Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bixenon Xenon od A do Z

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, to powie mi ktos co teraz zrobic, zeby miec czarna lampe w srodku i jesli nie bixenon (bo sa problemy z poziomowaniem) to chociaz xenon?? Mam zwykle soczewki ;)

Opublikowano

mozesz kupić lampy od s4 one mają czarny środek a jest to zwykly xenon.

Opublikowano

mozesz kupić lampy od s4 one mają czarny środek a jest to zwykly xenon.

Pierwsze słyszę. W B6 mamy albo zwykły xenon (z chromowanym środkiem) albo xenon plus (z grafitowym środkiem i większymi soczewkami). W S4 zawsze był montowany ten drugi zwany potocznie bixenonem mimo, że z prawdziwym bixenonem (dwie osobne soczewki i dwa żarniki) nie ma za wiele wspólnego.

Picture_019.jpg

Po lewej xenon, po prawej xenon plus "bixenon".

Opublikowano

Pewnie jest tak jak mówisz. A xenon plus też ma długie po przesłonie czy tam jest osobna żarówka ?

Opublikowano

po przesłonie + zarówka H7 chyba

Opublikowano

No i przy xenon plus czyli z grafitowym środkiem też już regulacja nie będzie działała? Bo o nim mówimy jak o bi.

Opublikowano

To jest

xenon

xenon plus

bixenon

??

Czy tylko xenon i xenon plus?

Przy ktorych sa problemy z poziomowaniem? (mam zwykle soczewki narazie)

W obu przypadkach wszystko pasuje plug&play?

Tyle pytam, bo pozniej pewnie skrobne jakis how-know

Opublikowano

Bixenon to tylko "potoczna" nazwa (w przypadku B6)

Takze jak mowimy Bixenon = Xenon plus

:)

Opublikowano

No i wszystko jasne. A napisałem tak o tym czarnym środku bo gdzieś na allegro takie coś widziałem. No ale pewnie kolejny raz sprzedawca nie wie co sprzedaje.

Opublikowano

zna ktos model audi ktory ma prawdziwy bi xenon taki jak pisze alvaro? czyli dwie soczewki dwa zarniki?

Opublikowano

A4 B7 bynajmniej

Opublikowano

A8 :naughty:

Opublikowano

A4 B7 bynajmniej

poprosze o fotke tego b7[br]Dopisany: 19 Luty 2009, 12:44_________________________________________________

A8 :naughty:

tez prosze o fotke bo przegladam allegro i cos nie widze :mysli:

Opublikowano

hmm no właśnie. Kolega ono ma bixennon adaptacyjny ale nie na dwóch soczewkach. Może się pospieszyłem z tym B7.

Opublikowano

hmm no właśnie. Kolega ono ma bixennon adaptacyjny ale nie na dwóch soczewkach. Może się pospieszyłem z tym B7.

:good:

wiec to chyba bixenon tylko z nazwy...

Opublikowano

:good:

wiec to chyba bixenon tylko z nazwy...

Ani B6 ani B7 nie ma prawdziwego bixenonu. A "adaptacyjny" to jest w sumie każdy xenon. Chodzi o zmieniania kąta nachylenia soczewki w zależności od warunków na drodze.

W większości xenonów odbywa się to w osi góra-dół i zapobiega oślepianiu przy zmieniającym się obciązeniu auta albo na wzniesieniach.

Dodatkowo może występować adaptacja w osi prawo-lewo (tylko w B7), uzależniona od ruchów kierownicy i służąca do doświetlania zakrętów. Są to tzw. bixenony skrętne.

Opublikowano

Regulacja wysokosci swiatel bedzie dziala tylko jak zalozysz HIDy.Przy zalozeniu ori lampy xenonon,lub xenon plus nie bedzie to dzialalo.Niestety :(

Opublikowano

takie małe OT bo czytam i mi wpadło w oko:

A4 B7 bynajmniej

z tym się zgadzam w 100%

Może się pospieszyłem z tym B7.

nie pośpieszyłeś się - wystarczy wejść tu i poczytać: http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej... trochę za bardzo dosadnie napisane ale wiadomo o co chodzi...

Opublikowano

takie małe OT bo czytam i mi wpadło w oko:

A4 B7 bynajmniej

z tym się zgadzam w 100%

Może się pospieszyłem z tym B7.

nie pośpieszyłeś się - wystarczy wejść tu i poczytać: http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej... trochę za bardzo dosadnie napisane ale wiadomo o co chodzi...

wyglada na to ze i miro x i ja bynajmniej nie mielismy o tym pojecia :D

Opublikowano

Właśnie jadą do mnie bi xenony i stąd moje pytanie.

Wyjaśniło sie w koncu coś z tymi silniczkami, które można dokupi na allegro, żeby działała regulacje z kabiny ??