Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AHU] Szarpie przy ruszaniu ale nie zawsze - odpowietrzyć sprzęgło ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pewne obawy co do działania sprzęgła, nie pamiętam dokładnie czy zbiegło się to z remontem hamulców, ale odpowietrzałem po kolei wszystkie koła jak ustawa nakazuje ...czyli od tyłu począwszy ... . hamulce działają bez zarzutów.

Ale do rzeczy: mróz -15 sprzęgło działa idealnie, temp między 0 a 20 stopni podczas ruszania z miejsca szarpie sprzęgło aż widać jak przód skacze do góry, temp 25 sprzęgła nie czuć, działa mięciutko i bez szarpnięć. Na skręconych kołach to już nie mówić ...kangur. Poduchy pod skrzynią zmienione.

Czy nieodpowietrzenie sprzęgła może mieć wpływ na takie rzeczy ? ewentualnie ja się je odpowietrza.

Opublikowano

kolego miałem podobne objawy i jak sobie z tym poradziłeś

Opublikowano

No właśnie sobie nie poradziłem, póki co jeżdżę aż coś się mocniej rozwali. A u Ciebie co się dzieje, wymieniałeś już coś w aucie ?? Ja robiłem poduchy pod skrzynią ale nic praktycznie to nie wniosło.

Opublikowano

chłopaki u mnie to samo.. jak ruszam powoli z parkingu i delikatnie popuszczam sprzęgło to czasami czuć taki przeskok jakby aż koła podnosiło i też domyślam się że to coś ze sprzęgłem ale nie mam zielonego pojęcia co to jest :kwasny:

Opublikowano

chłopaki u mnie to samo.. jak ruszam powoli z parkingu i delikatnie popuszczam sprzęgło to czasami czuć taki przeskok jakby aż koła podnosiło i też domyślam się że to coś ze sprzęgłem ale nie mam zielonego pojęcia co to jest :kwasny:

do wymiany sprzegło.
Opublikowano

Przyczyną jest uszkodzony tłumik drgań w tarczy sprzęgłowej. Miałem u siebie podobny problem, najlepiej wymienić całe sprzęgło. Mechanik uznał że wymiana samej tarczy powinna wystarczyć, jednakże w moim przypadku nie zdało to egzaminu. Po wymianie samej tarczy różnica była zauważalna, auto dużo mniej "podskakiwało" jednakże nie było jeszcze idealnie i trzeba było ponownie wyciągać skrzynie i wymienić całość. Darmowa robota ale cóż człowiek uczy się na błędach :wallbash::)

Opublikowano

do wymiany sprzegło.

ja pierdziele szlak mnie trafi z tym samochodem.. sprzęgło to pewnie kolejny tysiak :wallbash:

ale na razie to często nie występuję więc będę jeździł a jak będzie gorzej to się tym zajmę ;(

Opublikowano

1000 to przesadziles :chytry:

Opublikowano

1000 to przesadziles :chytry:

to ile?? bo nie wiem czy się z mostu nie rzucać :polew: bo jeszcze mam jakieś problemy ze skrzynią biegów :wallbash:[br]Dopisany: 28 Sierpień 2010, 16:00_________________________________________________już znalazłem za około 500-600zł można dostać kompletne sascha.. no i oczywiście plus robocizna.. za sprzęgło pewnie nie mało :kwasny:
Opublikowano

Mówisz że masz problem ze skrzynią, jakie masz objawy, u mnie delikatnie zgrzyta podczas wkładania 3.

Dodam że też auto mi podskakuje podczas ruszania ale dopiero na gorącym silniku. Czytałem kiedyś że pomaga delikatne podpalenie sprzęgła ale naprawdę delikatne i tak zrobiłem i jakby pomogło.

Opublikowano

ze skrzynią to miałem problem od samego początku taki że czasami ciężko wchodziła mi 1 i wsteczny.. niedawno na trasie nie mogłem w ogóle wrzucić 2 okazało się że miałem walniętą poduszkę od skrzyni i jedną od silnika.. po wymianie znacznie się poprawiło.. ale nie wiem czy nic mi się nie uszkodziło bo od tego czasu mam takie przypadki że na nierównych terenach zdarza mi się ciężko wrzucić jedynkę lub piątkę no i wsteczny i to jest gorzej niż było od czasu kupna samochodu..

byłem u mechanika i powiedział że mam luzy na części przy numerku 29 z tego rysunku: http://img97.imageshack.us/f/screenhunter02feb120025.jpg/ nie wiem czy wymieniać ta część czy nie.. bo nie chce żeby przez to posypała mi się cala skrzynia.. :confused4:

co do sprzęgła to na razie wymieniać nie będę bo te przeskoki są sporadyczne jak będą pojawiały się częściej i zacznie mi się ślizgać to wtedy na pewno nad tym pomyślę