Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHL] Lekkie dmuchanie spod korka oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , dzisiaj odkrecilem korek wlewu oleju i zauwazylem lekkie dymienie, na dworze moze bylo ze 10C i jeszcze lekkie dmuchanie , ale po odkreceniu korka obroty silnika nie spadly silnik pracowal tak jak powinien,wiec chyba uszczelka jest oki??Czy tak ma byc??macie tez tak w swoich Samochodach??

Opublikowano

Lekkie dmuchanie to normalka. Gdy mocno daje spalinami to znaczy,że są przedmuchy z komory spalania do skrzyni korbowej.

Opublikowano

lekkie dmuchanie to norma :good:

Opublikowano

w maluchcha kiedyś sprawdzano stan silnika poprzez przyłożenie kartki do korka wlewowego oleju, jak karta się zachlapała olejem i ją unosiło silnik miał przedmuchy :naughty: ostatnio kumpel pojechał wymienić filtr paliwa w passacie B6 i mechanior sprawdził mu właśnie tą metodą silnik, oczywiście jego zdaniem silnik do remontu :polew:

Opublikowano

Sprawdź dla świetego spokoju odmę może jest przypchana :hi:

Opublikowano

lekkie dmuchanie może powstawać na skutek ruchu obrotowego wałka rozrządu- nie ma się czym przejmować.

Opublikowano

a jak odkręcę korek oleju to lekko dmucha i spadają na chwile obroty, co może byc?[br]Dopisany: 06 Kwiecień 2010, 11:39_________________________________________________pomoże ktoś? :/

Opublikowano

a jak odkręcę korek oleju to lekko dmucha i spadają na chwile obroty, co może byc?[br]Dopisany: 06 Kwiecień 2010, 11:39_________________________________________________pomoże ktoś? :/

Teoretycznie nic nie powinno się zmienić po odkręceniu korka, tzn obroty np. u mnie się nie zmieniają, ale może niech się wypowiedzą fachowcy w tej dziedzinie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie za to śmierdzi olej benzyną. Jak odkręcę korek to leci dymek i czuć paliwo. Ponoć to normalne jak robi się często małe trasy

Opublikowano

U mnie za to śmierdzi olej benzyną. Jak odkręcę korek to leci dymek i czuć paliwo. Ponoć to normalne jak robi się często małe trasy

mam to samo

Opublikowano

U mnie również trochę benzyną śmierdzi olej, ale ja faktycznie robię krótkie odcinki po 2-3 km do pracy i spowrotem.

Opublikowano

Ja jutro sprawdzę na wszelki wypadek stopień sprężania bo może pierścienie są już lekko starte i dam znać[br]Dopisany: 23 Kwiecień 2010, 09:55_________________________________________________sprawdziłem sprężanie na każdym z garów 10 bar, nigdzie mniej jak 0,5 nie było także wszystko ok :/

Opublikowano

Ja jutro sprawdzę na wszelki wypadek stopień sprężania bo może pierścienie są już lekko starte i dam znać[br]Dopisany: 23 Kwiecień 2010, 09:55_________________________________________________sprawdziłem sprężanie na każdym z garów 10 bar, nigdzie mniej jak 0,5 nie było także wszystko ok :/

Ale u mnie u wielu klubowiczów i ostatnio u znajomego również z naszego klubu sprawdzałem i również śmierdzi olej benzyną a może to bardziej smród spalin ? sam już nie wiem. A może Panowie szukamy sami sobie problemów zamiast jeździć i nie myśleć o takich pierdołach ?

Opublikowano

Tak wczoraj stwierdziłem właśnie. Raz na jakiś czas będę sprawdzał tylko olej czy nie skacze poziom i tyle. Wszyscy mówią, że jest ok i całe badanie silnika też wykazało poprawne jego działanie.

Opublikowano

Tak wczoraj stwierdziłem właśnie. Raz na jakiś czas będę sprawdzał tylko olej czy nie skacze poziom i tyle. Wszyscy mówią, że jest ok i całe badanie silnika też wykazało poprawne jego działanie.

No właśnie, ja już zaczynam popadać w skrajną paranoje byle pierdołka a ja już o tym myślę i jeść nie mogę i spać aż nie naprawię :kox: Muszę chyba zacząć się leczyć :shocked: bo żona i córka już na mnie dziwnie patrzą :mysli: :gwizdanie: Już zaczynam myśleć czy mi laptopa i wyrka do kanału w garażu nie przeniosą :polew: w sumie niezły pomysł :mysli:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Niczym się nie przejmujcie Panowie wałek rozrządu całe czas się obraca i musi dmuchać:)

Opublikowano

Ja wczoraj sprawdzałem i lekko dymi z pod korka i jak wyciągnę bagnet to samo :angry: zaczęło sie tak po wymianie oleju na niby taki sam ?? czyżby remnonicik ?? :wallbash:

Opublikowano

Odrazu remont silnika ? Spokojnie ... łyka dużo oleju ? łyka dużo płynu chłodzącego ? jeżeli nie to wyluzuj i jeździj :good: nie martw się na zapas

Opublikowano

no wlasnie sprawdzałem bo łyka i to dużo oleju - 1L na 1500 km

Opublikowano

no wlasnie sprawdzałem bo łyka i to dużo oleju - 1L na 1500 km

A no to proponuję ciśnienie sprężania sprawdzić i uszczelniacze zaworowe no i przedewszystkim turbinkę czy nie bierze za dużo oleju.