skalarx Opublikowano 31 Marca 2010 Opublikowano 31 Marca 2010 Posiadam ori tuner telewizyjny, który ma 4 wejścia antenowe. Po co aż 4? Anteny dostępne na naszym rynku np: http://www.allegro.pl/item980929170_antena_tv_14_22db_wtyk_wiclic_najlepsza.html posiadają zawsze tylko dwa wtyki. Co można jeszcze tam podłączyć? Kolejną antenę
Piero Opublikowano 31 Marca 2010 Opublikowano 31 Marca 2010 Tak, można podłączyć więcej niż 1 antenę. Stosuje się to przeważnie przy Avantach - wówczas montuje się po jednej antenie na każdej z tylnych, bocznych szybek (tych podgrzewanych). Daje to większe szanse na złapanie lepszego sygnału niż 1 antena montowana na tylnej szybie (rozwiązanie stosowane raczej w sedanach).
skalarx Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Tak, można podłączyć więcej niż 1 antenę. Stosuje się to przeważnie przy Avantach - wówczas montuje się po jednej antenie na każdej z tylnych, bocznych szybek (tych podgrzewanych). Daje to większe szanse na złapanie lepszego sygnału niż 1 antena montowana na tylnej szybie (rozwiązanie stosowane raczej w sedanach). Dzięki za info. Powinna być jakaś szczególna konfiguracja podłączenia anten? Czy wszystko jedno która wtyczka do którego gniazda?
Piero Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Tego nie jestem pewny, ale moim zdaniem nie ma znaczenia. Jeśli są jakoś oznaczone 1 i 2 to na pewno lepiej wpiąć w 1, ale jeśli nie ma oznaczeń to nie sądzę aby była różnica. Najlepiej podpiąć pod jedno i drugie i zobaczyć gdzie lepiej chodzi
skalarx Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Tego nie jestem pewny, ale moim zdaniem nie ma znaczenia. Jeśli są jakoś oznaczone 1 i 2 to na pewno lepiej wpiąć w 1, ale jeśli nie ma oznaczeń to nie sądzę aby była różnica. Najlepiej podpiąć pod jedno i drugie i zobaczyć gdzie lepiej chodzi Tak też zrobię
julo23 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Chyba lepiej wejśc na ich strone i obejść prowizje allegro. a poza tym to wydaje mi się że nie ma podgrzewanych bocznych szyb w avancie. Przecież to jest antena radia o ile sie nie myle. Też jestem na etapie kupowania anteny do RNS-E do tunera TV. Mam zamiar kupić 2 szt. http://www.naviservice.com.pl/cennik.html tu są po 30zł tylko czy to wystarczy ? Czy jeszcze jakiś przejściówki trzeba ?
Piero Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Oczywiście, że to antena a nie podgrzewanie - sorki za pomyłkę Co do antenty - to nie jest GPS SMB chyba co piszesz po 30zł tylko ta: 44 - Antena TV SMB - 70,00 Wczoraj zamówiłem u nich właśnie kabel i antene do Tunera i wysyłają mi właśnie taką antenę SMB.
julo23 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Dzięki, właśnie też na to wpadłem ale troche później, a teraz potwierdziłeś moje przypuszczenia. Tamto to do GPS. Ciekawe czy rzeczywiście trzeba je dwie montować. Sporo kosztuje Ale jak już sie tyle dało za całą resztą to już nie wiele zostało do celu Zamawiasz jedną ? Ciekawe czy odbiór może być zadowalający na jednej. Pewnie nie, nawet na postoju jak znam życie to będzie zależeć gdzie sie zaparkuje i ciekawe jak będzie sobie radzić jedna antena. Późniejsze zmiany miejsca parkowania na ewentulanym biwaku raczej nie bedą wygodne Może jednak warto zainwestować we dwie. Sam nie wiem. A nie mówie już o odbiorze podczas jazdy jak ktoś sobie odblokuje tą możliwość.
skalarx Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Jedną już mam, właśnie tą za 70PLN, odbiór taki sobie, zależy też gdzie i dlatego już zamówiłem drugą
julo23 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Ja dziś do nich wysłałem e-maila z samego rana o numer konta ale narazie nie odpowiadają. W taki razie chyba lepiej jak kupie dwie sztuki. Od raz sie założy za jednym zamachem.
PP84 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 panowie, ja tez jestem na etapie montazu.. poki co mam caly komplet dwie anteny ale odbior jest zalosny.. z anten wystaja luzne 2 kabelki prawdopodobnie trzeba je podpiac pod zasilanie. Wiecie cos o tym? jesli tak to gdzie najlepiej? bede wdzieczny za podpowiedzi bo zaczalem juz zalowac tego zakupu...
julo23 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Ja dopiero zaczne montaż nie wczesniej niż po świetach bo dostawca anten chyba ma już święta. Później musze sie umówić na montaż, mają terminy na tydzień na przód - także w połowie miesiąca pewnie dopiero. Ale dam znać co i jak z tymi kabelkami.
Piero Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Ja mam komplet u siebie już (ale tylko jedna antena). Czekam tylko na stelaż do montażu . Przetestuję zestaw może jutro jak się uda tak "na krótko" bez montażu na stałe - jestem ciekaw jak pójdzie na jednej antenie w mieście... jak zabraknie sygnału to trzeba będzie dokupić drugą.
rysiuu Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 panowie, ja tez jestem na etapie montazu.. poki co mam caly komplet dwie anteny ale odbior jest zalosny.. z anten wystaja luzne 2 kabelki prawdopodobnie trzeba je podpiac pod zasilanie. Wiecie cos o tym? jesli tak to gdzie najlepiej? bede wdzieczny za podpowiedzi bo zaczalem juz zalowac tego zakupu... Te dwa druty które masz luzem to zasilanie (masa i plus) pociągnij sobie plusa po zapłonie, a najlepiej plusa z pozycji ACC (kolumna kierownicy)
julo23 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 co to masz mieć za stelaż ? mozesz dac foto jak dojdzie ? Możecie dać zdjęcie już z założonym tunerem ? Ja póki co szykuje miejsce i zastanawiam się jak to zrobić
Piero Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Kupiłem go u nas na forum po przez dział SPRZEDAM za 60zł, to aukcja na której był wystawiony: http://www.allegro.pl/item962054818_audi_tuner_tv_stelaz_polka_mocowanie.html W ASO kosztuje 120zł. Na pewno da się zamontować bez tego... ale po co kombinować
julo23 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 No a jak to wygląda po założeniu boczka ? To jest kosztem tego schowka w boczku co zdjęcie wkleiłem ?
Piero Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Nie pytaj mnie bo nie wiem Dopiero będą to przymierzał jak przyjdzie i wyjdzie w praniu. Nigdy nie widziałem na żywo jak jest zamontowany tuner, trzeba by poprosić o fotki kogoś kto ma ori zestaw u siebie. Nie udało mi się jeszcze nic podłączyć - dzisiaj w końcu nie był taki zwykły dzień Może jutro się uda... dam znać na pewno.
julo23 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 To jest foto od Bart-S. ciekawi mnie tylko jak to wyjdzie pod założeniu. Czy to jest pod tym deklem tapicerki i schowek chyba jest zajęty. Bo tak chyba wygląda że kosztem tego schowka.
Piero Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Na pewno jest pod tapicerką i schowek OUT bo właśnie tuner zajmie jego przestrzeń. Tylko zastanawiam się czy wtedy po wyjęciu schowka i zamknięciu "klapki" wszystko będzie zasłonięte jak należy i będzie pasować bez dodatkowych części... Może Bart-S podeśle nam foto już po założeniu tapicerki?
Rekomendowane odpowiedzi