowano

Ja tez mam taki objaw - ubiegły weekend i tydzien wczesniej - pedal trudno wcisnąć, jest twardy a hamowania 0! Przeraziłam się, musze kilka razy hamowac jeszcze na parkingu i po ok. minucie, dwóch jest juz normalnie. Znajomy mechanik powiedział ze to podciśnienie, że może skads powietrze ucieka i tam nie ma tego podcisnienia wiec nie dziala wspomaganie hamulca i że to problem od silnika raczej. Co dziwne widze tu na forum duzo wpisow wlasnie z tego samego okresu czasu co ja, jakby wszyscy nagle mieli taki problem.