Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Instalacja modułu pamięci ustawień fotela kierowcy i lusterek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
400zl?

Jeśli wszystko sprawne bez żadnej skuchy to dogadamy się ;)

Odezwe się pod koniec dnia.

Wszystko powinno byc cacy bo bylo wymontowane z kompletu :wink:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Bartek

Mam problem. Moduł nie daje się zakodować.

Wywala błąd komunikacji

Address 36: Seat Mem. Drvr Labels: 8E0-959-760.lbl

Control Module Part Number: 8E0 959 760

Component and/or Version: Sitzmemory R2 F 0305

Software Coding: 00002

Work Shop Code: WSC 63351

VCID: F1E2579AD7F38C94

5 Faults Found

01317 - Control Module in Instrument Cluster (J285)

49-00 - No Communications

01331 - Door Control Module; Driver Side (J386)

01330 - Central Control Module for Central Convenience (J393)

00466 - Control Module for Steering Column Electronics (J527)

01332 - Door Control Module; Passenger Side (J387)

Gdzie szukać przyczyny? Nie możliwe, żeby wszystkie te połączenia były skopane. Szyby działają. Parktronic też (i komunikuje się na VCDS a więc to nie K-line).:dontknow::dontknow::sad:

Opublikowano
  • Autor

K line jest tylko do diagnostyki. Sterownik memo komunikuje się z pozostałymi przy pomocy magistrali CAN (i to konkretnej czyli CAN Komfort). Na pewno podłączyliście się w prawidłowe przewody CAN? Pomarańczowo/czarny i pomarańczowo/brązowy... Sprawdźcie jeszcze raz bo tutaj widzę problem.

Opublikowano

Sprawa się w częściowo rozwiązała:cheesy: I miałeś rację :notworthy::notworthy::notworthy:Zamienione były w kostce piny CAN-low i CAN-high. Żeby w wszystkiego nie rozwalać zamieniliśmy piny we wtyczce fotela:decayed: Tak, żeby się zgadzały:decayed:

Natomiast wywala inny błąd

1 Fault Found

01447 - Sensor for Driver Seat; Height Adjust (G231)

29-00 - Short to Ground

Gdzie jest ten czujnik? O co biega? :blink:

Opublikowano
  • Autor
Sprawa się w częściowo rozwiązała:cheesy: I miałeś rację :notworthy::notworthy::notworthy:Zamienione były w kostce piny CAN-low i CAN-high. Żeby w wszystkiego nie rozwalać zamieniliśmy piny we wtyczce fotela:decayed: Tak, żeby się zgadzały:decayed:

Natomiast wywala inny błąd

1 Fault Found

01447 - Sensor for Driver Seat; Height Adjust (G231)

29-00 - Short to Ground

Gdzie jest ten czujnik? O co biega? :blink:

Fotel ma sterowanie pamięci z fabryki tak?

Opublikowano

Tak. Boczek ze sterownikiem MEMO również.

Opublikowano
  • Autor

Wygląda na to, że silniczek ustawienia wysokości fotela kierowcy jest uszkodzony (sensor którego czepiają się logi, jest w nim zabudowany). Sam silniczek może działać ale pamięć jego ustawienia już nie...

Jest mała szansa, że to wina wiązki elektrycznej do w/w silniczka.

Opublikowano

I znów miałeś rację:kox: Co do wiązki :decayed: Jeden z kabelków sygnałowych miał przetartą izolację, bo był zaczepiony o wystający metalowy "ząb" obudowy silnika. Ale po wypięciu wtyczki i innym poprowadzeniu tej wiązki błąd zniknął:banan::banan::banan:

Wprawdzie nie działa co innego, niezwiązanego z fotelami i lusterkami - ale poza tym jest :gicior:

Opublikowano
  • Autor

No to super. Pisz na pw w czym rzecz teraz...

Opublikowano

do składanych luster ten przełącznik podejdzie bez niczego ?? 4f0 959 565 A on jest z A6 z chromem :eusathink:

Opublikowano

podejdzie ja mam u siebie już z 2 lata :)

nawet rączki nie musisz wymieniać na ten joystik..

Opublikowano

a miałem dzwonić do Ciebie z tym zapytaniem ;)

No ale dzięki za info :kox:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Moze mi ktos powiedziec, za co dokladnie odpowiadaja sygnaly pomiedzy e97 a j386?.

Chce uruchomic pamiec w audi a3 8p z fotelami od s5. Elektryka i grzanie juz chodzi, fotele w oryginale maja juz moduly pod siedzeiniami przystosowanee do pamieci i silniczki z dodatkowa instalacja pod czujniki polozenia.

W moim modelu nie bylo memory na liscie doposazenia. Gateway i bordnetz na mozliwosc zakodowania memo. Sterowniik w drziwach rowniez.

Lusterka to kwestia wymiany silniczkow i dolozenia czterech impulsow, mam juz opis gdzie sie wpiac.

W teorii zostaje podlaczyc cany z wtyczki pod fotelem i doprowadzic jeden przewod do modulu w drzwiach. Czyli podobnie jak u Was tylko gdzie go wpiac. Co to za sygnal? Czy to jest LIN? i najgorsze podlaczyc przyciski do sterownika w drzwiach. Jak juz pisalem, memory seats nie wystepowalo w a3 8p wiec co za tym idzie w elsa nic nie ma.

Jesli chcialby ktos pomoc to zapraszam. Mam jeszcze pomysl, zeby dolozyc dodatkowe sterowniki w drzwiach np od B7 i uzyc tylko do pamieci luster

Opublikowano

Jakby ktoś miał na zbyciu przyciski pod pamięć, to z chęcią kupię :wink:

Opublikowano

Powiedzcie mi, czy jeśli lusterko ma 10 pin to zawsze obsługuje fotochrom i składanie czy nie. Obecnie mam z fotochromem i chcę kupić składane Pamięć akurat mi nie potrzebna.

Opublikowano
  • Autor
Powiedzcie mi, czy jeśli lusterko ma 10 pin to zawsze obsługuje fotochrom i składanie czy nie. Obecnie mam z fotochromem i chcę kupić składane Pamięć akurat mi nie potrzebna.

Sprawdzaj zawsze przez obsadzenie konkretnych pinów - jeśli zajęte są piny od 13 do 16 to ma pamięć.

Generalnie zwykłe lusterko ma 6 przewodów. Jeśli ma 10 to warianty są dwa:

(1) - standard + pamięć

(2) - standard + fotochrom + składanie

Opublikowano

o to chodziło, dzięki za info...

Opublikowano

witam czy istnieje mozliwosc ze jesli mam w drzwiach moduly obslugujace pamiec i skladanie , to lusterka tez mam skladane ? oprocz patrzenia w piny jest inna mozliwosc czy mam skladane elektrycznie czy nie ? da sie zlozyc recznie lusterko ktore sklada sie tez elektrycznie?

Opublikowano
witam czy istnieje mozliwosc ze jesli mam w drzwiach moduly obslugujace pamiec i skladanie , to lusterka tez mam skladane ? oprocz patrzenia w piny jest inna mozliwosc czy mam skladane elektrycznie czy nie ? da sie zlozyc recznie lusterko ktore sklada sie tez elektrycznie?

Masz pokrętło pod składane lusterka? Da się złożyć ręcznie.

Opublikowano

Masz pokrętło pod składane lusterka? Da się złożyć ręcznie.

nie mam tylko w 3 pozycjach ale sterowniki sa pod elektryke i dozo rzeczy z fabryki i myslalem ze moze mam farta i lusterka tez w usa wsadzali w elektryce nawet jak ktos tej opcji nie wykupil;)