Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Słabe odpalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich klubowiczów

Mam następujący problem. Zauważyłem że ostatnio słabo odpala zarówno na zimnym i ciepłym silniku.Dawniej odpalał od pierwszego kopa a teraz musi przekręcic kilka razy. Kąt wtrysku był ustawiony świece wymienione.Może to być złe paliwo.Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Może pasek przeskoczył o ząbek,

a kąt wtrysku sprawdzałeś na VAGu?

To że kąt ustawiony, nie znaczy że dobrze.

Filtr paliwa od razu wymień.

Pozdro

Opublikowano

Zauważyłem że ostatnio słabo odpala zarówno na zimnym i ciepłym silniku.

pisałeś, że kąt wtrysku został ustawiony prawidłowo a czy sam go ustawiałeś czy robił to mechanik i tak Ci powiedział, po drugie - czy przed wymianą paska rozrządu też kijowo odpalał na ciepłym silniku ?

Opublikowano

Może to być złe paliwo.Proszę o pomoc.

To stwierdzenie czy pytanie? Lałeś jakieś niepewne paliwo? Jeśli tak to jak kolega wyżej napisał możesz wymienić od razu filtr paliwa.

Opublikowano

miałem przez ok rok problem podobny(po wymianie rozrządu-przed też) szedłem rano do garażu po auto i w myślach obstawiałem odpali od kopa dziś czy może po 5sekundach a może przy drugim kręceniu... palił tak różnie że nie byłem w stanie przewidzieć tego!!!i nic nie pomagało -grzanie świeczek t2-3 razy też nie, dodatki do paliwa też nie, nowe świeczki, filtr paliwa, powietrza i nic -nieprzewidywalny-, ale na ciepłym strzał i chodzi! pojechałem do mechanika zapiął VAGa przejechaliśmy się diagnoza jedna- mechanik przy robieniu rozrządu nie uztawił dobrze kąta wtrysku!!! 100zł mnie to kosztowało ale teraz niektórzy się dziwią jak 14letni diesel morze palić nie obracając wałem 360 stopni :gwizdanie:

[br]Dopisany: 14 Maj 2010, 21:42_________________________________________________do tego zapomniałem napisać że jak opowiedziałem że jeźdzłem tak rok to stwierdził że miałem więcej szczęścia niż rozumu(nie sprawdzając tego wcześniej) że mi dziur w tłokach nie wypaliło!!!

Opublikowano

z tego co mi wiadomo ustawia się po wymianie rozrządu także dawkę paliwa na pompie :mysli:

Opublikowano

z tego co mi wiadomo ustawia się po wymianie rozrządu także dawkę paliwa na pompie :mysli:

W jakim celu? Przeciez w czasie wymiany ruszasz tylko samo koło pompy a nie nastawnik.

Opublikowano

W jakim celu? Przeciez w czasie wymiany ruszasz tylko samo koło pompy a nie nastawnik.

właśnie sam byłem w szoku jak mi chłopaki z Dynosoftu tak powiedzieli :wink4:
Opublikowano

Może chodzi o silniki PD ale tam się ustawia kąt synchronizacji a nie dawkę.

Opublikowano

Może chodzi o silniki PD ale tam się ustawia kąt synchronizacji a nie dawkę.

nie nie chodziło o PD tylko o silniki na pompie wtryskowej bo to w moim akurat było :)
Opublikowano

To nie wiem po co. Chyba ze z VAGa wynikało ze miałeś wczesniej żle ustawioną.

Opublikowano

To nie wiem po co. Chyba ze z VAGa wynikało ze miałeś wczesniej żle ustawioną.

oczywiście z zapiętym VAGiem i faktycznie miałem źle ustawioną... ale gdy zapytałem dlaczego to dostałem tylko pytaniem czy nie wymieniałem niedawno rozrządu :mysli:
Opublikowano

To chyba jakis artysta musialby to robic zeby w czasie wymiana grzebac z dawka

Opublikowano

To chyba jakis artysta musialby to robic zeby w czasie wymiana grzebac z dawka

może jeszcze ktoś przede mną bo ostatnią wymianę rozrządu przeprowadziłem własnoręcznie a jeszcze poprzednią rękami mechanika :)