Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Upgrade systemu PDC (Parktronic) - czujniki z przodu oraz zdalne załączanie w A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sama ramka ma nr 8E1941567

Opublikowano

Witam

Czy ktoś z "południa" (fajnie z Małopolski) byłby wstanie mi pomóc w ogarnięciu tematu przednich czujników parkowania w A4 B6 AVANT. Tylne mam fabryczne.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jakby ktoś chciał kupić mam te środkowe (matowe )czujniki oraz komplet mocowań do przeróbki zderzaka ,mogę też komuś założyć takie parki ,niedaleko gorzowa wlkp.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam zakładam PDC od zera nabyłem 8 kanałowy moduł 8E0 919 183E z B7 do mojego B6 prześwietliłem cały ten temat i schematy , nie znalazłem tematu z którym pokrywają się moje piny (częściowo) w kostce zasilającej 16 pin u mnie wygląda to tak 

1- czarno czerwony -zasilanie po stacyjce ?

2- żółto czerwony -głośniczek

3- czerwono purpurowy -stałe zasilanie 

4- czerwono brązowy -?

5- x

6- x

7- pomarańczowo brązowy -can

8- brązowy-masa

9- x

10- brązowo czerwony - masa

11-x

12- zielono niebieski - złącze linia K ?

13- szaro biały -  ?

14- pomarańczowo zielony - can

15- x

16- x

czy może ktoś mi pomóc to rozstrzygnąć ? ,

Opublikowano

Cotu rozstrzygać skoro wszystko się zgadza. 

Wykorzystaj schematy z pierwszego postu (te na górze dla przodu i te na dole dla tyłu) i podłącz wg numeracji pinów. Raptem jeden kabel się różni kolorem (pin 1). 

13 - dioda we włączniku,

10 - głośniczek,

4 - przycisk aktywacji pdc,

1 - zasilanie z bezpiecznika nr 5,

12 - linia K,

6 - nieobsadzony bo moduł z b7 bierze info o wstecznym z szyny can i w b6 też nie musisz go podłączać.

Edytowane przez bobikos

Opublikowano

Dziękuje za odpowiedż  ,a 4 pin podłączyć pod zasilanie stałe czy jak ?

Opublikowano

pin 4 podłączasz do włącznika PDC zgodnie ze schematem.

Opublikowano

Witam, przymierzam się z do założenia PDC z tyłu w B7. Podpowiedzcie proszę gdzie w sedanie umiejscowiony ma być moduł i głośniczek oraz czy trzeba coś kodować w VCDS ?

Opublikowano

Oryginalnie ZAWSZE jest w lewym tylnym boczku, tam masz fabryczne miejsce na moduł i głośniczek. Z tamtąd też wychodzą kable do haka jeśli też masz...
a kodować MUSISZ jeśli masz właśnie hak, bo trzeba poinformować moduł o zapięciu przyczepy, oraz ustawić sobie głośność i rodzaj dźwięku ostrzegawczego.
czy masz skrzynie automat czy manual...
wszystko jest opisane.

no dobra...masz tutaj kodowanie na WkirossTech
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/Audi_A4_(8E)_Parking_Aid_(4-Channel_-_8E2/8E5)

Edytowane przez GreGoriO

Opublikowano

Witam, mam oryginalny PDC przód i tył, jednak po stłuczce zderzak przedni jest do wymiany, jak wiadomo cena za zderzak z czujnikami i spryskiwaczami jest zaporowa, a czujniki z przodu potrzebne ;) Ktoś wspominał w wątku, że jest możliwość przełożenia mocowań koszyków ze starego zderzaka, tylko problemem jest wywiercenie otworów, zdobił ktoś tak, jakieś osobiste doświadczenia ? Rozumiem że na pracę czujników to raczej nie ma wpływu, tylko walory estetyczne, mocno ''bije'' po oczach taka operacja ?

Opublikowano

Witam, mam oryginalny PDC przód i tył, jednak po stłuczce zderzak przedni jest do wymiany, jak wiadomo cena za zderzak z czujnikami i spryskiwaczami jest zaporowa, a czujniki z przodu potrzebne ;) Ktoś wspominał w wątku, że jest możliwość przełożenia mocowań koszyków ze starego zderzaka, tylko problemem jest wywiercenie otworów, zdobił ktoś tak, jakieś osobiste doświadczenia ? Rozumiem że na pracę czujników to raczej nie ma wpływu, tylko walory estetyczne, mocno ''bije'' po oczach taka operacja ?

Opublikowano

Koledzy jestem ku końcowi podłączania wiązki pdc i już doszedłem do ładu z większą ilością kabli gdyż wywalajac stara wiązke 5 kabli tych samych kolorów widziałem gdzie są podłączone więc z nowej wiązki 5 tych samych kolorów mam akurat uciete więc wiem gdzie ale jeszcze jeden kabelek pozostał mi luzny który wychodzi z kostki od przełącznika pdc z pinu 1 kabel szaro niebieski i z tego co zauważyłem ma iść do komputera pokładowego czyli czy tu na myśli jest licznik jeśli tak to gdzie dokładnie go wpiac 

Opublikowano

Tak pin pin 1 włącznika pdc łączysz z zieloną kostką licznika pin 17. To jest podświetlenie przycisku pdc.

Wszystko masz ładnie opisane w pierwszym poście na schemacie co gdzie trzeba podłączyć.

Opublikowano

Ok dzięki to już teraz wszystko jasne i potwierdzone 

Opublikowano

Koledzy powiedzcie mi czy nic się nie stanie jak wiązke poprowadzilem miejscem zaznaczonym na miejscu poprostu był blotnik zsciagany dawno temu i miałem na wierzchu to miejsce i naciolem gumę przelozylem kabel i wysadzilem gumę spowrotem chyba nic tam nie powinno cieknac czy coś tym bardziej że jest to pod błotnikiem i nadkolem tam też idzie jakąś wiazka tylko nie chciałem ciąć wiązki od pdc tylko gumę rozciolem i wysadzilem wiązke i gumę wysadzilem na wxisk spowrotem w karoserie 

sketch-1550178392557.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie mam taki problem, że mam czujniki parkowania tylko z tyłu, a błędy w kompie pokazuje dla wszystkich 4 z przodu. Mam podpięte do modułu pdc 3 kostki, czarna do wiązki tyłu i dwie beżowe na idące w przód auta. Da się jakoś wyłączyć te z przodu czujniki aby tylko tylne działały? 

Opublikowano

Musisz zmienić moduł na 4 kanałowy inaczej zawsze będą błędy jesli nie masz czujników z przodu.

Opublikowano

@maTeo85

Hej czyli jaku numer? Bo tu przy kupnie wyszła pewna nieścisłość. Na pierwszej stronie wyszło, że 4 kanałowy ma numery: 8Z0 919 283 A jednak sprzedający mówi, że 4 kanałowe to 8E0 a końcówka 283b albo d... 

Opublikowano

tak 8Z0 jest modułem 4 kanałowym z początkowych roczników modelowych

moduły 8E0 919 283 D (i chyba B są nowsze) ja mam u siebie ten z D i pdc tylko na tył. wszystko działa jak należy.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie takie szybkie pytanie.

A4b6 2002 rok fabryczne pdc tył 8Z0919283A

Podczas cofania piszczy ciągle i przestaje rozumiem że uszkodzony któryś czujnik.

Czy kupować zamienniki czy używane ori? Ktoś wie jak z jakością zamienników?

Ale dlaczego nie mogę się połączyć z modułem 76.

Brak komunikacji, moduł wiązki ori nic nie grzebane.

I mam jeszcze wrażenie że nie za każdym razem ciągle piszczy i wyłącza tylko jak postoi jakiś dłuższy czas.

Mam jeszcze problem z diagnozą radia ale tam wiem że muszę dociągnąć k linie z klimatronika.