mycha852 Opublikowano 13 Lutego 2010 Opublikowano 13 Lutego 2010 witam! posiadam audi a4 1.9 tdi rok prod. 95 r. sedan motor 1Z. muszę wymienić skrzynię biegów. czy ta będzie pasować do mojego auta? http://allegro.pl/item895483416_audi_a4_1_9_tdi_00r_skrzynia_biegow_lau.html
michal_g84 Opublikowano 13 Lutego 2010 Opublikowano 13 Lutego 2010 raczej na pewno nie będzie pasowała P&P więc jeśli w ogóle to raczej nie obędzie się bez przeróbek, radzę Ci poszukać skrzyni od 1Z, ja w swoim poprzednim autku miałem tak wrednie że nawet skrzynia z tego samego rocznika, pojemności i mocy silnika nie pasowała bo było inne oznaczenie wybite na skrzyni
mycha852 Opublikowano 13 Lutego 2010 Autor Opublikowano 13 Lutego 2010 jakiej skrzyni mam szukać z jakim oznaczeniem?
Artur24 Opublikowano 13 Lutego 2010 Opublikowano 13 Lutego 2010 Witam jak cię interesuje to ja mam skrzynię od silnika AHU 90 KM powinna pasować cena 450 zł
mycha852 Opublikowano 13 Lutego 2010 Autor Opublikowano 13 Lutego 2010 a skrzynia z passata będzie pasowała do Audi: http://allegro.pl/item911499445_skrzynia_biegow_passat_b5_1_9_tdi_90_ps.html
ArtJG Opublikowano 13 Lutego 2010 Opublikowano 13 Lutego 2010 raczej na pewno nie będzie pasowała P&P więc jeśli w ogóle to raczej nie obędzie się bez przeróbek, radzę Ci poszukać skrzyni od 1Z, ja w swoim poprzednim autku miałem tak wrednie że nawet skrzynia z tego samego rocznika, pojemności i mocy silnika nie pasowała bo było inne oznaczenie wybite na skrzyni Kolego jesteś pewien tego co piszesz ? Znajomy założył do 1Z skrzynie z "Paska" 3BG z 2002r. Weszła jak oryginał, czyli "Plug&Play"
mycha852 Opublikowano 14 Lutego 2010 Autor Opublikowano 14 Lutego 2010 czyli mam rozumieć, że każda skrzynia od passata z rocznika <2002 napewno będzie paosować do mojej 1Z.
spetsnaz Opublikowano 14 Lutego 2010 Opublikowano 14 Lutego 2010 czyli mam rozumieć, że każda skrzynia od passata z rocznika <2002 napewno będzie paosować do mojej 1Z. Od PD-ków też pasują, więc pasek B5FL też wchodzi w grę, ale nie masz co liczyć na skrzynię w dobrym stanie, nawet z anglików.
mycha852 Opublikowano 14 Lutego 2010 Autor Opublikowano 14 Lutego 2010 w takim razie skąd kupić skrzynię w dobrym stanie. widzę, że jest to kwestia losowa-zależy jak się trafi?? z jakim przebiegiem szukać skrzyni? znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/item900088076_skrzynia_biegow_passat_fl_1_9_tdi_fxr_okazja.html
mycha852 Opublikowano 15 Lutego 2010 Autor Opublikowano 15 Lutego 2010 kolego jesteś pewny w 100% że będzie pasować? skąd ta pewność? podaj jakieś argumenty.
spetsnaz Opublikowano 15 Lutego 2010 Opublikowano 15 Lutego 2010 kolego jesteś pewny w 100% że będzie pasować? skąd ta pewność? podaj jakieś argumenty. FXR będzie miała trochę dłuższe przełożenia od tej którą masz u siebie bo jest z silnia 130 konnego, ale spokojnie będzie pasowała, jeżeli chcesz mieć podobne to szukaj skrzyni EEN z 105 konnego AVB.
danielm21 Opublikowano 15 Lutego 2010 Opublikowano 15 Lutego 2010 witam tak jak kolega wyżej pisze EEN będzie pasować... przerabiałem ten temat rok temu i kupiłem skrzynie z passata z tymi właśnie oznaczeniami i jeździ pozdro
mycha852 Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Opublikowano 16 Lutego 2010 jak długo już pomykasz na tej skrzyni? z jakim przebiegiem była skrzynia (jeżeli oczywiście posisdasz takie info)? z jakiego rocznika była przedmiotowa skrzynia?
kalik Opublikowano 16 Lutego 2010 Opublikowano 16 Lutego 2010 W swoim AFN mam skrzynie EEN z 2001 roku i taka podejdzie też do Twojego auta. Sprzedawca chcąc sprzedać skrzynie może Ci podać przebieg taki jaki zechcesz usłyszeć. Dopóki jej nie założysz nie wiesz na co trafileś, może Ci się udać i pojeździsz na niej, albo będziesz za pół roku szukał następnej.
danielm21 Opublikowano 16 Lutego 2010 Opublikowano 16 Lutego 2010 tak jak kolega pisze sprzedajacy ci powie co chcesz usłyszeć ze Mały przebieg itd ja juz śmigam prawie rok ale zrobiłem juz na niej ok 20tyś podobno była z passata 2002 ale kto to wie?? Pozdrawiam i udanych poszukiwań życzę
ArtJG Opublikowano 17 Lutego 2010 Opublikowano 17 Lutego 2010 Panowie, wczoraj zacząłem wymianę skrzyni w swoim 1Z z '95r. Oryginał to skrzynia o oznaczeniu CPC. Ta "nowa" pochodzi z audi rocznik '99 i ma oznaczenie EEN. Wizualnie niby wszystko to samo ale tylko wizualnie Ale do rzeczy.... Łapy - są prawie identyczne ale posiadają lekką różnicę w budowie. Np. oryginalne łapy po przyłożeniu ich do skrzyni w miejsca montażowe (tam gdzie sie wkręca śruby) leżą idealnie (w starej skrzyni). W nowej jeden otwór nie dolega do skrzyni. Można to zniwelować stosując podkładki. Lewa łapa jest mniej dopasowana niż prawa, bo prawa niemalże leży jak ulał ale bez podkładki pod jednym otworem sie nie obejdzie. Największy "zong" jest przy wybieraku biegów. Są tam dwa drążki. Jeden przykręcony do wodzika skrzyni i drugi przykręcony do blachy, która przykręcona jest do skrzyni. Ten pierwszy pasuje idealnie. Druga natomiast pasuje tylko na jedną śrubę, bo druga śruba jest w innym miejscu i du.....pa Na razie zamontuję to na jedną śrubę i poszukam tej blachy od "tej nowej" skrzyni. Jeżeli chodzi o mocowanie do silnika oraz siłownik sprzęgła to wszystko pasuje "Plug&Play". Przełożenia skrzyni są identyczne (porównywałem z danymi w tabelach). Pozdrawiam wszystkich, którzy mają tyle zaparcia w sobie , że decydują się na osobistą wymianę skrzyni, jak ja 1
kalik Opublikowano 17 Lutego 2010 Opublikowano 17 Lutego 2010 Największy "zong" jest przy wybieraku biegów. Są tam dwa drążki. Jeden przykręcony do wodzika skrzyni i drugi przykręcony do blachy, która przykręcona jest do skrzyni. Ten pierwszy pasuje idealnie. Druga natomiast pasuje tylko na jedną śrubę, bo druga śruba jest w innym miejscu i du.....pa Na razie zamontuję to na jedną śrubę i poszukam tej blachy od "tej nowej" skrzyni. To jest skrzynia EEN. Nie wiem o jaki drugi drążek Ci chodzi...
mycha852 Opublikowano 18 Lutego 2010 Autor Opublikowano 18 Lutego 2010 dużo czytałem na forum o skrzyniach biegów i doszedłem do wniosku, że chyba najlepszym (niestety nie najtańszym) rozwiązaniem będzie remont mojej skrzyni. po takim remoncie będę miał pewnośc, że jeszcze trochę na niej pojeżdżę. a kupując używaną skrzynię nigdy nie mam pewności na co trafię (może się okazać, że trafię na lipę i strata kasy). napewno muszę wymienić synchronizator biegu 4 i olej w skrzyni. ale co poza tym? co jeszcze może okazać się do wymiany po jej rozkręceniu?
ArtJG Opublikowano 18 Lutego 2010 Opublikowano 18 Lutego 2010 Największy "zong" jest przy wybieraku biegów. Są tam dwa drążki. Jeden przykręcony do wodzika skrzyni i drugi przykręcony do blachy, która przykręcona jest do skrzyni. Ten pierwszy pasuje idealnie. Druga natomiast pasuje tylko na jedną śrubę, bo druga śruba jest w innym miejscu i du.....pa Na razie zamontuję to na jedną śrubę i poszukam tej blachy od "tej nowej" skrzyni. To jest skrzynia EEN. Nie wiem o jaki drugi drążek Ci chodzi... Chodziło mi o ten drążek zaznaczony na czerwono. Niestety w skrzyni EEN nie ma górnego otworu mocowania tej blachy.
Rekomendowane odpowiedzi