wuju Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 zmotywowany częstymi pytaniami postanowiłem opisać jak to wyeliminować niechciane pierdzenie powoduje pod wpływem ciśnienia z subwoofera kratka wylotu powietrza, a dokładnie gumowe klapki można je wyjąć ale wtedy syf dostaje się do środka najprostszym sposobem wyeliminowania pierdzenia jest zaklejenie kratki szeroką taśma dobrze klejącą dodatkowy "+" to taki, że sub dużo milej gra :kox: kratka znajduję się w tym miejscu aby się do niej dostać należy zdemontować boczną tapicerkę i subwoofer zaczynamy od demontażu progu bagażnika następnie zabieramy się za boczek rysunek akurat przedstawia lewą stronę ale z prawej jest tak samo odkręcamy subwoofer i już mamy kratkę dostępną po zaklejeniu wygląda tak, może nie zbyt ładnie ale na pewno skutecznie trzeba zrobić to szczelnie co by nie przepuszczała powietrza :gwizdanie: teraz zostaje tylko złożyć wszystko w odwrotnej kolejności można też profilaktycznie sprawdzić czy plastikowa osłona głośnika się nie poluzowała bo też trochę brzęczy poluzowana skubnąłem 2 rysunki z wątku Bart-s, chyba się nie obrazi polecam, małym kosztem można poprawić bass w aucie 1
Bart-S Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 skubnąłem 2 rysunki z wątku Bart-s, chyba się nie obrazi Jasne, że nie Wuju z tym oklejaniem to może być ciężka sprawa - Ty to zrobiłeś dobrze. Mnie za pierwszym podejściem się nie udało (pierdział jeszcze bardziej). Dlatego od drugiej, zewnętrznej strony włożyłem wycięte kawałki maty wygłuszającej tak aby uniemożliwić gumowym klapkom ruszanie się... i to zdało egzamin celująco
czaki22 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 szkoda ze teraz wam nic z tamtad nie odparuje
wuju Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 30 Kwietnia 2010 widziałeś tą kratkę? i wiesz po co jest i jak działa? przecież tą kratką i tak nic nie paruje, normalnie jest zamknięta, jedynie przy zamykaniu drzwi/klapy bagażnika otwiera się i wypuszcza powietrze, a sub powoduje częste uchylanie się klapek i to właśnie pierdzi a wszystko i tak się ładnie zamyka bo z 2 strony jest druga taka :gwizdanie:
rafik84 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 I po zabiegu zrobiłem tak jak opisałeś i pomogło wcześniej nie wiedziałem jak się za to zabrać dzięki za opis i fotki Pozdrawiam.
Orange Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 czy na schemacie boczka, nr 1 to spinki które puszczają gdy szarpniemy za boczek? dużo trzeba użyć siły? zaopatrzyć się wcześniej w nowe spinki?
Bart-S Opublikowano 1 Maja 2010 Opublikowano 1 Maja 2010 Te spinki pękają bardzo żadko. Troszkę siły trzeba użyć - u siebie ściągałem boczki milion razy Nic nie pękło - dasz radę
wuju Opublikowano 1 Maja 2010 Autor Opublikowano 1 Maja 2010 czy na schemacie boczka, nr 1 to spinki które puszczają gdy szarpniemy za boczek? dużo trzeba użyć siły? zaopatrzyć się wcześniej w nowe spinki? tak jak mówi bart też już po n razy je ściągałem one są metalowe więc prędzej wyrwiesz mocowanie niż popsujesz spinkę :gwizdanie:
rafik84 Opublikowano 1 Maja 2010 Opublikowano 1 Maja 2010 Uważajcie na dwie spinki przy progu bagażnika ja jedną urwałem
KERCZI Opublikowano 3 Maja 2010 Opublikowano 3 Maja 2010 My z Przemianem i Cubrem wyciagnelismy te gumki i wlozylismy ucieta na paski GĄBKE. Powietrze ucieka tak jak powinno uciekac, syf sie nie dostaje a boczek nie pierdzi. nie wiem jak przy normalnych tubach ale przy BOSE i bardziej podbitym basie druga klapka tez pierdzi wiec dla chetnych mozna odrazu zrobic ta samą operacje z drugiej strony.
Bart-S Opublikowano 3 Maja 2010 Opublikowano 3 Maja 2010 My z Przemianem i Cubrem wyciagnelismy te gumki i wlozylismy ucieta na paski GĄBKE. Powietrze ucieka tak jak powinno uciekac, syf sie nie dostaje a boczek nie pierdzi. nie wiem jak przy normalnych tubach ale przy BOSE i bardziej podbitym basie druga klapka tez pierdzi wiec dla chetnych mozna odrazu zrobic ta samą operacje z drugiej strony. Zrobiliście praktycznie tak samo jak ja. Potwierdzam, że przy podkręceniu dB zaczyna pierdzieć lewa strona
HiRide Opublikowano 27 Maja 2010 Opublikowano 27 Maja 2010 skoro piszecie ze basik sie poprawia to tez to zrobie u siebie..szkoda ze z drugiej strony tez potrafia klapki sie odzywac. Bez BOSa tez tak jest ? Pozostaje jeden maly ale uciazliwy problem.Klapki przestana pierdziec ale kierownik pewnie nie
domin79 Opublikowano 31 Maja 2010 Opublikowano 31 Maja 2010 idzie jakoś wyciągnąć tą kratke na zewnątrz czy trzeba sie babrać z tym w środku?? 1
Bart-S Opublikowano 31 Maja 2010 Opublikowano 31 Maja 2010 Zderzak przydałoby się ściągnąć - nie trzeba całkowicie, wystarczy, że odkręcisz śruby i odchylisz nakładkę - da się wtedy kratkę wyciągnąć...
drdala Opublikowano 7 Czerwca 2010 Opublikowano 7 Czerwca 2010 kurde jakoś nie mogę tego rozebrać bo boję się że coś połamię poodkręcałem to wszystko co jest na zielono i lipa nadal nie mogę pozdejmować tego trzyma tu gdzie zaznaczyłem na czerwono... ;/
Bart-S Opublikowano 7 Czerwca 2010 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Musisz mocniej szarpnąć. Zaczynasz od strony lampy (łapiesz krawędź i szapiesz - wyskoczą obie spinki). Potem ta na środku przy szybie - i na koniec przy oparciu kanapy. Nie wyciągaj całkiem bo potem aby wcisnąć boczek za boczek kanapy będziesz musiał go odkręcić (chociaż na hama wbić też się da, sprawdzone).
wuju Opublikowano 8 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 8 Czerwca 2010 Nie wyciągaj całkiem bo potem aby wcisnąć boczek za boczek kanapy będziesz musiał go odkręcić (chociaż na hama wbić też się da, sprawdzone) ja tam nigdy tego nie odkręcałem :gwizdanie: zawsze wsuwam go na miejsce bez żadnego problemu
drdala Opublikowano 8 Czerwca 2010 Opublikowano 8 Czerwca 2010 jakbyście jeszcze pokazali w którą stronę szarpać bo to jest ważne... ten plastik przy szybie do góry?? i co z tym przy oparciu??
wuju Opublikowano 8 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 8 Czerwca 2010 jakbyście jeszcze pokazali w którą stronę szarpać bo to jest ważne... ten plastik przy szybie do góry?? i co z tym przy oparciu?? wszystkie do siebie szarpiesz. tylko jak jeszcze nigdy boczek nie był ruszany to musisz trochę siły w to włożyć
drdala Opublikowano 8 Czerwca 2010 Opublikowano 8 Czerwca 2010 no udało mi się już te przy lampach poodczepiać i było potrzeba naprawdę sporo siły... ale dalej nie wiem jak sobie poradzić z resztą czyli plastikiem przy oknie i i tapicerką przy połączeniu z oparciem: a poza tym jak widać u mnie chyba sub jest chyba w innym miejscu niż u WUJU...
Rekomendowane odpowiedzi