Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Termostat ? czujnik ? Troszkę inne niż wszystkie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

Objawy sa takie:

1.W miescie tempatura dochodzi do 90 tylko w koreczkach, a normalnie nie przekracza 80. W trasie potrafi dojsc do 90 ale potem spada

2.Czasami zapala sie kontrolka na fisie ze nie szczelny mam ukladzik chlodzenia ale gasnie za chwilke i problemu nie ma dzieje sie tak przy 80 stopniach.

Brak ubytku plyny!!!

Jakies sugestie :a4fan:

termostat ? czujnik ? pompa wodna ?

Opublikowano

Stawiam na termostat.

Opublikowano

Zdecydowanie termostat.

Opublikowano

a4wroc,

mam dokladnie to samo, z tym ze nie mam fisa i nic mi sie nie zapala ;) najprawdopodobniej termostat, ja swoj bede robil po wakacjach, poki co chyba mozna tak jezdzic, ale na zime trzeba koniecznie zrobic. teraz mam koszta zwiazane ze skrzynia, wiec termostat musi poczekac :|

daj znac czy pomoglo po wymianie. ew. moze byc jeszcze czujnik temperatury, ale predzej termostat.

pzdr,

Opublikowano
  • Autor

Dzieki jak zrobie to napisze:)

[br]Dopisany: 03 Lipiec 2007, 12:31 _________________________________________________jaki wplyw termost ma na spalanie ?

O ile moze wzrosnac spalanie ?

[br]Dopisany: 03 Lipiec 2007, 13:34 _________________________________________________termostat wymieniony trzyma okolo 90

dzieki za pomoc

pzdr :a4fan:[br]Dopisany: 04 Lipiec 2007, 12:20 _________________________________________________niech ktos z szanownych zamknie:)

Opublikowano

Witam. To jest ciekawe, jak wielki może mieć wpływ niska temperatura silnika (75C) na spalanie? Ja niestety mam max 78C więc prawdopodobnie szykuje się termostat do wymiany :confused4: Pozdrawiam Wszystkich :a4fan:

Opublikowano

Po pierwsze..

Jak wskaźnik Temperatury wskazuje np 60 stopni Automatycznie Komputer lapie to jako niedogrzanie silnika i podaje wieksza dawke paliwa.. takie automatyczne ssanie..

Ja w Mojej A4 TDi [AFN] mam to samo... I Dzisiaj Bylem w warsztacie i dowiedzialem sie tyle ze:

Czujnik Temperatury cieczy Chlodzącej jest ok

Licznik Jest w Pelni Sprawny ale...

Winą może byc to iz gdy zakladalem 2 tyg temu termostat Nie zalozylem jednej usczelki do niego bo sie nie miescila i zakleilem to silikonem.. Silikon prawdopodobnie zostal wyparty i plyn ucieka zamiast do rurki gdzie jest czujnik to prosto na blok i wraca przez co mój czujniczek pokazuje 60 stopni w momencie gdy jade okolo 170km\h w Niedziele Jade to zrobic i zdam relacje z tej Operacji moze uda mi sie zrobic Fotki to wstawie.. Pozdrawiam... :a4fan: :a4fan:

Opublikowano

U mnie tez roznie jest z ta temperatura. Na zegarze wacha sie ona pomiedzy 80-90 ni wiecej ni mniej. Czy tak ma byc, czy jak w ktoryms poscie bylo 90 ni mniej ni wiecej, miasto czy trasa??

Opublikowano
  • Autor

powinno byc 90 :dance:

ja mialem takie same objawy ale wymiana termostatu i prosze brak problemu!

miasto - trasa 87-90 i tyle :a4fan:

moze masz uszkodzony czujnik temperaturki, a termostat jest dobre :blink:

osobiscie polecam termost. wahler

Opublikowano

a powiedzcie ile taki termostat kosztuje do afn?-moze bym wymienil :mysli:

Opublikowano
  • Autor

zapraszam na allegro lub swietokrzyska we wro. :a4fan:

Opublikowano

U mnie od dwóch dni pojawił się problem, że temperatura spada, nawet do 60, ale nie zawsze. Czasami po wyłączeniu i włączeniu jest 90, ale po przejechaniu pewnego odcinka spada do 70-80, a później rośnie do 90. Byłem u mechanika i mówi, że trzeba zmienić termostat. Z tego, co czytam tutaj, myślę, że ma rację. Co sądzicie o tym. Pozdrawiam. :a4fan:

Opublikowano

Byłem u mechanika i mówi, że trzeba zmienić termostat. Z tego, co czytam tutaj, myślę, że ma rację. Co sądzicie o tym

Skoro wszyscy wskazują termostat to mysi być to

Opublikowano

Witam, miałem dokładnie to samo, szczegóły chyba w dłuuugim wątku "Termostat".

Zawsze niedogrzany, za to nigdy nie przekroczył ponad 90stopni, wolno się rozgrzewał, 90 łapał w korkach głównie. Wszyscy mówią: termostat. Wymieniłem i jest OK. Choc pamiętam że już raz po wymianie w trasie temp mi spadła i się wkurzyłem :/ Ale potem wzrosła. Ostatnio jak jeździłem też w trasie to już 3mał te żelazne 90 stopni.

Dodam że temp mi spadła właśnie jak zacząłem jechać szybciej - tak ponad 140 km/h. Myśałem że może od wiatru się chłodniej zrobiło ;) W mieście nigdy mi się to nie zdarzyło.

Tak czy inaczej też polecam wymianę termostatu. Ja mam Wahlera, u mnie 70 zł, oryginał chyba 110 więc gdybym miał ASO to może i kupiłbym oryginał bo różnica nie jest taka wielka.

Opublikowano

Witka. Ja już jestem po wymianie termostatu (89zł w ASO) i jestem wielce zadowolony :> Temperaturka 90 oC a wcześniej to max 78 oC. Zauważyłem wyraźnie mniejsze spalanie :dance: Tak więc dzięki wszystkim za dobre rady :notworthy: Pozdrawiam :a4fan:

Opublikowano

Witam. Mechanicy powiedzieli mi, że termostat ma kosztować 35 zł i kupiłem za tą cenę francuski Vernet. Ale czytam, że polecacie Wahlera. Dlaczego, czy mój jest zły. Wymianę mam umówiona na sobotę. Jest czas na zastanowienie. Co o tym sądzicie??

Opublikowano

Zarówno wahler i vernet czasami bywają wadliwe, odsetek reklamacji pewnie jest podobny. Nie zawracaj sobie głowy i zakładaj verneta skoro już go kupiłeś.

Opublikowano

U mnie też temperatura na desce dochodzi po bardzo długiej jezdzie do 90,a na czujniku z klimy mam 90 po kilku minutach przy temperaturze otoczenia powyżej 20 stopni.Więc jak?Czujnik czy termostat mam padnięty? :)

Opublikowano

Dzięki Szonug0 i nie zawracam sobie głowy. :oklaski:[br]Dopisany: 12 Lipiec 2007, 21:15 _________________________________________________Witam. Wymieniłem termostat i jest ok. Dzięki za rady.

Opublikowano

Ja z koleji prawie zawsze 90 stopni, ale czasem na trasie spada do 80 stopni na kilka minut a potem znowu wraca na 90. :audi: