Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Upgrade systemu PDC (Parktronic) - czujniki z przodu oraz zdalne załączanie w A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kamil, mam na myśli automatyczną aktywację przednich/tylnych czujników gdy ruszamy, a system wykryje przeszkodę.
Głównie chodzi mi o przednie.
To jak działa z przycisku/biegu wstecznego wiem i znam. I działa to perfekcyjnie.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

niestety nie działa w taki sposób jak w nowszych autach i to jest duży minus czujników przednich w b6/b7. Zastanawiałeś się kiedyś czy może w module od exeo nie dołożyli takiej funkcjonalności ale ostatecznie odpuściłem temat i nie sprawdziłem tego (musiałby się wypowiedzieć posiadacz exeo)

Opublikowano

Exeo definitywnie tej funkcji też nie ma bo sterownik ten sam co w Golfie 5, 6 i A3 8P. Dopiero od generacji Golf 7 jest ta funkcja np. na sterowniku 5QA919294A.

Opublikowano

Podłączyłem wszystko jak w tutejszej instrukcji. Nawet wiązkę kupiłem gotową. Wszyscy tu piszą, że dioda w przycisku PDC powinna mrugać na zielono, u mnie mruga na pomarańczowo. Po sprawdzeniu mam takie błędy:

01317 - jednostka sterująca w tablicy rozdzielczej J285 - na forum znalazłem ale odnośnie webasto, a ja nie ma go.

01628 - przedni lewy czujnik G254 

01326 - jednostka sterująca modułu wielofunkcyjnego - J453

Czy po dołożeniu modułu obsługującego PSC przód i tył trzeba go kodować ? Bo może tu tkwi problem ?

Po skasowaniu błędów pozostał tylko ten dotyczący czujnika, pewnie do wymiany.

Kolejna rzecz, po wrzuceniu wstecznego, pojawia się sygnał z tylnego głośnika, następnie z przedniego. Cofając mogę wjechać w przeszkodę o sygnału o napotkanej przeszkodzie nie ma. Co może być nie tak ?

Edytowane przez r7adek

Opublikowano

Nowe PDC mają kolor pomarańczowy, wiem bo sam brałem niedawno z ASO, jak miga i piszczy to błąd systemu, możliwe że trzeba kodować bo nie wiadomo z jakiego auta masz to wyciągnięte, ale główny problem będzie w tym błędzie z lewego czujnika, ten jeden błąd dezaktywuje cały system... 

01326 - Control Module for Multi-Function Steering Wheel (J453) 

01317 - Instrument Cluster (J285): No Communications

Błędy masz z braku komunikacji, nie odpinales licznika czasem? 

Opublikowano
1 minutę temu, kamil-vag napisał:

Nowe PDC mają kolor pomarańczowy, wiem bo sam brałem niedawno z ASO, jak miga i piszczy to błąd systemu, możliwe że trzeba kodować bo nie wiadomo z jakiego auta masz to wyciągnięte, ale główny problem będzie w tym błędzie z lewego czujnika, ten jeden błąd dezaktywuje cały system... 

Ok, to podmienię bo mam.

Opublikowano
Godzinę temu, r7adek napisał:

Wszyscy tu piszą, że dioda w przycisku PDC powinna mrugać na zielono, u mnie mruga na pomarańczowo. Po sprawdzeniu mam takie błędy:

Dioda miga tylko gdy jest usterka w systemie parkowania. Gdy wszystko jest sprawne dioda świeci się. 

Opublikowano

Podmieniłem już trzy czujniki i nadal to samo. Chyba będę musiał przejrzeć wiązkę. 

Dodatkowy problem z kodowaniem: mam obecnie 00114, powinienem mieć 10114 jednak nie mogę zrobić takiego kodowanie, bo mam info, że jest ono nie dopuszczalne. Vcds w ogóle nie widzi modułu.

I nadal problem jest, że wrzucając wsteczny najpierw sygnał mam z tylnych czujników, po nich z przednich i mogę wjechać w przeszkodę i tak nie zasygnalizują ich. ? innych błędów brak.

5 godzin temu, kamil-vag napisał:

01326 - Control Module for Multi-Function Steering Wheel (J453) 

01317 - Instrument Cluster (J285): No Communications

Błędy masz z braku komunikacji, nie odpinales licznika czasem? 

Nie odpinałem licznika.

Opublikowano

Masz hak ? 

Automat/manual?

Sedan/Avant?

Bo na tel nie widzę niestety... 

Opublikowano

Hak jest, manual, avant, więc kodowanie powinno być -  10114. 

Opublikowano
52 minuty temu, kamil-vag napisał:

Jaki masz interfejs ? 

Vehicletool, który wykrywa moduł ale nie mogę przeprowadzić kodowania i vcds 19 ale on z kolei nie może połączyć się z modułem. 

Opublikowano

O to musisz poszukać kogoś z lepszym interfejsem... Podpinales się pod linie K i CANy nową wiązką ? 

Spróbuj przestawić w opcjach interfejsu CAN timeout z 0 na 1.

Opublikowano
1 minutę temu, kamil-vag napisał:

O to musisz poszukać kogoś z lepszym interfejsem... Podpinales się pod linie K i CANy nową wiązką ? 

Spróbuj przestawić w opcjach interfejsu CAN timeout z 0 na 1.

Wiązkę mam od Kaju, to z nią jest ok. Ale nie sądzę aby  dokodowanie haka miało wpływ na to, że dziwnie działa a raczej nie działa PDC.

Opublikowano

System dezaktywuje Ci błąd czujnika, musisz sprawdźic przejście na wiązce od wtyczki w zderzaku do czujnika... Jak tu bd ok to od modułu do zderzaka... 

Opublikowano

Panowie, pilna sprawa. Gdzie w B6 sedan znajdę moduł PDC i ten głośniczek? Jutro jadę wymontowaćz rozbitka, tylny zderzak z czujnikami, wiązkę itd. Od czego najlepiej zacząc?

Opublikowano
12 minut temu, Kali S4 napisał:

Panowie, pilna sprawa. Gdzie w B6 sedan znajdę moduł PDC i ten głośniczek? Jutro jadę wymontowaćz rozbitka, tylny zderzak z czujnikami, wiązkę itd. Od czego najlepiej zacząc?

Wszystko pisze na pierwszej stronie w podwieszonym linku, łącznie ze zdjęciami umiejscowienia poszczególnych elementów oraz ilustracjami co i jak rozebrać ale najlepiej pytać 1000 razy o to samo. 

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
9 minut temu, Muskel1 napisał:

Wszystko pisze na pierwszej stronie w podwieszonym linku, łącznie ze zdjęciami umiejscowienia poszczególnych elementów oraz ilustracjami co i jak rozebrać ale najlepiej pytać 1000 razy o to samo. 

Tam jest opis do  przednich czujników. Czy w sedanie lokalizacja modułu PDC jest taka sama jak w Avant?

Opublikowano

Tak, moduł siedzi z tyłu po lewej stronie (tylny lewy boczek całkiem nisko). Głośniczek tylny jest tylko pod tylną półką na kapelusze (po prawaj stronie) a nie po lewej stronie pod tylną lewą szybą jak w avancie.  Musisz tylną półkę demontować. 

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
W dniu 21.01.2021 o 19:18, kamil-vag napisał:

System dezaktywuje Ci błąd czujnika, musisz sprawdźic przejście na wiązce od wtyczki w zderzaku do czujnika... Jak tu bd ok to od modułu do zderzaka... 

Dzięki za wskazówki, wymieniłem wiązkę zderzaka i działa. Jeszcze tylko kodowanie, bo zmiana z 0 na 1 w ustawieniach nic nie daje, nadal vcds nie widzi modułu ale to juz przy okazji sobie ogarnę.