Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przepisy kulinarne


Madas

Rekomendowane odpowiedzi

ZAPODAWAJCIE TUTAJ JAKIEŚ FAJNE POMYSŁY NA ŻARKO ALBO JAKIEŚ DESERY ITP....

W wątku poznańskim to co zapodacie o 9 rano po godzinie jest nie do odnalezienia :wink4:

Nie dyskutujemy w tym wątku !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coś na szybko

A więc danko jest baaardzo proste...czasami jak nie mam pomysłu na żarło to serwuje sobie...przepis mam od znajomej także spoko do dzisiaj żyje no ale do rzeczy...

Potrzebne rzeczy, składniki

  • patelnia :decayed:
  • olej, może być oliwa z oliwek :wink4:
  • tarka :naughty:
  • ser najlepiej gouda :wink4:
  • czosnek :kox: bez obaw nawet go zbytnio nie wyczujecie :wink4:
  • chlebek :wink4:

No dobra jak już mamy wszystko uszykowane, bierzemy patelnie na palnik nalewamy oliwy na to kładziemy całą skibke chleba, gdy się nam ładnie zapiecze i zarumieni bierzemy i obieramy czosnek po czym go w cieramy w chleb.

Nastepnie wszystko ładnie posypujemy serem, wcześniej oczywiscie z tartym na tarce na koniec ketchup i gotowe :wink4:

Danie w stylu pośpiesz się a nie narób za dużo :decayed::good:

Smacznego :wink4:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

moja jajecznica :>

z 6 jajek:

-podsmażamy boczek 150-200g i/lub jakaś kiełbaskę (jaką lubisz),

-dodajemy cebulę średniej wielkości pokrojonej w kostkę i podsmażamy do zeszklenia,

-dodajesz jajka (pieprz i sól do smaku),

-na sam koniec smażenia, chwilę wcześniej niż na talerz, dodajemy żółty ser (najlepiej starty na tarce lub plasterki drobno pokrojone) 100-200g,

-mieszamy wszystko żeby "się skleiło",

-dodajemy pomidora średniej wielkości pokrojonego w kostkę, i na talerz :)

PYSZKA :decayed::good:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To i ja coś napiszę:

Przepis "śniadaniowy"

1 jajko

bułka tarta

ser pleśniowy typu camembert

pomarańczo

żurawina (np łowicza)

olej

Jedziemy:

roztrzepać jajeczko

na innym talerzyku bułeczka tarta

ser obtaczamy jak na schabowe (jajeczko bułeczka, jajeczko bułeczka)

rozgrzewamy patelnie

wlewamy olej (tak aby w połowie patelni)

na rozgrzany olej dajemy serek i obsmażamy z jednej i drugiej strony

podajemy z kawałkami pomarańczy i żurawiną

Smacznego! :>

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czekolada z kawą a'la Azunia :kox:

Smakuje jak czekolada, pobudza jak kawa.

Składniki (jedna porcja):

* Kawa rozpuszczalna (od 2 do 4 łyżeczek, w zależności jaką wolimy, najlepiej testując dostosować ilość do własnych upodobań),

* Kakao typu Puchatek (gotowe już z cukrem) pół szklanki,

* mleko około 250ml (szklanka),

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy w garnuszku, wsypujemy kawę (ilość wg. uznania) i wsypujemy kakao.

Wszystko dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Nalewamy do szklanki lub kubka i możemy pić takie mocno ciepłe lub lekko schłodzone.

Smacznego :decayed:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

salatka.jpg

Najlepiej użyć makaronu z zupek knorra :naughty:

P.S. Ja makaron najpierw osobno zalewam i czekam aż sią wodą nasączy, później dodaję do sałatki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

PUDDING KARMELOWY Z CROISSANTAMI :slina:

Składniki:

* 2 czerstwe croissanty (rogaliki)

* pół szklanki cukru

* 2 łyżki stołowe wody

* pół szklanki śmietany kremówki

* 2 łyżki stołowe Burbonu lub inny podobny alkohol

* pół szklanki mleka

* 2 ubite jajka całe

Ustaw piekarnik na ok. 180°C

Porozrywaj rogaliki i wrzuć do małego naczynia do zapiekania.

Do wysokiego rondla wsyp cukier i wlej wodę, mieszaj wykonując okrężne ruchy rondlem. Gotuj ok. 3-5 min., aż karmel nabierze ciemno bursztynowego koloru.

Zdejmij patelnię z ognia, dodaj śmietanę, Burbon lub inny podobny alkohol i mleko. Wmieszaj. Ciągle mieszając dodaj ubite jajka. Miksturą polej rogale i odstaw na 10 min by chociaż częściowo nasiąkły.

Całość wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika na 20 min.

Można udekorować wiórkami białej czekolady.

Świetny deser na każdą okazję :decayed:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sałatka "Gyros" z rewelacyjnym sosem

Sałatka:

0,5 - 0,7 kg pierś z indyka (jest lepsza niż z kurczaka, ale ostatecznie z kurczaka tez może być)

1 kapusta pekińska - mała/średnia

1 przyprawa do gyrosa - torebkowa, ja używam Kamis

2/3 cebule czerwone - ważne, żeby nie była zwyczajna bo wtedy jest zbyt ostry smak i przyćmiewa całą resztę

ogórki konserwowe

puszka kukurydzy konserwowej

Sos:

duży jogurt naturalny

2 pęczki koperku

3-4 ząbki czosnku

3 łyżki majonezu

sól

pieprz

Koperek posiekać, czosnek rozgnieść i wymieszać wszystkie składniki sosu, najlepiej w blenderze wtedy jest idealny do polania. Wykonanie sałatki: Mięso pokroić w niewielkie kawałki, usmażyć z przyprawą do gyrosa i pozostawić do wystygnięcia. Następnie układać warstwami: pół pokrojonej kapusty pekińskiej, usmażone mięso, cebulę pokrojoną w kostkę, 5 ogórków konserwowych również pokrojonych w kostkę, odsączoną kukurydzę, na sam koniec resztę kapusty pekińskiej. Sałatkę podawać z sosem.

Robi się ją błyskawicznie, a smakuje bosko. Jak ktoś nie wierzy niech zapyta Oniaka. :naughty:[br]Dopisany: 29 Marzec 2010, 13:35_________________________________________________Sałatka z ananasem

Składniki:

4 jajka

1 puszka ananasa

1 puszka kukurydzy

0,3 kg żółtego sera(do wyboru co kto lubi)

majonez

Wykonanie:

Ananasy i kukurydzę odsączyć. Ananas pokroić w kostkę. Jajka ugotować i również pokroić w kostkę. Używam do tego szatkownicy do krojenia jajek w plasterki, jest wtedy dużo szybciej. Żółty ser ucieramy na tarce na grubych oczkach lub kroimy w kostkę

Wszystko wrzucamy do miski i mieszamy. Można przyprawić solą lub pieprzem do smaku, ale ja wolę bez przypraw.

Można również dodać wędlinę pokrojoną w kostkę lub paseczki lub selera, ale to już wg uznania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurczak Tiki Masala

Danie dla wytrwałych, czas przygotowania około 2h.

Danie ostre.

SKŁADNIKI:

-piersi z kurczaka (0,5kg)

-4 łyżki oliwy,

-kilka ziaren kardamonu,

-kawałek kory cynamonu,

-2 cebule,

-2 łyżeczki zmielonego imbiru,

-2 łyżeczki zmielonego czosnku,

-1 łyżeczka zmielonego kminu,

-1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry,

-1/4 łyżeczki kurkumy (plami paskudnie ubranie i nie da się jej wywabić),

-pół łyżeczki pieprzu Cayenne (w zależności od chęci uzyskania ostrości można mniej lub więcej)

-1 łyżka papryki słodkiej w proszku,

-1 łyżeczka garam masala,

-1 duży pomidor lub pomidory krojone z puszki,

-1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,

-150 ml wody, sól, pieprz,

-150 ml jogurtu naturalnego,

-Ryż brązowy

SPOSÓB WYKONANIA: Siekamy pomidora i cebulę. Kurczaka kroimy w kostkę i lekko solimy. Mieszamy ze sobą imbir, czosnek, kumin, kolendrę, kurkumę, cayenne, garam masala i paprykę. Rozgrzewamy oliwę i przez kilka sekund smażymy na niej laskę cynamonu i ziarna kardamonu (aromatyzujemy oliwę). Wyjmujmy i dodajemy cebulę. Smażymy aż się troszkę mocniej zeszkli. Dodajemy mieszankę przypraw i smażymy przez minutą. Dodajemy pomidora i koncentrat i smażymy kolejną minutę, wlewamy wodę Dodajemy kurczaka, dokładnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez 10 - 12 minut. Dolewamy jogurt i dusimy kolejne 5 minut. Żeby nam się nie ściął jogurt i nie zrobiły grudki trzeba wziąć troszkę gorącej potrawy i wymieszać z jogurtem lub dla bardziej cierpliwych i według mnie smaczniejsze trzeba poczekać aż wystygnie potrawa i dopiero dodać jogurt i dalej ją poddusić około 5 minut na wolnym ogniu. Podajmy z ugotowanym ryżem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przeniosłem wątek z Poznańskiego bo uznałem że każdy może skorzystać z przepisów na forum no i więcej użytkowników pewnie zna fajne dania ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dawno temu znalazłem przepis na szybki obiad :naughty: Więc do rzeczy:

Curry kokosowe z kurczakiem

Czas przygotowania od 20-40 min

składniki

2 piersi kurczaka o łącznej wadze ok. 75 dag

1 szklanka mleka kokosowego

1 szklanka bulionu (ostatecznie może być z kostki)

2 średnie cebule

2 spore pomidory

3 cm świeżego korzenia imbiru

2 ząbki czosnku

2 łyżki gotowej czerwonej pasty curry

6 łyżek oleju

sól

śwież zmielony czarny pieprz

garść świeżych liści kolendry (można zastąpić natką pietruszki)

sposób przygotowania

Cebulę i czosnek obieram i kroję na cienkie plasterki.

Na pomidorach robię płytkie nacięcia na krzyż, zalewam wrzątkiem i odstawiam na 2 minuty, następnie zdejmuję z nich skórę, kroję na ćwiartki, usuwam sok i nasiona, kroję na drobną kostkę.

Piersi kurczaka myję, osuszam, kroję na cienkie plastry w poprzek włokien.

W woku rozgrzewam silnie olej, wrzucam cebulę i czosnek, cały czas mieszają smażę 3 minuty, dodaję pastę curry, kurczaka oraz bulion. Gotuję na sporym ogniu 5 minut. Do potrawy dodaję pomidory, doprawiam solą i pieprzem. Gotuję 2 minuty. Wlewam mleko kokosowe i trzymam na małym ogniu, aż prawie zacznie wrzeć.

Zestawiam z ognia, dodaję połowę liści kolendry, mieszam.

Przekładam na talerze, dekoruję pozostałą kolendrą.

Podawać z ryżem.

A tu przepisz na sałatkę ze szpinaku :naughty:

czas przygotowania 15-20 min

0,5-1 kg szpinaku

2 pomidory mniejsze albo 1 większy

1 jajko ugotowane na twardo

1 ogórek

1 Bułka (kajzerka)

Olej

Sól

Pieprz

Sposób przygotowania

Szpinak myjemy i rwiemy go jak sałatę, na jak najmniejsze kawałki, następnie rozdrabniamy jajka na twardo które wcześniej przygotowaliśmy i wrzucamy do szpinaku, kroimy pomidora i ogórka które również trafiają do miski ze szpinakiem, na koniec bułka (kajzerka) kroimy/rwiemy bułkę w kostkę i dodajemy do sałatki polewamy to olejem/oliwa z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.

Najlepiej smakuje ciepłe z lodówki średnio mi się to widzie

Smacznego :naughty:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Langos (langosz), czyli węgierskie placki pszenno-ziemniaczane na drożdżach.

Langosze jada się złożone na pół z różnymi dodatkami.

Mogą być po prostu posmarowane sosem czosnkowym lub jakimś innym sosem,

a mogą mieć w środek nawrzucane przeróżne dodatki.

Wychodzi pycha!

Składniki:

- 30 g drożdży

- 1 szklanka letniego mleka [zwykłego lub sojowego]

- odrobina cukru [lub słodu]

- 400 g białej mąki pszennej

- 2 ugotowane i utłuczone ziemniaki

- sól

- olej do smażenia

Przygotowanie:

Drożdże rozrobić z 1/2 szklanki mleka i odrobiną cukru. Mąkę przesiać, wsypać do miski, pośrodku zrobić dołek, do którego wlać rozczyn drożdży, dodać resztę mleka, utłuczone ziemniaki, łyżkę oleju i sól do smaku. Wyrobić ciasto o konsystencji nieco twardszej, niż na kluski kładzione. Posypać mąką i zostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na godzinę. Formować cienkie placki wielkości dłoni. Jedna rada - przy formowaniu placuszków potrzeba mąki, aby się to ciasto do palców nie przyklejało. Smażyć na wrzącym oleju (smaży się je na patelni w głębokim tłuszczu), początkowo pod przykryciem, a po przewróceniu na drugą stronę już bez przykrycia.

Gołąbki z sosem pomidorowym.

To jest w sumie mój własny przepis, a składniki doń potrzebne dyktowała mi mama przez telefon :)

Proporcje dobierałem sam i żona twierdzi że wyszło smakowo...

Składniki:

- 1 woreczek kaszy jęczmiennej wiejskiej

- 2 worki ryżu białego

- 2 opakowania mięsa mielonego po 400g.

- 1 słoiczek przecieru pomidorowego

- 2 małe główki kapusty

- 2 cebule

- 2 łyżki mąki

- 1 łyżeczka masła

- 1 łyżka śmietany 12%

- vegeta

- tabasco

- sól

- cukier

- pieprz

- kwasek cytrynowy

- przyprawa do mięsa mielonego

Przygotowanie:

Gołąbki - Najpierw wstawiamy do dużego garnka całą główkę kapusty i ją gotujemy. Nacinamy wcześniej kapustę od strony korzenia tak aby zmiękczone liście w trakcie gotowania swobodnie dały się wyciągać ( czynność tą powtarzamy również z drugą główką kapusty ). W między czasie gotujemy ryż i kaszę ale tak że wyciągamy je 5 minut przed czasem jaki podaje producent na opakowaniu, tak aby były jeszcze twarde. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy aż się delikatnie zeszkli. Mielone ( ja wcześniej je płukałem ), kasze, ryż, cebulę mieszamy razem. Przyprawiamy vegetą, pieprzem i ew. przyprawą do mięsa mielonego. Gotowy farsz zawijamy we wcześniej zmiękczone liście kapusty. Zawinięte gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej wykładamy liścimi kapusty. Do środka wlewamy z pół szklanki wody w której wcześniej gotowała się kapusta. Całość polewamy odrobiną oleju, zakrywamy liśćmi kapusty i wstawiamy do piekarnika gdzieś na około godzinkę w temp 180 stopni.

Sos - Do garnka wlewamy około 1,5l wody i gotujemy. Dodajemy przecier pomidorowy, łyżeczkę masła, łyżkę smietany i wcześniej rozrobioną w zimnej wodzie mąkę. Całość Nam się musi zagotować, wówczas przyprawiamy do smaku. Ja dodałem tabasco, vegetę, sól, pieprz, pół łyżeczki cukru i szczyptę kwasku cytrynowego.

Smacznego :!:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapiekanka z piersi kurczaka z makaronem i pieczarkami. (eksperyment własny).

Składniki dla 2 osób:

4 -5 pieczarkę średniej wielkości;

2 duże cebule;

śmietana do zupy 18% (200ml);

filet z piersi kurczaka;

1/4 paczki makaronu (rurki);

sól, pieprz, bazylia, oregano;

3 ząbki czosnku;

10 dkg sera żółtego;

oliwa do smażenia.

Przygotowanie:

Cebule zetrzeć na drobnej tarce i zeszklić na patelni, zetrzeć pieczarki i dodać do cebuli, całość dusić na wolnym ogniu około 5 minut. Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na drugiej patelni (mięso zrobi się bielutkie). Usmażoną pierś dodać do cebuli i pieczarek, przyprawić solą i pieprzem. Całość dusimy na wolnym ogniu jeszcze chwilę i dodajemy śmietanę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy roztartą w dłoni bazylią i oregano, dusimy jeszcze chwilkę. Całość ma być dosyć gęsta. Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy sos mięsno - pieczarkowy i mieszamy żeby wszystko się połączyło razem. Całość posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez około 20 - 25 minut.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a ja coś prostego :wink4:

osobiście nie nawidze szpinaku :sick3:

ale...

polecam naleśniki ze szpinakiem :naughty:

składniki:

paczka szpinaku mrożonego

20dkg pieczarek

jedno żółtko

ser żółty

pieprz

sól

czosnek

wszystko podsmarzamy na patelni razem(bez sera żółtego) na koniec dodajemy żółtko

tak przygotowany farsz zawijamy w zwykłe naleśniki, układamy na brytwance, posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku przez 15-20 minut

dla bardziej wymagających ilubiących pichcić w kuchni proponuje zrobić do tego sos czosnkowy bo idealnie pasuje:

pół szklanki śmietany

pół szklanki jogurtu naturalnego

2 ząbki czosnku(rozmiażdżyć)

oregano

sól

pieprz

wszystko wymieszać i polać tym sosem naleśniki

Palce lizać :tongue4:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...