Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Dzwięk turbiny powyżej 3000 obr/min

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie czy słyszycie w swoich AVFach głośniejszą prace turbiny powyżej 3000 obr/min??? tzn w środku do 3000 obr/min nic nie słyszę natomiast powyżej jakby coś świszczało głośniej z prawej strony (jak się siedzi za kółkiem) i pasuje mi ten dźwięk na turbinę. Czy macie takie zjawisko u siebie?

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej. Czytalem rozne opinie o swiszczeniu turbiny. Jedni twierdza ze ma gwizdac inni ze nie. Mysle ze sprawna turbina powinna byc na tyle cicha zeby nie zwracalo to uwagi kierujacego. Z tego co wiem moze gwizdac przy zuzytym lozyskowaniu albo gdy dostaje zle cisnienie, za duzo powietrza itp. W obydwu przypadkach to znaczy ze gdzies na horyzoncie czeka Cie jakas regeneracja /wymiana. Ogolnie nie ma sie co przejmowac do poki moc jest i slyszysz jeszcze cos poza gwizdem. :)

pozdro

Wojtek

Opublikowano

Hm z tym to różnie jest . Znajomy ma a4 b5 i w niej turbo po regeneracji i przed nie gwizdała tak intensywnie jak po . Hm trochę to dziwne zjawisko ale raczej nie powinno się słyszeć intensywnego gwizdu .

Opublikowano

podjedz do jakiegos dobrego mechanika w wawie i niech poslucha/przejedzie sie, ja tez jak sie przesiadlem z b5 myslalem ze cos nie tak z turbo ale mechanik sprawdzal no i pracuje elegancko a lubi sobie :gwizdanie: troche przy niskich obrotach

Opublikowano

Kolego moje turbo gwizdało na biegu jałowym, a czym większe obroty tym głośniej ale mam takie dziwne wrażenie że kupiłem podróbę ze wschodu albo cos po regeneracji. Już się nie stresuję tym gwizdaniem bo wczoraj wyzionęła ducha, a dziś już mam nowy nabytek z pewnego źródła. Jak założę to zobaczymy jak pracuje.

Opublikowano

Hehe no tak . A znajomy do mnie . Oj coś Ci turbo podupada bo nie słychać gwizdu. Hehe :) Niestety silniki TDi mają to do siebie . Ja na szczęście mam Turbo po regeneracji. Ale na jak długo?

Opublikowano

Mi auto traci moc roznie przy 130 km/h a czasem przy 80km/h teraz w środę daje turbo do czyszczenia chyba ze bedzie trzeba to albo bedzie regeneracja albo nowa ale chyba bardziej sie oplaca nową turbine no chyba ze dostane gwarancje na tą regenerowana ;)

Opublikowano
  • Autor

U mnie idzie pięknie - moc jest ok natomiast powyżej tych 3000 tys jakby dodatkowo słyszę bardziej gwizd (taki dźwięk łożysk jak się toczą z dużą prędkością coś takiego)- oczywiście podjadę do jakiegoś mechanika może to normalne. Oczywiście jak radio cicho gra to tego nie słyszę - wyłączę to mam wrażenie że coś słychać głośniej dodatkowo powyżej 3k obrotów, nie jest to uciążliwe ale minimalnie słychać - pozdr

Opublikowano

Nowa turbina kosztuje w ASO okolo 3000 zł :) A po regeneracji 800 zł :) Ja stawiam na regeneracje poniewaz jest firma przed Poznaniem co naprawde fachowo to robia :) i oczywiscie daja gwarancje na rok :)

Opublikowano

Ok a powiedzcie mi Panowie, skąd może dochodzić gwizd słyszalny powyżej około 1600 obrotów do około 2200 na każdym biegu? Na luzie nie słychać...

Opublikowano

Ok a powiedzcie mi Panowie, skąd może dochodzić gwizd słyszalny powyżej około 1600 obrotów do około 2200 na każdym biegu? Na luzie nie słychać...

W tych obrotach turbawka musi 'świszczeć', 'syczeć' czy jak to zwał - to odgłos pracy zmiennej geometrii, dzieki temu mamy dobrą dynamikę 'z dołu'. Nie spotkałem się ze świszczeniem w górnych obrotach - może warto sprawdzić czy nadal pompuje tyle ile trzeba..? Lub czy występują luzy na wirniku...?

Opublikowano

Nowa turbina kosztuje w ASO okolo 3000 zł :) ...

Wg aktualnego cennika koszt turbo do 1.9 TDI AWX, AVF (038 145 702 J) w ASO to koszt około 6.450,00 PLN

Opublikowano

W tych obrotach turbawka musi 'świszczeć', 'syczeć' czy jak to zwał - to odgłos pracy zmiennej geometrii, dzieki temu mamy dobrą dynamikę 'z dołu'. Nie spotkałem się ze świszczeniem w górnych obrotach - może warto sprawdzić czy nadal pompuje tyle ile trzeba..? Lub czy występują luzy na wirniku...?

No tak, ale np ojciec ma passata, brat ma passata, znajomy A4 taka jak ja i nikomu aż tak nie świszczy... Czy wina leżeć po stronie pękniętej plecionki? Czy np powinno się dać turbo do czyszczenia?

Opublikowano
  • Autor

Panowie, nasuwa mi się jeszcze pytanie a czy możliwe że ja słysze tzw szum turbiny???turbo ładuje mocno i stąd też dodatkowo pojawia powyż 3000obr/min) ten szum????

Pozdr

Opublikowano

Panowie, nasuwa mi się jeszcze pytanie a czy możliwe że ja słysze tzw szum turbiny???turbo ładuje mocno i stąd też dodatkowo pojawia powyż 3000obr/min) ten szum????

Pozdr

Być może... W przypadkach nadmiernego świszczenia sprawdzić tez nalezy oczywiscie szczelnosc przewodów podcisnienia i dolotu..