Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zegar radiowy w Audi A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pytam bo wcześniej było opisane że antenę w B5 się podłącza bezpośrednio w licznik :mysli:

ja ostatnio wyciągałem bo ringi zakładałem i żadnej anteny nie widziałem odbiornik wbudowany w licznik albo jakoś tak bo ja nic poza tymi dwoma wtyczkami nie wpinałem a działa wszystko jak trzeba

Opublikowano

W A4 B5 po lifcie, przynajmniej tak jest u mnie, łatwo sprawdzić czy odbiornik radiowy zegara jest zamontowany. Po wyjęciu licznika na obudowie w górnej części jest mała prostokątna wnęka w której mieści się wspomniany odbiornik radiowy. U mnie oryginalnie nie było tego odbiornika, ale zdobyłem taki i zamontowałem. Wprawdzie antenka na LCD pojawia się i znika co jakiś czas, ale myślę, iż to jest problem z odbiorem fal radiowych. W końcu w dzisiejszych czasach jest pełno śmieci w eterze np. radio, tv, net po WIFI, etc.

Tu kolega opisuje chyba to gniazdo :mysli: dlatego zapytałem.

Jeżeli źle zrozumiałem to uświadomcie mnie od czego ono jest :mysli:

Opublikowano

Witam!

A w mojej B5 po drugim lifcie mam 1/2 FIS i nic sie nie wyświetlało, ani temperatura zewnętrzna ani ta antenka obok zegara. Na forum naszych kolegów z A3 znalazłem taki post:

http://forum.a3-club.net/showthread.php?p=42405#post42405

Jak włączyć Vagiem wyświetlanie temperatury, troszkę się bawiłem i w polu New Value zamiast 10 wpisałem wartość 11 i teraz wyświetla mi temperaturę oraz ta antenkę :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Poczytałem trochę, to tu to tam. Wniosek nasuwa mi się jeden na to wszystko. Otóż sama kontrolka "antenki" świeci tylko i wyłącznie jeżeli odbyła się aktualizacja czasu. Sama aktualizacja natomiast odbywa się w nocy (1 raz na 24h, czyli raz na dobę), sterownik chyba tak jest zaprogramowany aby nie robić tego podczas dnia gdzie zakłócenia są dużo większe. O ile coś z tego wnioskuję to aktualizacja najprawdopodobniej odbywa się około godz. 3.00, dlatego więc ktoś sugerował aby ustawiać manualnie na godz. 2.55 i wtedy jest to wyznacznik niezależnie od pory aby pobrać sygnał z eteru. Normą jest gdy ikona nie pojawia się od 2 do 3 dni. Na pewno istotną rzeczą może być również to w którym kierunku postawione jest auto i gdzie się znajduje pod względem rejonu geograficznego. Jeśli dana kontrolka nie wyświetla się przy zegarku to przyczyn jako takich jednoznacznych może być kilka, np. zakłócenia w najbliższym otoczeniu (pod warunkiem że nie stoi auto w jakiejś zabudowie), warunki atmosferyczne (zachmurzenia itp.), uszkodzony bądź nie do końca sprawnie odbierający sygnał - odbiornik radiowy. Czytałem również coś też o nieprawidłowym sygnale..., ale nie wiem czy można brać pod uwagę, że z wieży może być taki wysłany. Ma prawo "antenka" nie być aktywna nawet dłuższy czas, ale w czasie gdy antenka nie jest wiele dłużej aktywna pod warunkiem, że auto przeważnie znajduje się w zasięgu fal radiowych z informacją czasową jest wtedy podejrzenie uszkodzenia takowego odbiornika, a nie jest w stanie nam tego błędu czy uszkodzenia VAG podać (jedynie gdy jest możliwość dostępu do sterownika licznika poprzez VAG należy ustalić czy wartość włączająca daną funkcję jest w postaci 1).

Jako ciekawostkę napiszę, że gdzieś tu u kogoś widziałem kiedyś nie tylko antenkę przy zegarach, ale również ikonkę od "grzania" czegoś, być może szyby lub kierownicy ;). Pozdrawiam

Opublikowano

(...) Sama aktualizacja natomiast odbywa się w nocy (1 raz na 24h, czyli raz na dobę), sterownik chyba tak jest zaprogramowany aby nie robić tego podczas dnia gdzie zakłócenia są dużo większe. O ile coś z tego wnioskuję to aktualizacja najprawdopodobniej odbywa się około godz. 3.00, (...)

Przynajmniej moje auto przeczy temu fragmentowi tych dywagacji.

Auto parkuję w garażu podziemnym na poziomie -1 w żelbetowym bloku i jeżdżę nim właściwie tylko w weekendy [nie licząc urlopów]. Co powoduje, że zegarek nie mam możliwości synchronizacji i antenka cyklicznie znika. Zazwyczaj jest tak, że wystarczy kilka minut postoju (auto zamknięte, właściciel np. robi zakupy) poza garażem by antenka znów się pojawiła.

I nie dzieje się to w okolicach 3.00 AM

Opublikowano

Jako ciekawostkę napiszę, że gdzieś tu u kogoś widziałem kiedyś nie tylko antenkę przy zegarach, ale również ikonkę od "grzania" czegoś, być może szyby lub kierownicy ;). Pozdrawiam

ta ikonka od "grzania" to jest od webasta :wink4:

Opublikowano

u mnie ostatnio ( w okresie zmiany czasu) antenka pokazała się ok godz 16 :wink4:

Było to 2 dni po zmianie czasu,

Co pół roku nic nie kombinuję i po kilku- kilkunastu godz sama się przestawia :)

Opublikowano

ta ikonka pojawia się o nieokreślonym czasie :wink4:

Opublikowano

Jeśli zegarek zsynchronizuje się Wam poprawnie (np. po zgubieniu sygnału) o godz. 14:00 to następna próba synchronizacji nastąpi o godz. 3:00. Jeśli ta się powiedzie - kolejna próba będzie miała miejsce 24h później czyli znów o 3:00. I tak codziennie (codzienna weryfikacja sygnału...)

Jeśli zegar zgubi sygnał - próba synchronizacji nastąpi po włączeniu zapłonu. Jeśli synchronizacja nie powiedzie się, następna próba zostanie podjęta przy kolejnej pełnej godzinie. Jeśli i ta się nie uda - kolejna próba za następną godzinę. Jeśli i ta nie dojdzie do skutku - godzinę później zostaje podjęta ostatnia próba. Jeśli tym razem się nie uda, od teraz próba synchronizacji następuje przy każdej jeździe (dłuższej niż manewry przed chatą :)).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Watek sie ciagnie juz dlugo a problem jak byl zagadkowy tak nadal jest.

Mi antenka zniknęła po odłączeniu aku i dotychczas sie nie pojawiła. Zegar nastawiłem manualnie po kilku dniach czekania czy może problem nie rozwiąze sie samoistnie. Niestety nie rozwiązał sie. Dodam że przez kilka lat nie bylo z tym zadnego problemu i po prostu byla na swoim miejscu - i w garazu, i w miescie, i w trasach, i na jakiejs zagubionej wsi w bieszczadach tez. Co wiecej przy zmianie czasu z letniego na zimowy i odwrotnie, zegar przestawiał sie sam bez zadnej ingerencji. po odłoczeniu aku i ponownym podlączeniu nie jestem w stanie wskrzesic synchronizacji radiowej. Dziwna sprawa - dodam że nie bylo zadnej ingerencji z mojej strony poza rozpieciem aku, zadnego bawienia sie vagiem, przekladania bezpieczników,etc. Dodatkowo przez pare godzin nie działał centralny zamek (sam sie podniosl), trzeba bylo poszukac pinu do radia, i nadal mam problem z kontrolką poduszki powietrznej - zapala mi sie po jakichs 9 min od uruchomienia silnika i potem juz sie swieci caly czas. Niestety nie wiem jak sie tego pozbyc. Może ktos ma jakis pomysl/ swoje doswiadczenie w tym zakresie.

Dzieki za wszelkie rady

Squeezer

Opublikowano

Witam,

Watek sie ciagnie juz dlugo a problem jak byl zagadkowy tak nadal jest.

Mi antenka zniknęła po odłączeniu aku i dotychczas sie nie pojawiła. Zegar nastawiłem manualnie po kilku dniach czekania czy może problem nie rozwiąze sie samoistnie. Niestety nie rozwiązał sie. Dodam że przez kilka lat nie bylo z tym zadnego problemu i po prostu byla na swoim miejscu - i w garazu, i w miescie, i w trasach, i na jakiejs zagubionej wsi w bieszczadach tez. Co wiecej przy zmianie czasu z letniego na zimowy i odwrotnie, zegar przestawiał sie sam bez zadnej ingerencji. po odłoczeniu aku i ponownym podlączeniu nie jestem w stanie wskrzesic synchronizacji radiowej. Dziwna sprawa - dodam że nie bylo zadnej ingerencji z mojej strony poza rozpieciem aku, zadnego bawienia sie vagiem, przekladania bezpieczników,etc. Dodatkowo przez pare godzin nie działał centralny zamek (sam sie podniosl), trzeba bylo poszukac pinu do radia, i nadal mam problem z kontrolką poduszki powietrznej - zapala mi sie po jakichs 9 min od uruchomienia silnika i potem juz sie swieci caly czas. Niestety nie wiem jak sie tego pozbyc. Może ktos ma jakis pomysl/ swoje doswiadczenie w tym zakresie.

Dzieki za wszelkie rady

Squeezer

U mnie dokładnie taka sama sytuacja - przez 2 lata było OK. W międzyczasie odłączałem aku "n" razy i nic. Przy kolejnym razie zegar po prostu się nie podniósł. W sobotę 5 lutego przy okazji grzebania przy dyfrze zrzucę tylny zderzak i podmięnię moduł na nowy - zobaczymy co się będzie działo.

Opublikowano

u mnie w b5 jak nie ma ochoty to nawet przez miesiąc nie zaświeci antenki a jak go coś najdzie to 3 dni pod rząd świeci, odpinanie akumulatora nie zmienia nic po prostu jak z moim zegarkiem na ręce nieraz co dzień się aktualizuje a nieraz miesiąc nic :mysli: nawet jak wymuszę synchronizację to w d to ma.

Opublikowano

Panowie, zakupilem belke tylnia z RS4 i na niej jest cos przypominajace taka antenke, czarny plastik z miejsce na wtyke chyba 3 albo 4 pinowa.

Czy to napewno jest to??

Opublikowano

Tak, na pewno 3 pin, to jest to :) sprawdź czy działa podmieniając z aktualną. Jak Bart da sygnał po udanej wymianie to lecimy ze zderzakami w dół i wymiana.

Opublikowano

Tak, na pewno 3 pin, to jest to :) sprawdź czy działa podmieniając z aktualną. Jak Bart da sygnał po udanej wymianie to lecimy ze zderzakami w dół i wymiana.

tyle ze ja nie mam poki co takiej antenki bo nigdy mym oczom nie ukazala sie palemka...co najwyzej las.....las krzyzy... :polew: :polew: :polew:

a powaznie to duzo rezania?? bo czytalem te wszystkie strony i jest tak namieszane ze kazdy ma swoja teorie...wystarczy wtyka do tego i kable do zegarow?? nie moge tego odkrecic i zamontowac gdzies pod maska zebym nie musial ciagnac kabli przez cale auto??

Opublikowano

KERCZI zegar też musi być pod odbiornik bo wchodzi do niego ta 3 czy 4 pinowa kostka od tej anteny z tyłu

Opublikowano

KERCZI zegar też musi być pod odbiornik bo wchodzi do niego ta 3 czy 4 pinowa kostka od tej anteny z tyłu

czyli jednym slowem i tak d*pa z tego?? Wymiana calych zegarow? czy samego zegarka jest mozliwa??

W takim razie mam do sprzedania taka antenke :) jakby ktos byl zainteresowany :)

Opublikowano

Witam,

Rozumiem, że jak mam U1A to mam nawet nie próbować z kodowaniem?

Opublikowano

Witam,

Rozumiem, że jak mam U1A to mam nawet nie próbować z kodowaniem?

:good:
Opublikowano

Dokładnie. Przekodowałem i antenki nie ma :(