Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż i kodowanie nawigacji RNS-E w Audi A4 B6/B7 od A do Z

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tego co pamiętam to łączy się na obu 37 i 56

• Odpowiedzi 4,5 tys.
  • Wyświetleń 802,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

czyli pewnie skoro nie poszło na tym to i na tamtym nie poleci, jedynie co muszę zrobić ze swoim rns-em to zmienić język z polskiego na angielski i muszę wymusic upgrade/downgrade (bo jest 0750) softu żeby ten język wrócił

Opublikowano

Pewnie nie ale spróbować zawsze możesz

Opublikowano

no i na krótko też nie idzie, może jakimś innym nowszym vagiem spróbuję, ma ktoś namiary na coś nowszego niż 409.1 bez wirusów ?

Opublikowano

Panowie mam problem i mam nadzieje że ktoś coś poradzi.

Chyba zemściło się na mnie kupno taniej navi z "nieznanego" źródła , pisałem o tym parę postów wyżej.

Sytuacja ma się następująco navi działała normalnie i nagle przestała . Dźwięk podczas odtwarzania muzyki z płyty jest zniekształcony i z dyskietki sd był taki sam aż przestała czytać sd , to znaczy nie raz czyta ale nie ma już dźwięku.

Dźwięk jest tylko dobry podczas słuchania radia. Więc można wyeliminować końcówkę mocy.

Myślałem że to może wina lasera i podmieniłem na chwile napędy z kolegą i jest to samo .

Nagrałem filmik jak to wygląda :

PROBLEM Z RNS-E !!! ZNIEKSZTAŁCONY DŹWIĘK - YouTube

Czy można jakoś sprawdzić za pomocą vaga albo może w navi jest taka opcja gdzie wywali mi jakieś błędy co sie mogło uwalić .

Znających się na sprawie proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu .

Z góry dzięki za pomoc .

Opublikowano

Vag raczej tu nic nie pomoże, a czy płyta w formacie audio CD jest poprawnie odtwarzana, bo na filmiku widzę że na płytce też masz mp3 nagrane

Opublikowano

Spróbuj wgrać od nowa oprogramowanie. Może się wysypało?

Opublikowano

wystarczy:wink: do tego jeszcze cany do licznika i wsio:wink:

A czy przy przejściu z RNS-D na RNS-E nie trzeba przypadkiem wywalić TMC boxa ? Na anglojęzycznych i niemieckich forach wszędzie podają, że trza pozbyć się puszki TMC , która znajduje się w czarnej skrzynce pod lewym boczkiem bagażnika. We wtyczce idącej do TMC mostkują PIN 2 z PIN 8 czyli CAN LO oraz PIN 3 z PIN 9 czyli CAN HI . Dodatkowo widziałem, że 2 końce anteny łączą razem ze sobą i to tyle jeśli chodzi o CANy. Nigdzie nie widziałem żeby ciągnęli cany z liczników.

Ktoś może potwierdzić?

Opublikowano

a masz TMC???

Opublikowano
a masz TMC???

Teraz mnie zabiłeś pytaniem. Nie wiem, nie grzebałem tam. Myślałem, że każde B6 ma tmc

Znalazłem takie cuś

it's only plug and play if your coming from symphony/concert to RNS-E, with the RNS-D to E you always have to do the canbus fixes at the TMC and RNS-E or go directly to the cluster from the RNS-E can wires.

Wychodzi na to, że mając RNS-D mam TMC

Opublikowano

nieprawda:wink: rzadko kiedy jest dokładany:wink:

Opublikowano

Jeżeli jest ori RNS-D i niema TMC to w jaki sposób jest wyświetlane info na FIS ? chyba że dogaduje się po canie z licznikiem ?

Opublikowano
Jeżeli jest ori RNS-D i niema TMC to w jaki sposób jest wyświetlane info na FIS ? chyba że dogaduje się po canie z licznikiem ?

otóż to.

W każdym zagranicznym manualu jaki czytam przy przejściu z RNS-D na E podają ten sposób z TMC i mostkowaniem CANów

Pierwszy lepszy przykład z brzegu

Re: Umbauanleitung von RNS-D auf RNS-E

Opublikowano

a no po staremu data , ena , clock

Opublikowano

A taka zabawa :P myślałem że licznik w B6 już niema tych sygnałów

Opublikowano

Nie siedze w tym aż tak jak Ty, ale RNS-D nonDX komunikowała sie w ten sposób z FIS. Wersja DX jaka jest w B6 komunikuje się z FISem poprzez TMC które pośredniczy w wymianie danych

---------- Post dopisany at 22:41 ---------- Poprzedni post napisany at 22:40 ----------

Jeszcze coś

The RNS-D is using discrete signals for ignition, light and speed but to diaply any information on the DIS you need the TMC tuner which converts the Bosch CAN from the RNS-D to Audi's Infotainment CAN that the cluster needs to display radio and navigation data. Early RNS-D (non DX) used to use the 3 wire bus to talk to the cluster, and they did not support TMC.

Opublikowano

Nie siedze w tym aż tak jak Ty, ale RNS-D nonDX komunikowała sie w ten sposób z FIS. Wersja DX jaka jest w B6 komunikuje się z FISem poprzez TMC które pośredniczy w wymianie danych

---------- Post dopisany at 22:41 ---------- Poprzedni post napisany at 22:40 ----------

Jeszcze coś

The RNS-D is using discrete signals for ignition, light and speed but to diaply any information on the DIS you need the TMC tuner which converts the Bosch CAN from the RNS-D to Audi's Infotainment CAN that the cluster needs to display radio and navigation data. Early RNS-D (non DX) used to use the 3 wire bus to talk to the cluster, and they did not support TMC.

i to sie zgadza i teraz lukaj jakiegomasz rns-d

Opublikowano

No przecież że mam DX, non-DX nie czyta cd z mapami Polski

Opublikowano
No przecież że mam DX, non-DX nie czyta cd z mapami Polski

:naughty:

Opublikowano

Dzisiaj rozebrałem lewy boczek bagażnika żeby znaleźć moduł TMC, którego rzekomo nie mam :)

Jakimś zbiegiem okoliczności się odnalazł w czarnej skrzynce :naughty:

tmc1r.jpg

8E0 919 895 B

tmc2.jpg

We wtyczce 12 PIN biegnącej do tego modułu mamy pięknie wyprowadzone CAN LO i CAN HI, także info dla potomnych - przechodząc z RNS-D na RNS-E nie trzeba ciągnąć CANów z zegarów tylko wystarczy, że zmostkujemy PIN 2 z 8 oraz 3 z 9 we wtyczce 12PIN, a końce anten łączymy jak na fotce poniżej

tmc3.jpg