Gość spedyt Opublikowano 20 Czerwca 2007 Opublikowano 20 Czerwca 2007 Potrzebne narzędzia: Klucz płaski 18, 22 Klcz 13, 16 Imbus 10 Przyrząd do zdejmowania końcówek Podnieść auto na podnośniku, zdjąć koło, poluzować śrubki Ściągaczem wycisnąć końcówkę, można podnieść zwrotnice do góry żeby lepiej wyszła końcówka. Metoda na liczenie obrotów przy wykręcaniu może nie być skuteczna, zauważyłem że różnią się długości gwintów końcówek, dlatego proponuję zmierzyć suwmiarką odległość śruby od kołnierza końcówki Ustawić imbusem trzpień końcówki Założyć końcówkę w zwrotnicę i poskręcać wszystko razem USTAWIć ZBIEŻNOŚć!!
Kaczy Opublikowano 20 Czerwca 2007 Opublikowano 20 Czerwca 2007 Czy śruby przy zwrotnicy należy wymieniać? Prawdopodobnie tak. Jakie są ich numery? Bez odpowiedniego narzędzia ciężko to zdjąć? Pozdr
Gość spedyt Opublikowano 20 Czerwca 2007 Opublikowano 20 Czerwca 2007 Czy śruby przy zwrotnicy należy wymieniać? Prawdopodobnie tak. Jakie są ich numery? Śrub nie było w komplecie dlatego nie wymieniałem Beż tego przyrządu można wybić trzpień ale trzeba młotkiem się namęczyć.
tomekpal Opublikowano 28 Czerwca 2007 Opublikowano 28 Czerwca 2007 Witka. Wymieniłem ostatnio u siebie końcówki i mam problem z ustawieniem zbieżności. Dwa razy była regulowana i samochód ciągnie na prawo. czy wiecie co to może być, czy mechanik źle ustawia czy może coś w montażu? Pozdr.
cayenne Opublikowano 28 Czerwca 2007 Opublikowano 28 Czerwca 2007 Witka. Wymieniłem ostatnio u siebie końcówki i mam problem z ustawieniem zbieżności. Dwa razy była regulowana i samochód ciągnie na prawo. czy wiecie co to może być, czy mechanik źle ustawia czy może coś w montażu? Pozdr. Do poprawki.Koleś spaprałi tyle. Ja sam po wymianie końcówki wjeżdzałem na kanał coś chyba z 7 razy,bo jak dałem kierownice na prosto, to auto jechało w prawo. Jedź niech poprawia,bo inaczej będzie Ci opone darło.
grabalaba Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 A co zrobić, jak po poluzowaniu śrub i wycisnięciu końcówki nie można jej wykręcić? Macie jakiś patent?
aramis Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 A co zrobić, jak po poluzowaniu śrub i wycisnięciu końcówki nie można jej wykręcić? Macie jakiś patent? Dzień wcześniej WD-40 albo coś podobnego. Ja jak wymieniałem psiknąłem przed samą robotą no i miałem problem, nie mogłem końcówki wykręcić. Już zacząłem studiować literaturę jak to inaczej rozebrać, albo jechać na jakiś warsztat. Po chwili namysłu postanowiłem jeszcze raz spróbować, a tu niespodzianka poszło i to całkiem lekko. Tak że trzeba lać
SnOOpie Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Panowie metoda z suwmiarką jest w porządku. Po zmierzeniu "starych" odległości od drążka do początku gwintu przy końcówce drążka i ustawieniu tych miar dla nowych końcówek mechanik nawet zbieżności nie musiał ustawiać bo po pomiarach powiedział, że wszystko jest idealnie Wątek jak najbardziej pomocny przy pierwszej wymianie. Dzięki Pozdrawiam
BartekT81 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Panowie metoda z suwmiarką jest w porządku. Po zmierzeniu "starych" odległości od drążka do początku gwintu przy końcówce drążka i ustawieniu tych miar dla nowych końcówek mechanik nawet zbieżności nie musiał ustawiać bo po pomiarach powiedział, że wszystko jest idealnie Wątek jak najbardziej pomocny przy pierwszej wymianie. Dzięki Pozdrawiam Metoda z suwmiarką od dawna jest metodą bardzo sprawdzoną. Mnie osobiście pokazał ją wujek mechanik już jakies 15 lat temu
szymon441992 Opublikowano 13 Lipca 2014 Opublikowano 13 Lipca 2014 Mi znajomy wymieniał gałke i troche pomylił obroty a zbierzność była ustawiana chwile przed gałką i ustawiłem sobie sam na gałce, względem koła kierownicy. Metodą prób i błędów co obrót jazda próbna i chodzi super nie ścina opon ani nic tego rodzaju
Rekomendowane odpowiedzi