Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B7] Pompowtryskiwacz sterujący

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Mam taki objaw, ze czasami (gdy silnik jest zimny lub ciepły) na wolnych obrotach słychać metaliczne stukanie z okolic wtryskiwaczy które przyspiesza po dodaniu gazu.

Mam wrazenie, ze silnik jest wtedy słabszy, gorzej przyspiesza (tryb awaryjny ? ). Przewaznie po dluzszej jezdzie "cykanie" ustępuje. Dodatkowo zauważyłem większe spalanie.

Wyczytalem , ze najprawdopodobniej jest to padający wtryskiwacz sterujący ?

Mam pytanie:

- czy jazda z padającym wtryskiwaczem mozna jeszcze jakis czas jezdzic, czy moze sie okazac, ze kiedys silnik nie odpali ? :)

- czy może być jakas inna przyczyna niedomagan wtryskiwacza ?

- moze wie ktos jaki jest numer tego wtryskiwacza ?

- jaki orientacyjny koszt wtrysku i wymiany ?

- czy wymieniać tylko sterujący (jakis czas temu sprawdzalem korekcje wtrysków i byly bardzo dobre)

Przebieg ok 160 tys 1.9 BRB

Opublikowano

Pompowtryskiwacz sterujący... hmmm Kolego należy Ci się nagroda Nobla za ten wynalazek :polew:

A tak poważnie to nie masz czegoś takiego w motorze. Byly wtryskiwacze sterujące ale w silnikach VP nie PD.

Sprawdź luz na dźwigienkach pompowtryskiwaczy i czy któryś popychacz hydrauliczny na zaworze nie pada.

Opublikowano

dzięki, to mój pierwszy "klekot", więc proszę o wyrozumiałość ;)

Objawy pasowały mi do sterującego, ale w poście , który czytałem chodziło o silnik 2,5 TDI

Opublikowano

Jak stuka, to może też być źle ustawiony kąt wałków na rozrządzie. Wystarczy nawet 1,5stopnia i będzie stukać.

Opublikowano

na poczatek wykonaj logi.

Opublikowano

Koledzy a ile może kosztować jeden lub cały komplet pompo wtryskiwaczy do mojej fury?

Audi A4 B7 2,0TDI 140KM 2005rok

Pytam bo mechanik mię nastraszył że jedna sztuka i to zamiennik kosztuje coś w okolicy 1200 zł. czyli 4 (komplet) = 4800 zł.

Czy to jest możliwe?

Opublikowano

Tak, tyle kosztują nowe PD.... Mi jeden za dużo lał, to kupiłem dwie używki po 250zł szt. i wymieniłem i jest gitara :gwizdanie: :wink4:

Opublikowano

Tak, tyle kosztują nowe PD.... Mi jeden za dużo lał, to kupiłem dwie używki po 250zł szt. i wymieniłem i jest gitara :gwizdanie: :wink4:

tyle ze w przypadku uzywek to jak trafianie TOTKA , jedna wielka loteria.

Opublikowano

Koledzy a ile może kosztować jeden lub cały komplet pompo wtryskiwaczy do mojej fury?

Audi A4 B7 2,0TDI 140KM 2005rok

Pytam bo mechanik mię nastraszył że jedna sztuka i to zamiennik kosztuje coś w okolicy 1200 zł. czyli 4 (komplet) = 4800 zł.

Czy to jest możliwe?

Na dzien dzisiejszy w ASO jedna sztuka kosztuje 2190zł :wallbash: takze ten kpl za 4,8tys to promocja :naughty:

Opublikowano

Kur..wa ja pier..le ale ceny wyje...ne

Ale cóż Audi to Audi