Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BPW] Drgania silnika, spalanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Naprawde dużo palą te BPW w porównaniu do BLB. Podam dane z FIS'u:

Dystans: 193km

Średnia prędkość: 67km/h

Średnie spalanie: 5,5 l/100

Spokojna jazda - były odcinki gdzie jechałem 120km/h a były też wioski z 50km/h + trochę jazdy miejskiej.

Opublikowano

To chyba nie miales stycznosci z 2.0 TDI BPW :D :D

logowalem mnostwo roznych silnikow, ostatnio szczcegolnie duzo 2.0 tdi, rowniez BPW i zuzycie paliwa odbiega od podawanych przez was wartosci.

natomiast spotalem sie z jedna B7 wlasnie BPW, w ktorej byly znaczne przeklamania FIS-a w stosunku do odczytow VAG-iem z ECU. FIS pokawzywal o wiele wieksze zuzycie paliwa niz bylo w rzeczywistosci.

Opublikowano

To chyba nie miales stycznosci z 2.0 TDI BPW :D :D

logowalem mnostwo roznych silnikow, ostatnio szczcegolnie duzo 2.0 tdi, rowniez BPW i zuzycie paliwa odbiega od podawanych przez was wartosci.

natomiast spotalem sie z jedna B7 wlasnie BPW, w ktorej byly znaczne przeklamania FIS-a w stosunku do odczytow VAG-iem z ECU. FIS pokawzywal o wiele wieksze zuzycie paliwa niz bylo w rzeczywistosci.

oczywiscie zartowalem, chodzilo mi o to ze przy tych silnikach ciezko o dobre spalanie. Raz mi sie udalo 4.6 uzyskac jadac bez zatrzyman okolo 70km/h, a srednie na FIS'ie odkad mam auto (2) to 7.9 - 75% jazdy po trasie...

Opublikowano

oczywiscie zartowalem, chodzilo mi o to ze przy tych silnikach ciezko o dobre spalanie. Raz mi sie udalo 4.6 uzyskac jadac bez zatrzyman okolo 70km/h, a srednie na FIS'ie odkad mam auto (2) to 7.9 - 75% jazdy po trasie...

testowo powinno sie ustawic 90km/h - tempomat i obserwowac. wartosc spalania chwilowego tak jak napisalem powinina byc w okolicy 5 l/100km

Opublikowano

Sprawdzie dzis z ciekawosci coby porownac..

Opublikowano

z zaciagnietym recznym jechales? :cool1:[br]Dopisany: 21 Marzec 2010, 10:08_________________________________________________

Mój najlepszy wynik to 6.8l na setkę przy jeździe za firmową ciężarówką z prędkością max 90km/h :naughty:

albo jechales na tzecim biegu, albo tak samo na recznym. przy sprawnym silniku na 5/6 biegu 90Km/h zuzycie paliwa nie ma prawa przekroczyc 5.o L/100km

Generalnie to 4 i 5-tka była w użyciu, chociaż dwa razy przystawałem żeby pogadać przez telefon i coś zanotować, później musiałem troszkę podgonić.

Poza tym to jest Q. :)

Opublikowano

Faktycznie przy 90km/h mialem od 4.8 do jakies 5.4 bo droga byla nierowna ;)

Opublikowano

Z doswiadczenia wiem ze FIS w miare dokladnie pokazuje spalanie , ja jednak tankuje pod korek i puzniej dziele przez przejechane kilometry.Ta metode tez trzeba usrednic ze wzgledu na poduszke powietrzna. Nadal twierdze ze zejscie ponizej 6 L nawet manualem jest malo prawdopodobne w BPW-pie.

Opublikowano

z zaciagnietym recznym jechales? :cool1:[br]Dopisany: 21 Marzec 2010, 10:08_________________________________________________

Mój najlepszy wynik to 6.8l na setkę przy jeździe za firmową ciężarówką z prędkością max 90km/h :naughty:

albo jechales na tzecim biegu, albo tak samo na recznym. przy sprawnym silniku na 5/6 biegu 90Km/h zuzycie paliwa nie ma prawa przekroczyc 5.o L/100km

Generalnie to 4 i 5-tka była w użyciu, chociaż dwa razy przystawałem żeby pogadać przez telefon i coś zanotować, później musiałem troszkę podgonić.

Poza tym to jest Q. :)

Q + 0,7-1 L wiecej

Opublikowano

Spalanie :)....

Zalezy od b. wielu czynnikow, jak na pewno wiecie

Ja dojezdzam do pracy 35 km, 5 miasto reszta trasa i srednie wychodzi mi wg FIS 7,2-7,6

w tym wyprzedzanie, troszke X ze swiatlami ciezko naprawde zejsc ponizej 7 :) ( Chyba ze L przed nami jedzie caly czas),

za pirata sie nie uwazam :evil:

Biegi zmieniam tak aby po redukcji miec 1700, 1800 obr

Pamietam 1 raz mialem 6,5 ale to jadac na meczyk grzecznie w kolumnie bez zadnych wariactw, takze wszystko zalezy od stylu jazdy wystarczy wiecej wyprzedzac i juz wieksze spalanie

Jadac nad morze z boxem na dachu , full zaladowany i srednia mialem 9

Opony 205/55/16 i zawsze wylaczony ECON

Zreszta przy dzisiejszej cenie paliwa ok 4,18 to roznica na 100 km chyba jest niewielka :gwizdanie:

Spali 7 dobrze 8 tez niezle wazne aby nie zapalila sie kontrolka oleju :D

Pozdro dla skrupulatnych :hi:

Opublikowano

Tak jest, najważniejsze żeby auto jechało :tongue4: jak bym chciał jeździć "o kropelkę" bym sobie kupił Lupo 1,4TDI :naughty:

Opublikowano

Dodam 3 grosze od siebie. Fis w moim BPW pokazuje idealnie tyle ile pali auto w rzeczywistosci. Az bylem w szoku i robilem pomiar "pod korek" pare razy. Czy to trasa czy miasto wychodzilo tak samo dokladnie - przynajmniej tu niemcy nie dali ciala;)

W miescie pali nie wiecej niz 8l ( staram sie zachowywac zasady ecodrivingu), a trasa to zalezy czy polska czy niemiecka autostrada ale nie przekracza 7l przy cisnieciu. :)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

mi FIS pokazuje 12l/100km

B7 BPW 2007 2.0 TDi

Opublikowano

ja wam powiem tak ja zmagam sie z tymi drganiami i teraz wymieniac lub czyscic bede EGR do tego ta gaszaca klapa okarze sie . Do tego jak mi wypala sie filter to buczy z wydechu i turbo mocno syczy ale silnik niema drgan wiec jak filter sie niewypala to na postoju drga a jak wypala to silnik chodzi jak zloto wiec umnie jest na odwrot :wallbash: