Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Proszę o analizę logów.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ogólnie z autem nie ma większych problemów, czasem tylko po przeciągnięciu na 2 lub 3 biegu i zmianie na wyższy nie załącza się turbina. Auto jednak nie wchodzi w tryb awaryjny, muszę tylko odpuścić gaz i za chwilę jest ok. W związku z tym bardzo proszę o analizę logów.

000 stat Log (8 - 000)

001 stat Log (2 - 001)

003 stat Log (16 - 003)

004 stat Log (15 - 004)

007 stat Log (1 - 007)

013 stat Log (0 - 013)

023 stat Log (12 - 023)

000 dyn Log (11 - 000)

001 dyn Log (3 - 001)

003 dyn Log (17 - 003)

004 dyn Log (5 - 004)

008 dyn Log (13 - 008)

010 dyn Log (6 - 010)

011 dyn Log (4 - 011)

000 BS Log (7 - 000)

003 BS Log (9 - 003)

004 BS Log (14 - 004)

Opublikowano

Czy przy wykonywaniu logu 011 dyn pedał byl wcisniety do oporu ?

Kuleje lekko regulacja cisnienia doladowania.

Polecam tydzien dynamicznej jazdy i powtorzenie logów 011 i 010.

EGR - wyglada na zaslepiony lub silnie brudny.

Zaplon mozna by lekko przyspieszyc.

Pozdrawiam

Opublikowano

Cały czas staram się jeździć dynamicznie, nie zawsze tylko temperatura silnika pozwala ;) Jednak jak silnik się zagrzeje to wskazówka obrotomierza często wchodzi na 4 tys :) Przy 011 dyn pedał był wciśnięty na maxa. Co z tym EGRem, czyścić?;)

Opublikowano

Kat wtrysku za pozny,Dawka paliwa prawie maxymalna,turbo wmiare,

Opublikowano

Podsumowując:

1) Kątem wtrysku zajmę się przy wymianie rozrządu (za ok. 7 tys).

2) Dawka paliwa (zmniejszać czy na razie zostawić? - poczytałem kilka tematów i sporo osób ma podobne wartości).

3) EGR będzie wyczyszczony.

4) BUT!!!;)

Opublikowano

Dawke paliwa bym zmniejszyl od razu.Sam sobie ustawilem 6.2 na zime,by mniej palil,kat wtrysku mozna ustawic przy rozrzadzie w zasadzie mocno spozniony nie jest

Opublikowano

zostaw ta dawke w spokoju ...

Opublikowano

Dawka 3mg nie jest taka dobra(choc miesci sie w widelkach,ale na granicy).W zasadzie ponizej 4mg juz sa rozne problemy.JA BYM ZMIENIL

Opublikowano

Dawka 3mg nie jest taka dobra(choc miesci sie w widelkach,ale na granicy).W zasadzie ponizej 4mg juz sa rozne problemy.JA BYM ZMIENIL

jakie problemy ... auto nie narywa,obroty nie faluja i miesci sie w przedziale .... jak jest dobrze to po co zmieniac ...

ja mam u siebie 2.6 - 2.8 :evil:

Opublikowano

jakie problemy ... auto nie narywa,obroty nie faluja i miesci sie w przedziale .... jak jest dobrze to po co zmieniac ...

W wielu przypadkach,samochod moze w wibracje wpadac,falowac obroty,kopcic,wolno spada z obrotow.

Opublikowano

W wielu przypadkach,samochod moze w wibracje wpadac,falowac obroty,kopcic,wolno spada z obrotow.

Nie ma żadnego z tych objawów :)

Opublikowano

ale tych objawow kolega nie ma ... wiec po co komplikowac sobie zycie ....

na zapas ??? :mysli::wink4:

Opublikowano

ta dawka nie wplywa znacząco na spalanie , w dynamicznej jezdzie wszystko w mapach jest a to jest dawka na wolnych obrotach jedynie co to moze zanizac komputer pokazujacy spalanie , przy tak duzej dawce bedzie pokazywał ze auto malo pali , optymalnie jest 4-4,5 zeby komp pokazal rzeczywiste spalanie i zeby sie zgadzalo z tym co pokarze dystrybutor , testowalem kiedys przez miesiac zmnieniajac dawke i i sprawdzajac wskazania kompa i rzeczywiste i tak optymalnie u mnie wyszło ze jest to przedział 4 -4,5, pozdro

Opublikowano

Witam ponownie. Od dłuższego czasu auto było traktowane dość "brutalnie" i wszystko było ok. Dzisiaj jednak cały dzień co chwilę łapało notlauf. Praktycznie każde przeciągnięcie kończyło się odłączeniem turbiny. Oto komplet logów dynamicznych:

Log (6 - 000)

Log (0 - 001)

Log (3 - 003)

Log (2 - 004)

Log (4 - 008)

Log (1 - 010)

Log (5 - 011)

Logi robione po lekkim rajdzie po autostradzie, 011 jako ostatnie i po dłuższym butowaniu.

Czy przyczyną może być katalizator (słychać go) lub usyfiony EGR? Bo chyba łopatki by się tak nie zapiekły tak z dnia na dzień (zwłaszcza przy agresywnej jeździe). Za pomoc z góry dziękuję :)

Opublikowano

no ale w 011 nie widac nic strasznego , jeżeli po butowaniu zaczyna auto nie łapać notlaufow to na pewno masz zabrudzone kierownice

Opublikowano

no ale w 011 nie widac nic strasznego , jeżeli po butowaniu zaczyna auto nie łapać notlaufow to na pewno masz zabrudzone kierownice

Jak nie widac przeciez ma przeladowanie.Turbo do czyszczenia

Opublikowano

przeciez ma przeladowanie

gdzie - kazdy ma takiego over boosta przy tych obrotach , jak bys kazdemu kazał czyscic po tych logach co podal to Ci gratuluje [br]Dopisany: 01 Luty 2010, 21:21_________________________________________________co nie ulega zmianie ze jezeli poprawiło sie po bucie to kiery sa zasyfione
Opublikowano

nie tak hop-siup z tym czyszczeniem ... troszke rozsadnej jazdy i sie rozjedzi ... nie jest tragicznie ... :wink4:

a i filtr powietrza bym wymienil jak jest stary ...

p.s w sobote mialem pacjenta w postaci Ford Galaxy 1.9 TDI PD ... dmuchalo 2570 mbar non stop ... przy 3500 rpm bylo po ptakach czyt.notlauf :decayed: ...

troszke rozsadnej jazdy [i nie mam tu na mysli ogien na maxa :wink4:] i fura odjechala z doladowniem 2150 mbar przy 4000 rpm, a max nie przekraczal 2250 mbar .. kierownik dostal instrukcje jak ma jezdzic przez tydzien i powinno byc akceptowalnie ... :evil: