Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż i kodowanie nawigacji RNS-E w Audi A4 B6/B7 od A do Z

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie mam pytanie czy kierownica z MF z b6 będzie obsługiwać RNS-E bez żadnych problemów, ewentualnie co i jak trzeba kodować :hi:

tak będzie śmigać:wink:

bez żadnych problemów

bez:wink:

Panowie mam pytanie czy kierownica z MF z b6 będzie obsługiwać RNS-E bez żadnych problemów, ewentualnie co i jak trzeba kodować :hi:
Musisz tylko przekodować vagiem ze zwykłej na multi:wink:

podzienkował

• Odpowiedzi 4,5 tys.
  • Wyświetleń 803,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Panowie czy jest taka możliwość żeby podłączyć się jakoś vagiem do rns-e bez pośrednictwa samochodu tzn. na stole w domu?

Opublikowano

tez sie nad tym zastanawialem, teoretycznie nie powinno byc problemu chyba, podlaczajac na krotko odpowiednie piny z kabla do rnsa majac juz zasilanie na stole bo z tym juz sie uporales

pewien kolega mi w tym watku napisal jak podlaczyc vagcom do rnse na krotko:

http://a4-klub.pl/warsztat-zrob-to-26/all-rns-e-7428/index61.html#post3014551

Opublikowano
tez sie nad tym zastanawialem, teoretycznie nie powinno byc problemu chyba, podlaczajac na krotko odpowiednie piny z kabla do rnsa majac juz zasilanie na stole bo z tym juz sie uporales

pewien kolega mi w tym watku napisal jak podlaczyc vagcom do rnse na krotko:

http://a4-klub.pl/warsztat-zrob-to-26/all-rns-e-7428/index61.html#post3014551

Chodzi ci o tego pikczera

DLC_Pinout.jpg

tylko teraz co i gdzie wpiąć do rns-e , wolałbym być pewny na 100% niż uwalić coś w laptopie albo w navi :decayed:

Opublikowano

o laptopa sie nie boj, do navi podpinasz kline tam gdzie masz kline wyjscie, sa chyba dwa, to nie problem na naklejce masz opisane i poszli konie po betonie.

Opublikowano

Witam

Czy może mi ktoś powiedzieć jak jest po zmianie z NRS-D na RNS-E z sterowaniem kierownicy MF i z podłączeniem telefonu, Przejściówka którą zakupiłem na allegro w środkowej czerwonej wtyczce C ma tylko podłączenia 2 przewodów Can. a z tego co wyczytałem w mojej NRS-D sterowanie kierownicy MF jest pod pinem 11 i tel. jest pod pinami 7 i 12. jak i gdzie to podłączyć żeby działało(jeszcze nie podłączałem navi RNS-E.

I jeszcze jedno czy podczas robienia głośniej lub ciszej nie wyświetla się info tak jak w NRS-D?

Opublikowano
Witam

Czy może mi ktoś powiedzieć jak jest po zmianie z NRS-D na RNS-E z sterowaniem kierownicy MF i z podłączeniem telefonu, Przejściówka którą zakupiłem na allegro w środkowej czerwonej wtyczce C ma tylko podłączenia 2 przewodów Can. a z tego co wyczytałem w mojej NRS-D sterowanie kierownicy MF jest pod pinem 11 i tel. jest pod pinami 7 i 12. jak i gdzie to podłączyć żeby działało(jeszcze nie podłączałem navi RNS-E.

I jeszcze jedno czy podczas robienia głośniej lub ciszej nie wyświetla się info tak jak w NRS-D?

czytnij sobie http://a4-klub.pl/nawigacja-car-audio-cb-radio-17/rns-d-zamiana-rns-e-247789/

Opublikowano

czytnij sobie http://a4-klub.pl/nawigacja-car-audio-cb-radio-17/rns-d-zamiana-rns-e-247789/

A powiedz mi czy jest tam coś o co ja pytałem, to że musze podłączyć can bezpośrednio z zegarów to jasne ale moje pytanie to co z kierownicą MF i z telefonem

Opublikowano

kiera będzie hulać :wink: co do pinów tel. to powyciągaj je i podłącz w odpowiednie miejsca w adapterze rns-e , niewiem jaki masz ten adapter czy z navika czy skąś indziej bo bym rozpisał co gdzie:wink:

tu masz rozpiche rns-a

rnse.jpg

Opublikowano

kiera będzie hulać :wink: co do pinów tel. to powyciągaj je i podłącz w odpowiednie miejsca w adapterze rns-e , niewiem jaki masz ten adapter czy z navika czy skąś indziej bo bym rozpisał co gdzie:wink:

tu masz rozpiche rns-a

http://imageshack.us/a/img138/4897/rnse.jpg

adapter mam ten:ZŁACZE ISO QUADLOCK ADAPTER Plug Play AUDI RNS-E (2901822011) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

w czerwonej długiej kostce I są tylko 2 piny 7 i 12 do podłączenia can do zegarów, a co dalej to nie wiem, mówisz że kiera będzie chodziła bez żadnych zmian a tel będę musiał po podłączać?

Opublikowano

bo tylko cany mają tam byś , reszte czyli tel. łączysz następująco: wyciagasz ze swojej kostki tej długiej piny tel+ i tel - oraz z tej drugiej mute

nastepnie tel+ będzie to zapewne zielony kabelek , łączysz go do czarnej przejściówki do kabelka niebieskiego

tel- będzie zapewne czorny i łączysz go w tej samej kości co powyżej do kabelka brązowego

mute zapewne będzie szary i znów w tej samej kostce łączysz do żółtego

jak masz ten adapter to odrazu możesz sprawdzić czarną kostke telefoniczną z 3 kabelkami czy kolory sie zgadzają:wink:

Opublikowano
bo tylko cany mają tam byś , reszte czyli tel. łączysz następująco: wyciagasz ze swojej kostki tej długiej piny tel+ i tel - oraz z tej drugiej mute

nastepnie tel+ będzie to zapewne zielony kabelek , łączysz go do czarnej przejściówki do kabelka niebieskiego

tel- będzie zapewne czorny i łączysz go w tej samej kości co powyżej do kabelka brązowego

mute zapewne będzie szary i znów w tej samej kostce łączysz do żółtego

jak masz ten adapter to odrazu możesz sprawdzić czarną kostke telefoniczną z 3 kabelkami czy kolory sie zgadzają:wink:

Tylko brakuje tu rysunku i normalnie dzieło sztuki:grin::wink:
Opublikowano

w tej czarnej są 3 kabelki żółty niebieski i brązowy, i super są te tel+ i tel - ale kurczę gdzie jest ten mute w NRS-D, ale super dzięki kolego za bardzo dobra podpowiedź. jak byś mi jeszcze powiedział czy rzeczywiście nie ma w RNS wizualizacji np. pozgłaszania lub ściszania

Opublikowano

To teraz ja zapytam: ogarnia ktoś MMI 3G żeby wgrać polskie menu:whistling:

Opublikowano

mute masz w kostce na samym dole:wink: co do wizualizacji głośności to nie ma jej w rns-e:wink:

rnsd.jpg

Opublikowano

Wielkie dzięki, czekam na przejściówkę do anteny i zaczynam, musze tylko jeszcze poszukać tego TMC bo chyba jest gdzieś w bagażniku i tam połączę kabelki can

Opublikowano
Wielkie dzięki, czekam na przejściówkę do anteny i zaczynam, musze tylko jeszcze poszukać tego TMC bo chyba jest gdzieś w bagażniku i tam połączę kabelki can

Jeśli CAN'ów jeszcze nie podłączyłeś to nie dziwne że Ci nie działa sterowanie z kiery, podświetlenie RNS-E na pewno też

Opublikowano

Jeśli CAN'ów jeszcze nie podłączyłeś to nie dziwne że Ci nie działa sterowanie z kiery, podświetlenie RNS-E na pewno też

Hehe, nic mi nie działa bo jeszcze nie zabrałem się do podłączenia, najpierw musze schemat i wszystko mieć żeby zacząć podłączać. Sorki ale ja nie mówiłem że mi nie działa bo nie mogło bez podłączenia,

---------- Post dopisany at 15:43 ---------- Poprzedni post napisany at 11:34 ----------

hej kolego a może wiesz jak dokopać się do tego TMC?

Opublikowano

Moduł TMC jest ukryty w plastikowym stelażu w lewym boczku bagażnika. Jak zdejmiesz dekiel boczka to widać plastikowy stelaż.

Opublikowano

No i tu jest ciekawostka, bo odchyliłem ten przód plastiku i tam chyba w środku nic nie ma. Jak ściągnę ten dekiel boczku widać prostokątna plastikowa skrzynkę ale nie widzę tam TMC