Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Własna działalność gospodarcza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Pokrótce przedstawię jak wygląda moja sytuacja, otóż:

Jestem zatrudniony na pełny etat, na umowę o pracę na czas nieokreślony. Chciałbym dodatkowo założyć własną działalność gospodarczą(samozatrudnienie) w branży IT. Z tego co wyczytałem w internecie jedynymi kosztami jakie ponoszę miesięcznie jest opłata składki zdrowotnej w wysokości nieco ponad 200 zł. Pytania na początek:

1. Jaką formę opodatkowania wybrać aby wyjść na tym jak najlepiej w podsumowaniu rocznym?(ryczałt?)

2. Czy w ogóle jest sens w tej sytuacji zakładać własną działalność, pomijając sprawy czysto prawne?

Jestem raczej zielony w kwestii własnej działalności, tyle co widzę w firmie. Koszty i te sprawy.. Jakieś przydatne rady na początek?

Ogólnie to nie ma pośpiechu z tym także wolał bym to wszystko przemyśleć, przeanalizować i dopiero zacząć działać.

Opublikowano

składka zdrowotna to 233,32 miesięcznie

Opublikowano

Jesli nie masz kosztow dzialalnosci (a pewnie nie bedziesz mial, bo nie wynajmiesz biura, nie zatrudnisz pracownikow itd.), to ryczalt jest najlepszy. Ja tak mam.

Opublikowano

jedyny minus to, że nie możesz wystawić FV

Opublikowano

co ma VAT do formy opodatkowania?

mozesz byc vatowcem na dowolnej ksiegowosci...

chodziło mi o to że będąc na ryczałcie możesz wystawić Rachunek którym kupujący praktycznie może sobie tylko podetrzeć tyłek

Opublikowano

co ma VAT do formy opodatkowania?

mozesz byc vatowcem na dowolnej ksiegowosci...

chodziło mi o to że będąc na ryczałcie możesz wystawić Rachunek którym kupujący praktycznie może sobie tylko podetrzeć tyłek

ale czemu tak sadzisz?

mozesz byc VATowcem i wystawiac faktury VAT takze na ryczalcie...

i juz calkiem nie wiem czemu ktos ma podcierac tylek rachunkiem nieVATowym... koszty do podatku zawsze sa. VATu nie odlicza ale tez nie placi. a jak ktos ma pelna ksiegowosc (sp z oo ) to takze ma do rozliczen kasowych taki rachunek...

chyba cos Ci zle nagadali...

Opublikowano

może i tak, nigdy rachunku nie dostałem bo nikt ryczałtowy mi nic nie sprzedał ani nie usługiwał więc takie miałem przypuszczenia :embarrassed::notworthy:

Opublikowano

- obowiązkowe prowadzenie konta firmowego - jakies grosze

- ja płace za biuro rachunkowe, dla świetego spokoju 100 zł miesięcznie, ale bez problemu można to liczyć samemu- tylko że jak robi to biuro i masz umowę to biuro bierze na siebie odpowiedzialność

Konto będzie na pewno potrzebne, biuro rachunkowe mam zaprzyjaźnione więc myślę, że cena była by podobna do Twojej.

- mimo tego że nie mam dużych miesięcznych kosztów to jestem na książkce przychodów-rozchodów i Vat- jest to istotne dla firm z którymi współpracujemy

Ten temat jest już trudniejszy i muszę pogłębić wiedzę na temat tego typu rozliczenia.

Miło, że tyle osób zainteresowało się tematem i już wynikła ciekawa dyskusja.

Opublikowano

może i tak, nigdy rachunku nie dostałem bo nikt ryczałtowy mi nic nie sprzedał ani nie usługiwał więc takie miałem przypuszczenia :embarrassed::notworthy:

nie to zebym sie czepiał hehe, ale nie chce zeby ktos czytal i zle rozumieal o co chdzi...

nie mow ze nikt ryczałtowy Ci nie sprzedawal bo tego nie wiesz.

jak juz mowilem mozna byc na ryczalcie i normalnie byc VATowcem. wtedy taki ryczaltowiec wystawil Ci normalnie fakture VAT i niby po czym masz poznac czy on prowadzi PKPiR czy jest na ryczalcie.. ??

ryczalt tyczy sie tylko sposobu rozliczania podatku dochodowego. a decyzja czy wchodzic w VAT to osobny temat i ma zwiazek tylko z rozliczaniem VATu. chodzi mi tylko o to zeby ludzie nie mylili pojec.

co do ryczaltu to bardzo wazne pytanie jest czy mozesz na nim byc i w jakiej jest wysokosci. wszystko zalezy od radzju uslug i branzy... rozlegly temat...

ogolnie to do zalozyciela tematu mam rade. jak te Twoje zlecenia sa takie na zasadzie fuchy czy z doskoku to daruj sobie zakladanie dzialanosci. masz prace i dopeiro jak zalozysz dzialanosc to zobaczysz ile z tym zachodu. zawsze mozesz operowac umowwami o dzielo, czy komus znajomemu odpalic troche grosza zeby wystawil fakture jak ktos potrzebuje (bo pewnie i tak nie kazdy chce a narobisz sobie kosztow stalych i bedzie slabo ak akurat nie bedziesz mial co robic )...

Opublikowano

Dziękuję za rady. Póki co robię, że tak powiem rozpoznanie rynku i właśnie zastanawiałem się czy jest sens. Żeby się opłaciło to musiał bym mieć stałych kontrahentów, zlecenia itd. Jeśli było by zainteresowanie to miało by to być coś w rodzaju projektu: "bezprzewodowy internet w okolicznych wsiach". Plus do tego jakaś mała sprzedaż sprzętu i punkt usług ksero, druk itp.

Opublikowano

Ale trafiliście z tematem. Akurat dzisiaj przeszukiwałem sieć w poszukiwaniu odpowiedzi na ten sam problem. :)

Jestem zatrudniony na etacie ale oprócz tego zakładam własną DG związaną w wykonywaniem świadectw charakterystyki energetycznej i audytów energetycznych dla budynków.

Z tego co się dowiedziałem to na bank będę musiał płacić składkę zdrowotną w wysokości 230 złociszy.

Do dziś wahałem się jaką formę opodatkowania wybrać. Po radę poszedłem do mojego kuzyna, który nota bene pracuje w skarbówce i zajmuje się akurat VATem i doradził mi by na początek wybrać jednak podatek zryczałtowany, przede wszystkim dlatego, że płaci się tylko 1 podatek a nie 2 jak w przypadku VATu. Podatek zryczałtowany "wchodzi-wlicza się" w składkę zdrowotną.

Przy takich usługach nie występują jakieś szczególnie znaczące koszty, które można by odliczać. W każdej chwili można przejść z ryczałtu na VAT, natomiast przejście z VATu na ryczał może nastąpić dopiero po roku.

Ja w każdym razie wybieram ryczałt.

Opublikowano

panowie

a co powiecie na taką sytuację

jak to zrobić zeby to miało "ręce i nogi" chodzi mi działalnośc auto handel ( głownie motocykle)

łancuszek taki .. JA ( szukam coś interesujacego na zachodzie ) >>> sciągam do Polski dokładam swój zarobek >>> sprzedaje do salonu motocyklowego

pewnie dla salonu potrzebna jest fakt VAT

dodam ze jestem na pełnym etacie

jakie koszty sa z tym związane ?

Opublikowano

Witam,

Pokrótce przedstawię jak wygląda moja sytuacja, otóż:

Jestem zatrudniony na pełny etat, na umowę o pracę na czas nieokreślony. Chciałbym dodatkowo założyć własną działalność gospodarczą(samozatrudnienie) w branży IT. Z tego co wyczytałem w internecie jedynymi kosztami jakie ponoszę miesięcznie jest opłata składki zdrowotnej w wysokości nieco ponad 200 zł. Pytania na początek:

1. Jaką formę opodatkowania wybrać aby wyjść na tym jak najlepiej w podsumowaniu rocznym?(ryczałt?)

2. Czy w ogóle jest sens w tej sytuacji zakładać własną działalność, pomijając sprawy czysto prawne?

Jestem raczej zielony w kwestii własnej działalności, tyle co widzę w firmie. Koszty i te sprawy.. Jakieś przydatne rady na początek?

Ogólnie to nie ma pośpiechu z tym także wolał bym to wszystko przemyśleć, przeanalizować i dopiero zacząć działać.

wszystko zalezy od tego jakie bedziesz miec obroty i dochody

jezeli wysokie i bedziesz wystawial duzo FVat wówczas idz na pełny VAT

wówczas bedziesz mógl robic odliczenia (koszty) np zakup new auta

ryczlt to tez dobra sprawa ale wówczas nie masz odliczen

Opublikowano

Jest inne wyjście. Rozliczenie na zasadach ogólnych ale bez VATu. Ja akurat mam taką, gdyż moja działalność nie podlega nie niestety po opodatkowanie ryczałtem :confused4:

Płaci się wtedy (oprócz składki zdrowotnej 233,32 PLN) tylko podatek dochodowy w wysokości 19% od dochodu, tzn przychodu pomniejszonego o koszty uzyskania przychodu (telefon, koszty eksploatacji auta itd). Prowadzenie księgowości jest bardzo podobne jak przy ryczałcie, tzn na podstawie księgi przychodów i rozchodów. Faktur VAT nie można wystawiać, a jedynie rachunki.

Pamiętaj, że jeśli wysokość wyliczonego podatku za dany miesiąc nie przekracza kwoty składki zdrowotnej-233,32 zł to płacisz tylko tą składkę. Podatek płacisz wtedy gdy przekroczysz tą kwotę, więc warto się starać by większy nie wychodził. :)

Opublikowano

Kolego przychód to nie dochód mylisz pojecia

Opublikowano

już poprawiłem wypowiedź. Zgadza się. Dzięki za zwrócenie uwagi :)