Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 1Z] Turbo słabo pompuje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :) Byłem ostatnio u elektryka podłaczył kompa co się okazało turbo słabo pompuje. 1,3bar i do tego przepływka za dużo powietrza daje.

Czy wystarczy tylko przepływke wymienić czy turbo pada??

pozdro

Opublikowano

Nie wiem czy można w taki sposób sprawdzić turbo ( bo to jak wróżenie z kuli) ale napewno do tego potrzebny jest komplet logów, a to jest już inny dział..

Opublikowano

Turbo w 1Z pompuje max 1,4 bara, więc kto Ci powiedział że 1,3 to mało zważywszy na to że N75 ma upuszczać powyżej 0,85,zmień lepiej elektryka

Opublikowano

Turbo w 1Z pompuje max 1,4 bara, więc kto Ci powiedział że 1,3 to mało zważywszy na to że N75 ma upuszczać powyżej 0,85,zmień lepiej elektryka

W 1Z doladowanie masz na poziomie 1.9 bara.

http://www.a4-klub.pl/smf/tabele_wartosci_zmierzonych_silniki_1zahu_aey_agpaqm_afnavg-t16622.0.html

Opublikowano

W 1Z doladowanie masz na poziomie 1.9 bara.

tylko trzeba pamiętać aby od tej wartości odjąć wartość ciśnienia atmosferycznego czyli turbo pompuje od 0.8 do 0.9 bara.

Opublikowano

Dokładnie. 1.9 bara to ciśnienie bezwględne.

Opublikowano

No ale raczaj nikt z odpięta gruszką nie jeździ a poza tym wnioskuje że kolega pisząc że turbo pompuje mu tylko 1.3 bara miał na myśli wskazania wg VAG czyli 1300 mbar, więc rzeczywiście nie jest rewelacyjnie.

Opublikowano

Jeśli ten elektryk sprawdzał turbo na postoju,to raczej więcej mu nie wydmucha,bo na temat że robił logi nie ma nic,ja dla potrzeb testu odpinałem u siebie gruchę.

Opublikowano

To już inna para kaloszy :>

Opublikowano

chyba ze 1.3 to cisnienie atmosferyczne a turbo pompuje 0,3 bara :mysli: :mysli: :gwizdanie: :gwizdanie:

Opublikowano

Nie ma takiej opcji żeby normalne ciśnienie atmosferyczne wynosiło kiedykolwiek 1.3 bara. Średnio wynosi 1 bar.