Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zmiana tunelu z PRZEDLIFT na POLIFT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mi cały czas coś się przestawia.

Opublikowano
Panowie da się jakoś wyłączyc to chrobotanie z silniczków czy juz zawsze tak będzie ?

W najlepszej opcji trzebaby wymienić silniczki, ale jako że nie wiem czy były takie same wymiarowo i ukształtowaniem mocowań cięgna to pewnie wiązałoby się to z wymianą całej obudowy parownika ;-)

Opublikowano

Doradzcie mi podlaczylem wszystko tak jak w schemacie do przekaznika 397 kabel po kabelku i halogeny tylne jak zalaczam mrugna i sie wylacza a przekaznik slychac jak stuka co moglem zle zrobic? Albo czemu tak robi?

Opublikowano
Panowie da się jakoś wyłączyc to chrobotanie z silniczków czy juz zawsze tak będzie ?

W najlepszej opcji trzebaby wymienić silniczki, ale jako że nie wiem czy były takie same wymiarowo i ukształtowaniem mocowań cięgna to pewnie wiązałoby się to z wymianą całej obudowy parownika ;-)

Więcej zachodu niż to warte :kwasny:

Opublikowano

Witam,

Panowie może mi ktoś napisać, jak jest z tą wymianą z przedlifta na lifta? Jedni piszą, że będzie problem z siłą nawiewu i załączeniem sprężarki, inni piszą, że nie ma tego problemu. Już zgłupiałem.

Mam auto z 1995 r. i chcę sobie zmienić konsolę i schowek kierowcy. Tylko nie wiem, czy się to opłaca, jak ma mi wywalać błędy na klimatroniku i słabo wiać, to szkoda zachodu. Może ktoś napisać, czy da się to wszystko jakoś ogarnąć, żeby błędów nie wywalał i chodził, tak jak przy panelu przedliftowym?

Opublikowano

wszystko sie da mialem przed a mam polift i wszystko dziala jak nalezy bez wyjatkow.

Opublikowano
wszystko sie da mialem przed a mam polift i wszystko dziala jak nalezy bez wyjatkow.

A mógłbyś napisać, jak to ogarnąłeś? Bo ściągnąłem sobie schematy klimatronika do 1996 i 1997 i widzę, że przy kilku rzeczach są różnice. Nie mówię tu o tym, że przedlifcie brakuje dwóch czujników, bo to można kodowaniem w Vag-u wyłączyć, ale najgorsza jest sprawa z przewodami czarno-niebieskim i czarno- czerwonym. Tam jest ostra gmatwanina w schematach i wstępnie doszedłem, że trzeba je trochę pozamieniać i być może połączyć kilka kabelków, ale nie jestem pewien.

Jak to ogarnąłeś, to podziel się, żeby każdy mógł sobie to zmontować u siebie w aucie.

Opublikowano

Ten wątek już przejrzałem. Chcę zmienić konsolę na liftową i wiąże się to ze zmianą panelu klimatronik. Jest trochę niezgodności, bo kabelki inaczej idą w dwóch rodzajach paneli. Stąd moje pytanie. Co do przycisków, to już mam przekaźnik od nich, więc bez problemu to ogarnę. Tylko kwestia tego klimatronika. Chodzi mi o to, żeby nie było za dużo błędów i żeby nie było problemów z nadmuchem, bo niektórzy piszą, że po zmianie panelu słabo dmucha.

A Ty napisałeś, że ogarnąłeś to, dlatego pytałem, jak to zrobiłeś?

Opublikowano

Jak chcesz, żeby wszystko działało jak należy (mowa o klimatroniku, nie o światłach itp) to musiałbyś wymienić całą obudowę parownika z silniczkami włącznie. A o wyłączeniu vagiem brakujących czujników temp nie słyszałem jeszcze...

I owszem, trzeba trochę kabelkami się pobawić (w przypadku przedlifta na polifta), ale wszystko jest do ogarnięcia przy odpowiednim samozaparciu :decayed:

Opublikowano

Wystarczy najpewniej zmienić kodowanie panelu klimatronik, żeby nie obsługiwał pewnych elementów (czujników itp.) A ma ktoś może schemat klimatronika po 1999r.? Ja mam u siebie jedynie przedliftowy i ten do 1999r., a chciałbym zobaczyć, jak idą kabelki w pełnym lifcie, bo po tabelce z wątku widzę, że różnic jest sporo.

Opublikowano

Na necie krazy schemat z 2000 roku, ew pod wieczor sprawdze czy gdzies go u siebie mam.

co do kodowania to nigdy nie spotkalem sie z takowym, tym bardziej ze ten klimatronik zawsze wychodzil z tymi czujnikami.

Opublikowano

A jakby wpisał kodowanie ze starego panelu? Próbował ktoś tego? Może by zadziałało. Jak już dostanę panel, to będę próbował.

A jak znajdziesz u Siebie schemat tej klimy z 2000r, to podeślij mi na maila: [email protected]

---------- Post dopisany 23-01-2014 at 08:52 ---------- Poprzedni post napisany 22-01-2014 at 10:37 ----------

Schemat klimy z 2000r. już mam. Zrobiłem sobie tabelki, w których rozpisałem kolory kabelków i miejsce, do którego dochodzą. Różnic jest niewiele. Jest tu ktoś, kto pomógłby mi na podstawie tych tabelek ogarnąć, jak poprzekładać piny, a może niektóre połączyć ze sobą, żeby to wszystko hulało, jak powinno.

Chodzi głównie o klapę recyrkulacji, która po podpięciu nowego panelu nie będzie działać i wentylator świeżego powietrza, który po podpięciu nowego panelu słabo wieje.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Chciał bym u siebie przerobić konsole na 2din ale mam pytanie. Jak jest dokładnie z instalacją ? Kostki ze starej pasują bez problemu do nowego klimatronika, i do wszystkiego ? czy trzeba całą instalacje przerabiać ??

Opublikowano

W klimatroniku wszystko to samo, w a4 z 98 po 1 lifcie nie ma prawie roboty z samym klimatronikiem.

Opublikowano

no bo kiedys mialem zepsuty kilmatronik i jak kupilem inny okazało sie ze nie działa w pełni nie dmucha na szybe np itp. Ze którykolwiek nie pasuje. I zastanawia mnie jak jest z tym z polifta...

Opublikowano

Jeśli kupiłeś z przedlifta (wygląda bardzo podobnie) to nie dziwne że nie działało :wink:

Opublikowano

Witam, jak to jest juz w końcu bo zmieniałem klimatronik z I lift na II lift i dawałem zarówno ten czerwono-czarny z tego silniczka jak i +12 z podświetlenia popielniczki do pinu 6 z małej czarnej kostki i dalej to samo w obydwu przypadkach. Tj wyświetlacz z temp rozjaśnia się po włączeniu świateł. Jak temu zaradzić? Podświetlenie przycisków działa prawidłowo tylko ten wyświetlacz coś nie chce współpracować jak powinien.

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano
Witam, jak to jest juz w końcu bo zmieniałem klimatronik z I lift na II lift i dawałem zarówno ten czerwono-czarny z tego silniczka jak i +12 z podświetlenia popielniczki do pinu 6 z małej czarnej kostki i dalej to samo w obydwu przypadkach. Tj wyświetlacz z temp rozjaśnia się po włączeniu świateł. Jak temu zaradzić? Podświetlenie przycisków działa prawidłowo tylko ten wyświetlacz coś nie chce współpracować jak powinien.

Z góry dzięki za pomoc.

A przełożyłeś jeszcze w inne miejsca przewody szaro-niebieski i szaro-żółty?

Opublikowano

Tylko ten dołożyłem bo było jasno napisane, że przy tej zmianie tylko jeden przewod dołożyc i innych kostek ruszać nie trzeba. W której kostce są te przewody? Bezowej?

Znalazłem coś takiego:

z beżowej wyciągnąć trzeba przewód drugi od lewej kolor szary z zielonym paskiem i przekładamy go do małej czarnej kostki pod pin 1 od lewej, a przewód szary z niebieskim paskiem przekładamy do beżowej kostki gdzie wyciągneliśmy przewód szary z zielonym paskiem

ja dodatkowo podpiołem jeszcze jeden przewód do podświetlania wyświetlacza do małej czarnej kostki przewód szary z niebieskim paskiem pod pin 2 od lewej, niestety u mnie wyświetlacz działa na odwrót, czyli jak zapale światła to wyświetlacz się rozjaśnia, jeśli ktoś ma inne rozwiązanie to chętnie bym się dowiedział czy da się inaczej podłączyć.

A w innym poście

Witam.mam audi 1lift z 98roku proszę mi wyjaśnić co ma na celu zamiana przewodów z beżowej kostki do małej czrnej

Ja podłączyłem plug& play kostki i dołożyłem tylko plus pod pin 6 w małej czarnej do podświetlenia klimatronika i wszystko działa poprawnie

W przedlifcie (czyli 95-97) jest inny klimatronik i inaczej są niektóre przewody w nim popodpinane. Twój jest już po I lifcie, dlatego wystarczyło tylko jeden przewód dodać.

Czyli uznałem że jak z podmianką nie działa, to starczy tylko dołożyć.

A jeszcze dodatkowow Twój post:

Podświetlenie w klimatroniku po II lifcie w a4 po I lifcie opanowane w końcu

Po odłączeniu silniczka (ten co miał za zadanie wciągać powietrze z kabiny, aby czujnik mierzył temperaturę) zostaje nam przewód czarny z czerwonym paskiem (ja go od razu zaizolowałem, przez co wyleciał mi z głowy...). Przewód ten podłączamy pod pin Nr 6 w kostce małej czarnej. Żadnych innych przewodów nie ruszamy w kostkach klimatronika. Takie proste, że aż głupie :gwizdanie:

To w jakich kostkach są te przewody, żeby ich podmienić? Bo na Audizine jest też mowa o szaro niebieskiem z podświetlenia i wszytsko powinno chodzić.

Czyli pin 6 z pinem 5 podmienić z czego w pinie 6 jest podłączone podświetlenie z konsoli czyli szaro niebieski?