Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Dylemat.17 cali czy za duże?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam możliwość zamienienia się na felgi takie. http://www.subito.it/cerchi-seat-da-17-reggio-emilia-13484479.htm aktualnie mam 16. Czy te podejda do mojego wozu?i czy komfort ucierpi dużo na większych?i jak się to ma w tysiącach km.

Opublikowano

komfort na pewno ucierpi. zawieszenie tez bardziej w d*pę dostanie. ale zawsze możesz sie usprawiedliwiac tym, ze przy 18" dostałoby bardziej... :cool1:

Opublikowano

zakładaj 17 tylko niekoniecznie ten wzór :)

Opublikowano

16" do normalnej jazdy to raczej optymalna wartość. Ale do lansu 17" i więcej jak znalazł, tylko potem nie marudź że zawieszenie ci się szybko wybija :wink4:

Wszystko jeszcze zależy od tego po jakiej jakości drogach się poruszasz.

Opublikowano

chcesz 17 :wallbash: to za duże koło na te auto i jeszcze na Polskie drogi

14 cali jest w sam raz komfort idealny a każdy na ulicy zwraca na Ciebie uwagę :evil:

bierz 17 :good:

Opublikowano

Nie każdy jeździ autem po to, żeby inni zwracali na niego uwagę. Ale jeśli już o to chodzi, to zamiast felg lepiej sprawdza się np. Ulter :tongue4:

Jeśli felgi ci się podobają to bierz, tylko zwróć uwagę na właściwe ET i nie zapieprzaj po dziurach :wink4:

Opublikowano

Ja jeżdżę na 17" felgach oczywiście oryginalnych OOOO i jakoś strasznie samochód nie stracił na komforcie, na koleinach trzeba mocniej trzymać kierownice, a na równej drodze bardzo fajnie się jedzie, a trzyma się drogi jak przyklejony :kox::naughty:. Z przodu mam opony 225/45, a z tyłu 245/40. Fakt, że zawieszenie jest bardziej obciążone. Prawie 2 lata jeżdżę Audi po polskich drogach i od tego czasu wymieniłem prawy dolny tylny wahacz i łącznik stabilizatora, a dziury omijam w miarę możliwości (nie kiedy nie ma możliwości ominięcia bo jedzie coś z naprzeciwka to wtedy zwalniam) i na złych drogach zawsze jadę powoli. Według mnie 17" felgi nie są za duże. Są w sam raz. Na forum są też tacy hardcorowcy, co moją 18" czy nawet 19" fele :kox::naughty::decayed:, ale 17" mi wystarczy.

Opublikowano

skoro mieszkasz we wloszech to sie nie zastanawiaj, nie bylem nie widzialem ale wydaje mi sie ze tam cywilizacja dotarla i drogi maja rowne wiec nie peniaj i wal wyzej 18" albo + :gwizdanie:

tak samo mialem dylematy jakie kola wybrac az w koncu kupilem ori 18" i nie zaluje...

no ale w sumie na 19" bylo by lepiej... ;(

Opublikowano

skoro mieszkasz we wloszech to sie nie zastanawiaj, nie bylem nie widzialem ale wydaje mi sie ze tam cywilizacja dotarla i drogi maja rowne wiec nie peniaj i wal wyzej 18" albo + :gwizdanie:

oj dotarła tam cywilizacja :good: :good:

zakłądaj 17 albo nawet 18 i bedzie git

Opublikowano

Zakładaj 17" i się nic nie martw, ja swego czasu 2 lata jeździłem B5 na 17", wcześniej nie wiem ile jeździł tak poprzedni właściciel i mimo dziurawych dróg tragedii nie było - przez te kilka lat wymieniłem tylko 1 wahacz. Fakt, jak sprzedawałem to już kolejny był do wymiany ale to już nowy właściciel zrobił (albo i nie - nie wiem co z moją pierwszą niunią się dzieje :>)

Opublikowano
  • Autor

dzieki za odpowiedzi,otoz mieszkam gdzie mieszkam,w roku robie okolo 15-20000 km.

w pl tylko jakies 1000,i drogi tu sa wmiare dobre,te felgi sa od seata leona wraz z oponami okolo 50% zuzycia,czytalem opinie o tych oponach i sa dosyc dobre takze sie chyba skusze,

jeszcze raz dziekowa za rady te dobre i zle!!!!!

a jeszcze jedno,a ztym zuzyciem paliwa to skoczy sporo w gore?

tak z ciekawosci tylko pytam gdysz dystanse co robie to rzczen drugoplanowa rola...

Opublikowano

nie wiem czy dobrze spojrzalem ale tam cena jest chyba 500ojro wiec nie wiem czy taka rewelacyjna :mysli:

Opublikowano
  • Autor

nie wiem czy dobrze spojrzalem ale tam cena jest chyba 500ojro wiec nie wiem czy taka rewelacyjna :mysli:

cena tak ale jakbys dobrze czytal tobys doczytal ze sie z gosciem zamieniam,a on wystawil na sprzedaz lub zamiana na 16
Opublikowano

dzieki za odpowiedzi,otoz mieszkam gdzie mieszkam,w roku robie okolo 15-20000 km.

w pl tylko jakies 1000,i drogi tu sa wmiare dobre,te felgi sa od seata leona wraz z oponami okolo 50% zuzycia,czytalem opinie o tych oponach i sa dosyc dobre takze sie chyba skusze,

jeszcze raz dziekowa za rady te dobre i zle!!!!!

a jeszcze jedno,a ztym zuzyciem paliwa to skoczy sporo w gore?

tak z ciekawosci tylko pytam gdysz dystanse co robie to rzczen drugoplanowa rola...

Zużycie paliwa może minimalnie podskoczyć. Obstawiam że góra 0,5l.

Opublikowano

No ja po polskich drogach odczulem roznice z 16 na 17.Spalanie nie podskoczylo duzo.Ale czego nie robi sie dla wygladu :good: :good:

Opublikowano

Wg mnie 16 to jest max do audi bo zawieszenie strasznie dostaje w dupsko a tez ladnie wyglada ;):wink4:

Opublikowano

Wg mnie 16 to jest max do audi bo zawieszenie strasznie dostaje w dupsko a tez ladnie wyglada ;):wink4:

Ilu ludzi tyle opinii. Dla jednego wystarczy 16", innemu 18" to za mało. Każdy musi wybrać sam wypadkową zawartości portfela, efektowności wizualnej, zużycia zawieszenia i podjąć decyzję.

Opublikowano

Ilu ludzi tyle opinii. Dla jednego wystarczy 16", innemu 18" to za mało. Każdy musi wybrać sam wypadkową zawartości portfela, efektowności wizualnej, zużycia zawieszenia i podjąć decyzję.

o to chodzi wlasnie, sam musisz sie decydowac, jezeli teraz jezdzisz na 16 i dajesz rade a w dodatku jezdzisz glownie we wloszech to uwazam ze na 17 tez powinienes dawac smialo rade i bedzie :good:

ja przeskoczylem z 15" zimowek na 18" i co prawda jeszcze nie bylem na nich w PL ale jezdze po miescie gdzie sa dziury troche wolniej i narazie jest wszystko jak najbardziej ok.

Opublikowano

Poprzedni właściciel i teraz ja latam po polskich, cudownych drogach na 18" i wielkiej tragedii nie ma a co dopiero we Włoszech. Spodziewałem się szczerze mówiąc, że będzie gorzej. Szukaj 18 :naughty:

Opublikowano

co jak co ale z taką opinią to na pewno się nie zgodzę :no: 16 ładnie wygląda :rolleyes: może tak ale nie w takim dużym aucie i z takim profilem

to taki mercedes A-klasy jest wypuszczany seryjnie na 16,

temat tak powinien brzmieć "dylemat.17 cali czy nie za małe" :tongue4::naughty: