Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Likwidacja wałków wyrównoważających z silnika 2.0 TDI czyli SWAP pompy oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Robimy to co słuszne i stosowne do 2.0 tdi.

Kastracja wałków tak-ale ze zmianą wału korbowego też od 1.9 tdi!!! Tylko nikomu nie chce się tego robić-bo dużo roboty.

Montaż pompy od 1.9 to sama przyjemna i czysta robota.

Opublikowano

Po przeprowadzonej kiedyś analizie zaryzykuję stwierdzenie że wały od 2,0 TDI PD z wałkami wyrównoważającymi w kwestii sposobu ich wyważenia, ilości i masy przeciwciężarów nie różnią się niczym od wałów AWX/AVF .

Moduł wałków wyrównoważających jest po prostu elementem dodatkowym , poprawiającym wyważenie układu korbowo-tłokowego jako całość z resztą silnika .

Dla tego wymiana wału korbowego na taki od 1,9 TDI PD lub 2,0 TDI bez wałków nie jest konieczna, bo według mojej wiedzy nic nie wniesie w kwestii poprawy kultury pracy silnika.

Po prostu BPW z wywalonymi wałkami ma kulturę pracy taką jak AWX/AVF .

Przykład nie jest przypadkowy bo BPW to najbliżej spokrewniony silnik z tymi 1,9 TDI PD i miałem okazję porównywać organoleptycznie takiego wykastrowanego z powyższymi dwoma.

Oczywiście według ETKI wały różnią się numerami części, jak i zamontowanymi kołami napędu osprzętu w zależności od konstrukcji silnika do którego miały być stosowane, jak i serii i roku produkcji.

Zastrzegam że to co powyżej napisałem wynika tylko z analizy dostępnych mi informacji jak i subiektywnej oceny pracy silników po kastracji :)

Wywalenie wałków ma też swoje zalety, znacząco obniża opory wewnętrzne silnika i zmniejsza bezwładność mas wirujących w nim, co przekłada się na zauważalne zmniejszenie zużycia paliwa i poprawienie osiągów  :thumbup:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

Jeśli są identyczne to przestaję bawić się w smarach...

Screenshot_2020-11-27 WAŁ KORBOWY BLS 1 9 TDI 105KM MOCNIEJSZY GWARANCJA.png

Screenshot_2020-11-27 VW PASSAT B6 2 0 TDI BMR WAŁ KORBOWY 38AB.png

Opublikowano

wal-korbowy-audi-a4-2-0tdi-bpw-i-inne-cz

To jest wał od 2,0 TDI BPW 

On współpracuje z modułem wałków wyrównoważających 03G 103 295 L lub AL w zależności od rodzaju jego napędu .

Te odchudzone wały od 16V też współpracują z zespołami wałków wyrównoważających 03G 103 295 L lub AL w zależności od rodzaju jego napędu :whistling:

Wniosek z tego jest dla mnie prosty , oba rodzaje wałów korbowych są tak samo wyważone , chociaż konstrukcyjnie się różnią , w tych odchudzonych na pewno występują większe naprężenia wewnętrzne, ale mają mniejszą masę wirującą .

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

najważniejszy jest olej i jego zmiana co 10tyś, tu masz problem rozwiązany a mimo tego silnik padł :)

Edytowane przez Mechanikkosmita

Opublikowano
4 godziny temu, Mechanikkosmita napisał:

najważniejszy jest olej i jego zmiana co 10tyś, tu masz problem rozwiązany a mimo tego silnik padł :)

Nie było oleju w silniku, nie było chłodzenia tłoków, spuchnięte od temperatury przyłapały w tulejach , na jednym urwało korbę ....

Ot cała historia .

Tylko  co ona ma wspólnego z tym tematem w którym filmik został zamieszczony ?

Przecież ten silnik nigdy wałków wyrównoważających nie posiadał ....:decayed:

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 21.10.2019 o 08:48, adiw napisał:

Witam. 
Jestem następnym zadowolonym posiadaczem 2.0 tdi BLB z pompą od 1.9.

Części zamówiłem w aso ( łańcuch, napinacz, zębatka, śruby, smok, oring smoka, uspokajacz oleju, itd...), koszt 560zł.

Polecam kupić smok o nr 03G115251 z silnika BKE/BRB, u mnie pasował bez żadnych przeróbek. 

Niestety nowa pompa w aso w Radomiu kosztowała 990zl, także postanowiłem kupić nowy zamiennik z firmy ENGINETEAM ( koszt 260zl ).

Po przekładce pompy silnik zaczął ciszej pracować, czuć że lżej wkręca się na obroty, no i co najważniejsze nie muszę się martwić o zabierak czy napęd.

Powodem przekładki pompy był napęd, który to z niewiedzy w grudniu ubiegłego roku wymieniłem na nowy zamiennik i po 10 000 km po prostu sie rozsypał. 

Witam. Posiadam B7 BPW założyłem pompę i krótki smok zakładam miskę i blokuje smok o miskę czy możliwe że do BPW trzeba inny smok ? Jest różnica pomiędzy smokami AWX/AVF a BRB/BKE? 

swój skróciłem i jak założę miskę to jest od sitka do miski odstęp że wchodzi 8 nakrętka i nie wiem czy tego tak nie zostawić bo i tak powinno wystarczyć pompie tyle miejsca do zassania 

IMG_20210703_165535.jpg

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam! jestem po wymianie pompy oleju na tą z 1.9tdi kanał olejowy zaślepiony. Niestety po złożeniu wszystkiego do kupy mam bardzo niskie ciśnienie oleju. Na zimnym silniku jest 2 bary na jałowym po delikatnym nagrzaniu się oleju spadek praktycznie do zera.Mam parę wątpliwości czy dobrze to wykonałem mianowicie smoka olejowego uciąłem praktycznie do końca tzn. chodzi o tą blaszkę uciąłem ją do zaprasowania blach. Druga sprawa kupiłem gotowy zestaw na allegro i nie mam pewności czy ten zestaw nie miał zębatki na pompie oleju tej większej. Moje pytanie brzmi ile prawidłowo powinno się i jak uciąć tego smoka oleju. i drugie pytanie o co chodzi  tym szlifowaniem miski oleju. Ja nic nie szlifowałem miski po złożeniu wszystkiego do kupy i kręceniu wałem nic nie ocierało.Mile widziane zdjęcia gdzie to szlifować i po co . 

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam wszystkich. 

Zrobiłem ostatnio swapa u siebie w 2.0 tdi CR na pompę oleju na pasek mokry. Po montażu i wyrzuceniu wałków wyrownowarzajacych pojawiły uciążliwe drgania, silnik ogólnie jest żwawszy ale za to głośniej jest w środku. Może ktoś ma jakieś rozwiązanie jak to zniwelować ? Nie chcę mi się z powrotem przywracać tego modułu wałków. Czy to prawda o tym wale korbowym ,że jest specjalnie wyważony do modułu wałków?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam swapuje silnik 1.9 avf w miejsce 2.0 bpw i mam pytanie sa jakieś smoki ktore sa bez przeróbek do miski od 2.0 bpw czy zostaje ciąć?