Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Avant - wymiana anteny dachowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

w końcu udało mi się, dzięki podpowiedzą dotrzeć do sposobu wymiany anteny dachowej. W sumie rzecz prosta i do wykonania szybko.

Poniżej kilka fotek?? :wallbash: i opis

1. Wykręcamy antenkę (bat)

2. Demontujemy plastikową osłonę na dachu. U mnie zostało to wyrwane (kupiłem z uszkodzonym, a ktoś szybko chyba mi to oderwał). Z tego jednak co oglądałem, to należy cały bajer przekręcić o 90 stopni i samo wychodzi (tu nie mam 100% pewności) tak wynika z moich obserwacji.

3. Następnie demontujemy pokrywkę lampki w bagażniku, tj. podważamy po bokach (od strony szyb bocznych) lekko śrubokrętem i wychodzi osłonka bez problemu.

4. Potem demontujemy samą lampkę mamy taką blaszkę od strony klapy bagażnika.

DSC01536.jpg

5. Następnie bierzemy duży klucz (rozmiaru nie znam, bo używałem francuza) i odkręcamy śrubę z dachu.

Na fotce jest już odkecona nakrętka ale trzeba jeszcze zdjąć te czarne plastiki, pod spodem jest uszczelka

DSC01532.jpg

6. Lekko ściskamy palcami palstikowe zatrzaski i wciskamy ostrożnie antenę, a w zasadzie wzmacniacz do środka.

7. Teraz swobodnie odłączamy przewody... ale jeśli mamy antenę, czyli okrągłą końcówkę, to częśc z tzw. ringami, pierścieniami odciągamy do wzmacniacza, i resztę wyciągamy...UWAGA, nie należy okręcać tych plasticzków !!!!!!. Ja trochę pookręcałem i coś się pohaczyło i nie odciągnąłem końcówki, więc namęczyłem się by to wyszarpnąć i uszkodizć plasticzki :angry:

DSC01533.jpg

DSC01534.jpg

i w ten oto sposób mamy wymontowaną antenkę.

Jeśli ktoś mi powie jak dodać fotki, to je wkleję.

Jak wstawić zdjęcia jest tu

[spedyt]

oki już wkleiłem fotki :thumbup:

a teraz dla znających niemiecki (dorwałem książkę "sam naprawiam") i mam schemat demontażu antenki

dla tych nie znających języka schemat też powinien być czytelny.

DSC01535.jpg

Opublikowano

witam !!!

kolego mam też problem z anteną nie mam gwintu i zgubilem antena nie wiesz gdzie kupic taki wzmacniacz???

Opublikowano
  • Autor

Witam,

wczoraj wymieniłem antenę i wszystko gra :) jeśli potrzebujesz wzmacniacz to ja znalazłem bez problemu na allegro ale nie na aukcjach lecz podzwoniłem po ludziach, co sprzedają rozbite A4 ;( albo na części - za antenkę kompletną ze wzmacniaczem zapłaciłem 100 i jeszcze dostałem cały przewód aż do radia. W serwisie wzmacniacz bez anteny kosztuje 305PLN i trzeba sprowadzać, bo nie ma w kraju (info z Poznania)

Opublikowano

A ja dodam od siebie że taniej wychodzi kupić nową uniwersalną antene z kablem w sklepie motoryzacyjnym i puścić od radia na nowo bez żadnego wzmacniacza. Wczoraj tak właśnie zrobiłem koledze i na oryginalnym radyjku beta gra wyśmienicie. Cena 37zł ;-) Dodam jeszcze że ktoś mu wzmacniacz wywalił wcześniej i radio zbierało bardzo słabo na oryginalnej antenie.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

A czy wiecie co to trzeba uszczelnić aby przez antenę dachową nie dostawała się woda? Teraz zaczęło padać tak non-stop i na mojej rolecie od bagażnika pojawiła się woda. Wyjąłem lampę i całe mocowanie anteny jest zroszone. Macie jakies sugestie? Uszczelnić od strony dachu, czy np włożyć jakiś nowy o-ring?

Opublikowano
  • Autor

Ja proponuję najlepiej wymienić uszczelkę. Jak nie znajdziesz, to może będzie pasować jakaś inna - np. hydrauliczna... Jak nie da rady, to ewentualnie możesz pokusić się o uszczelnienie - proponuję od strony dachu. Jak zdejmiesz osłonkę z góry, to wtedy najepiej odkręcić mocującą śrubę i dookoła mozesz śmiało uszczelnić, dokręcić i powinno być git. To moja sugestia, a wybór nalezy do Ciebie ;)

Opublikowano

OK, dziękuję!

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Od kilkunastu dni jestem posiadaczem A4. Kupilem auto bez zamontowanego radia, z oryginalnymi wtyczkami. Radyjko znalazlem bez kodu w bagazniku (Chorus). Rozkodowalem je, podlaczylem do oryginalnych kostek i wszystko niby gra. Problem jest ze sciaganiem stacji FM. Problemem jest antena, bo po jej odlaczeniu wystarczy zblizyc srubokret do gniazda antenowego i wtedy juz sciaga super.

Wyciagnalem wiec lampke bagaznika, jako ze mam Avanta i sprawdzilem antenke: nie jest oryginalna i to chyba jest przyczyna. Auto posiadam z roku 1998, a co za tym idzie nie ma juz tam doprowadzonego przewodu plusowego do wzmacniacza. Moje pytanie brzmi:czy w tym modelu nie ma wcale wzmacniacza, czy jest to jakis element bierny i nie potrzebuje zasilania? Jesli tak, to jak mniemam wystarczy wymienic antenke na oryginalna, z oryginalna podstawa i problem zostanie rozwiazany.

Czy mam racje?

Pozdrawiam

Piotr

Opublikowano

wystarczy wymienić na oryginalną :)

Opublikowano

Tak, ori i będzie git. Nie wiem czemu nie dostałem info na maila, że zadałeś pytanie, bo czekasz już trochę.

Polecam Ci aukcje allegro, gdzie w tytule są słowa "rozbiórka" - możesz dostać ori w całkiem dobrej cenie.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

a jak można poradzić sobie z okręceniem tej dużej śruby po anternie (od strony dachu). ja się męczę. pryskam wd i nic. Jak się mi okazało miałem odłamaną antenę od reszty przy tej własnie śrubie. Próbuję i nic. Ten plasticzek był połamany i się rozleciał, a śrubaprzez otwór dachowy nie przechodzi i KLOPS :(

Chyba zostaje brzeszczocik lub pilniczek i podpiłować ją tak by przeszło przez tą prostokątną dziurę.

Opublikowano
tej dużej śruby po anternie (od strony dachu)

nie wiem o co Ci chodzi dokładnie, ale wszystko co robisz, co odkręcasz z zewnątrz to bat anteny

resztę robisz od strony wnętrza (tam powyżej lampki oświetlającej bagażnik)

i tam odkręcasz tę dużą śrubę tak, jak to widzisz TUTAJ (klik)

Opublikowano

a widzisz kolego nie do konca .... są anteny ze srubą na górze ..... zrezygnowałem z badziewka wsadziłem 40 cm CB :>

Opublikowano

No ja mam akurat sytuację z posta 1 zdjęcie z pktu5. i nie wiem jak bez kancerowania śruby ją odkręcić.

Opublikowano

podjedź gdzieś na warsztat .... tam czasem mają lepsze środki penetrujące .... mi raz kumepl psiknął czymś takim na śrube i po 15 min poszło a ja z WD40 3 dni sie męczyłem a co do samego odkręcania to sprubuj impulsatora kinetycznego :> przyłóż klucz i drobnymi uderzeniami młotka młoteczka stukaj i pukaj .... napewno dasz rade :th:

Ps sprawdź czy lewa strona w którą kręcisz jest tą właściwą lewą stroną :>

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Od czego jest ten czerwony kabelek ktory podlaczony jest pod wzmacniacz??? U mnie do wzmacniacza idzie tylko ten czarny kabelek...

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

mam pytanko, u mnie z anteny w dachu do wnętrza auta wchodzą 2 kable gruby i cieniutki i one są połączone bezposrednio do 2 takich samych jeden na zasadzie koncentryka, a drugi normalnie... czy brakuje tego wzmacniacza?

(radio przerywa i gubi zasięg)

• 1 rok później...
Opublikowano

Umnie podobnie jak u kolegi kasal z tym że wychodzą z anteny 3 kabelki, 2 z wtykami (rozumiem że koncentryk antenowy i chyba zasilanie wzmaka) ale po co trzeci cieniutki do niczego nie podpięty. Radio oczywiście gubi zasięg :disgust: jedynie w miastach gdzie znajdują się przekaźniki antenowe stacji radiowych to odbiera przyzwoicie

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

tez zadam pytanie do czego ten czerwony kabelek bo u mnie tylko jeden i po wymiane anteny radyjko poza miastam nie dziala rewelacyjnie

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

a jeżeli mam do wymiany sam bat i ten element z gwintem w który się wkręca ten bat

to wystarczy tylko wyciągnąć stare i zamontować nowe? żadnych kabli nie trzeba odpinać od wewnątrz? wszystko z zewnątrz? (w avancie 2000r.)

tu gość ma oryg. nową antenę za 22zł

http://allegro.pl/oryginalna-antena-radiowa-vw-golf-iv-audi-a4-kombi-i1244332754.html