Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Co myślicie o silniku 1.6? czy ktoś z was taki posiada w swoim autku?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co myślicie o silniku 1.6 w B5? Pytam o wady i zalety. Czy nie jest zbyt przymulisty? czy spokojnie wystarczy na w miare dynamiczne poruszanie się? Jakieś poważne usterki? Pytam zwłaszcza właścicieli B5 z takimi silnikami

Opublikowano

Silnik ADP jest za słaby do A4 do emeryckiej jazdy wystarczy ale zeby miec chociaz troche przyjemnosci z jazdy to conajmniej ADR a spalanie jest na podobnym poziomie lub nawet troszke mniejsze niz w ADP.

Opublikowano

Do 100km/h samemu w aucie da sie jeżdzić w miare przyjemnie, ale nie nazywajmy tego dynamiczna jazdą, poprostu przejechaniem z pkt A do B :gwizdanie: Miałem okazje jeden dzień tym jeżdzić, spalanie dosc spore jak na tego "potwora" :gwizdanie:

Opublikowano

Do miasta wystarczy :] 1.6 adp. nie jest demonem prędkości ale potrafi żwawo się poruszac - trzeba go odrobine wyzej kręcic. Spalanie porównywalne z 1.8 adr. prosta konstrukcja, trwała, bez większych kosztów utrzymania. Nie ma co ukrywac ze jest najslabsza jednostka ale spokojnie da sie nim jezdzic. Czy Ci wystarczy musisz sam sobie opowiedziec czego oczekujesz od auta. Pewnie dużo osób napisze ze słaby i ze bedziesz zaraz chciał więcej - po częsci bedzie w tym sporo racji, ale jak ja to mowie "i nic nie da koni kupa jak kierowca d..." :> hehe :wink4: Śmiało można tym jeżdzic i nie ma co narzekac - 101KM to nie tak mało, moment powyzej 3500 wiec trzeba deptac, ale coś za coś..

Opublikowano

Można rzec krótko - jeździdełko tanie materiały eksploatacyjne, np. rozrząd. Ja tam nie narzekam na co dzień do pracy w sam raz, troszkę gorzej na dalsze wypady nie poszalejesz z wyprzedzaniem. :hi: . Spalanie na podobnym poziomie jak niektórzy podają w 1.8.

Opublikowano

miałem 1.8, spalanie wynosiło 10 litrów, teraz mam 1.8 Turbo Quattro, spalanie wynosi 10,5 litra, z tego co mi wiadomo 1.6 a 1.8 spalają to samo, więc odpowiedz sobie na pytanie sam

mocy mało, nie łudź się że spalanie wyniesie mniej niż 10 litrów, chyba że naprawdę będziesz jeździł 60km/h na 5, awaryjność, w samym silniku padają termostaty, różnego rodzaju czujniki, sondy lambda, przepływki, czyli wszystko to co w każdym innym :)

Opublikowano

ja mam, ja mam 1.6, chyba jestem jednym na tym forum który nie narzeka na ten engine :shocked: wiadomo rakieta to nie jest ale jak będę chciał rakietę to nic mi nie da 1,8, 1,8T i inne tego typu wynalazki tu trzeba by się pokusić o 4,2 :] ale w B5 brak niestety :evil: [br]Dopisany: 12 Styczeń 2010, 12:07_________________________________________________aaa a jeśli chodzi o części to moim zdaniem taniej się nie da :)

Opublikowano

ja mam, ja mam 1.6, chyba jestem jednym na tym forum który nie narzeka na ten engine :shocked: wiadomo rakieta to nie jest ale jak będę chciał rakietę to nic mi nie da 1,8, 1,8T i inne tego typu wynalazki tu trzeba by się pokusić o 4,2 :] ale w B5 brak niestety :evil: [br]Dopisany: 12 Styczeń 2010, 12:07_________________________________________________aaa a jeśli chodzi o części to moim zdaniem taniej się nie da :)

Nie jesteś jedyny, popieram w pełnej rozciągłości. :good:

Opublikowano

przecież części eksploatacyjne są takie same jak w 1.8 czy 1.8T

nie wiem co Wy bredzicie :)

klocki i tarcze, no dobra, trochę tańsze, termostat tyle samo, ogólnie nie wiem w czym tańsze jest eksploatowanie 1.6 w porównaniu do 1.8 i 1.8T :)

ale każdy chwali to co ma :gwizdanie:

Opublikowano

przecież części eksploatacyjne są takie same jak w 1.8 czy 1.8T

nie wiem co Wy bredzicie :)

klocki i tarcze, no dobra, trochę tańsze, termostat tyle samo, ogólnie nie wiem w czym tańsze jest eksploatowanie 1.6 w porównaniu do 1.8 i 1.8T :)

ale każdy chwali to co ma :gwizdanie:

Nie bredzimy o klockach czy tarczach tylko piszemy o silnikach.

Jeśli nie widzisz różnic w budowie pomiędzy silnikiem 1.8T a 1.6 to trudno.

Nie będę się kopał z "koniem". :wink4:

Dobra 1.6 nie jest lepszy.

Opublikowano

Nie wiem jak innym ale mi nie chodziło w wypowiedzi żeby kogoś obrazić poprostu dla mnie 1,6 czy 1,8 to nie rakiety i tego się trzymam :) każdy i tak chwali co ma wiadomo :gwizdanie:

Opublikowano

było milion razy po cholerę to powielać :cool1:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...