Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Początek końca turbosprężarki - co dalej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dawno się nie odzywałem ale śledzę forum co jakiś czas.

Opiszę krótko moją sytuację z autkiem.

Jeżdżę A4 B5 AEB limuzyna rocznik 95 listopad przebieg ~210k km

instalacja gazowa (parownik zavoli do 140KW wtryskiwacze magic jet

Ostatnio zauważyłem że autko straciło trochę mocy Vmax ok 185 - 190 kmh (licznikowe) dawniej ok 230 (licznikowe również) . Autem jeżdżę od ponad 2 lat i od przebiegu 180k km. Zaznaczam, że przebieg oryginalny bo auto znam prawie od nowości. Silnik jest w ogólnie dobrej kondycji tzn nie zużywa oleju (1-1,5l na 13k km). Wydaje mi się że turbo coraz mniej pompuje wiem, że zużyty jest WG - dość mocno rozbity (rozklepany) i jest małe pęknięcie na odlewie części gorącej turbiny. Od kiedy kupiłem to auto miało ono już dosc kiepski dół , zaczynało dobrze ciągnąć od ok 4500 rpm. Teraz właściwie nie czuc jakiegos specjalnego kopa . Auto przyspiesza równo i umiarkowanie szybko :(Co prawda nie robiłem jeszcze pomiarów ciśnienia doładowania , ale domyślam się że niedługo przyjdzie czas na wymianę ( regenerację turbiny ). Przeglądając allegro znalazłem coś takiego :

http://allegro.pl/item1188205839_sp51_s4_s3_kkk_wawa_1_8t_2_7t_rs4_twin_turbo_wawa.html

oraz

http://allegro.pl/item1182853618_vw_audi_1_8t_k03_150_km_nowa_turbosprezarka.html

Pomyślałem o założeniu któregoś z nich . Wiem że były już wątki nt sp51 ale nie znalazłem nic co by mnie przekonało w jedną lub drugą stronę.

Oczywiście zostaje też regeneracja seryjnej turbiny penie będzie to najtańsza opcja.

Zaznaczam , że nie zamierzam rzeźbić auta bardziej niż wymiana turbiny. Chciałbym aby auto legitymowało się conajmniej fabryczą mocą lub trochę więcej przedział 160-170 całkowicie mnie zadowala.

Co zatem mi doradzacie . Może ktoś już coś takiego przerabiał

Z góry dzięki za wszystkie rzeczowe podpowiedzi :)

Opublikowano

nie mysl tylko sprawdz ile pompuje dmuchawka :wink4:

Opublikowano

A jeśli chcesz turbo po regeneracji to pomyśl o jakiejś sprawdzonej firmie chyba że chcesz przecierać szlaki (z tej firmy koło Leszna to raczej nikt nic nie zakładał ) - Karambol ma w ofercie turbiny - hybrydy K03/04 po regeneracji w dobrych cenach.

Opublikowano
  • Autor

Regeneracja na pewno w sprawdzonej firmie jeśli chodzi o moja seryjna sprężarkę. W Bydgoszczy jest podobno dobra firma na turmo . Cartur sie nazywa. Prowadzimy warsztat i tam wysyłaliśmy juz kilka . Ale głównie diesle ( w sprinterze 312 pochodziła po regeneracji dłużej niż fabryczna tj ok 350k km - cały czas jeden właściciel) Ale bez OT !!

A o karambolu czytalem juz dobre opinie na tym forum...[br]Dopisany: 20 Sierpień 2010, 11:23_________________________________________________Aha no i doczytalem się wczoraj , że SP51 to chyba niezbyt dobry pomysł...więc raczej seryjna lub K03/04

Opublikowano

Tak naprawde SP-51 nikt dłużej nie próbował..na SR był ktoś kto na tym jeździł i do normalnej jazdy podobno OK

Opublikowano

A ktoś pisał, że od Karambola rozlatują się.

Opublikowano

A ktoś pisał, że od Karambola rozlatują się.

wielka niewiadoma bo jedni pisza ze jezdza i wszystko spoko, innym sie rozleciala

Opublikowano

Wiadomo, że nowa najlepsza ale przy K04 to koszty x2 (Karambol a nowa)

Fajnie jakby się kilka osób wypowiedziało nawet w nowym wątku ile, na jakiej i od kogo sprężarce przejeździli - wtedy by wiadomo było co brać a co nie :gwizdanie:

Opublikowano

Ja mam ten sam problem co Ty też się zastanawiam co za turbo wrzucać i myślałem albo nad karambolem albo SP-51 albo nad firmą z Lublina polecał ich kolega Devastation z forum, mówił że kilka od nich brał i ani razu nie było miny ale cena od 1700 w górę z tego co mówił plus wysyłka ale też mają w ofercie K04. Tu jest ich stronka http://www.reampoland.pl/

Ja chyba się zdecyduje na karambola bo mam rodziców w Gdyni to odstawie auto do jego fili niech założą sami i wtedy nie będzie gadania że się turbo sypnęło bo źle założone i nie będzie mnie ewentualne kolejne wyciąganie interesowało bo auto z powrotem u nich wyląduje na warsztacie i będą musieli zrobić

Opublikowano

Ta firma reampoland wydaje się być dobrym rozwiązaniem, nie znacie może takiej firmy bliżej Łodzi? Tylko nie z google, ale sprawdzonej...

Opublikowano

My wysyłamy do Ream-Poland i montowaliśmy już kilka hybryd od nich. Jak na razie nie mam zastrzeżeń do tej firmy i mogę ją polecić jeśli ktoś chce rozwiercać turbo z 1.8T do K04.

Tak czy inaczej najpierw podpiąłbym auto pod Vaga, poszukał błędów i założył wskaźnik ciśnienia doładowania żeby śledzić boost.

Opublikowano
  • Autor

Dokładnie wraz z nowa sprężarką zamierzam zamontować wskaźnik i chodzi mi też po głowie MBC ....

Tej , którą mam nie warto obmierzać , Zrobiłem prosty test czyli ściśnięcie węża na dolocie ręką i przegazowanie - ledwo co czuć wiec turbo ledwo dmucha :(

Opublikowano

sam wymyslasz te testy czy jakis mechanik ci podpowiada?

Opublikowano

Tak sprawdza Pan Zdzichu albo pan zdzichu :confused4:

Opublikowano

zrob logi z przeplywki, zobaczymy ile daje turbo, prawdopodobnie klapa od WG jest wypalona

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Podpowie ktos ile powinno byc przeplywu powietrza ?

Zmierzyłem Vagiem (polski Vag 2.5) na 2gim biegu przy ~6000 rpm i max otwartej przepustnicy bylo ok 110 g/s

Opublikowano

SOrki ze sie wtranżalam do tematu ,ale mam pytanko jakie są średnice seryjnej przepływki i wlotu turbiny w aeb??

Opublikowano

Zmierzyłem Vagiem (polski Vag 2.5) na 2gim biegu przy ~6000 rpm i max otwartej przepustnicy bylo ok 110 g/s

przy zdrowych podzespolach powinno byc ok. 130
Opublikowano

przy zdrowych podzespolach powinno byc ok. 130

Eee.Minimum to120g/s.U mnie na nowej przepływce pokazuje ponad 150.Przy 0,8 Bar 160.

Opublikowano
  • Autor

Czyli można wnioskować , że turbo ma najlepsze czasy za sobą .....