Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADR] Problem z klimatronikiem HIGH-LOW. Wielka prośba o pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :hi:.

Mam dosyć nietypowy problem z klimatyzacją. Wcześniej jak miałem spalony wentylator od klimatyzacji to przy włączeniu trybu AUTO np. jak była temperatura HIGH lub 26 stopni to klimatyzacja się ustawiała na LOW i na najmocniejszą siłę nawiewu i bardzo dobrze chłodziła, a teraz po wymianie na nowy wentylator przy włączeniu trybu AUTO też bardzo dobrze chłodzi, ale niestety zwiększa się tylko siła nawiewu, a temperatura jak była ustawiona na 24 stopni lub na HIGH to już taka zostaje. Wie ktoś w czym tkwi problem?

Proszę o pomoc :notworthy:.

Opublikowano

Się nieznam, ale chyba dobrze działa. No bo niby skąd samochód ma wiedzieć jaką temperaturę sobie życzysz. U mnie jest tak samo - automatycznie reguluje się nawiew do uzyskania zadanej temperatury.

Opublikowano

Jeżeli ustawisz na tryb Auto to siła nawiewu reguluje się sama, ty możesz jedynie zmieniać temperaturę, im mniejszą ustawisz tym większy będzie bieg wentylatora. Jeżeli ustawisz temperaturę taką samą jak w aucie obecnie jest to nawiew się "prawie wyłączy", a jak wyższą niż w aucie zacznie się granie i też analogicznie im wyższą ustawisz tym wentylator mocniej będzie dmuchać.[br]Dopisany: 31 Sierpień 2010, 16:18_________________________________________________PS jeżeli się nie mylę to tylko w trybie ECON wyłącza się sprężarkę (nawet jak jest grzanie, czyli klima niepotrzebna, to sprężarka od klimy i tak chodzi na AUTO, podwyższając spalanie autka)

Opublikowano

Chodzi mi o to, że wcześniej przy włączeniu trybu AUTO automatycznie mi się włączała klimatyzacja i nawet jak wcześniej była temperatura np. na 24 stopni czy HIGH to automatycznie climatronic ustawiał się na LOW i siła nawiewu była prawie pod MAX teraz też tak jest tylko temperatura pozostaje taka sama jak była wcześniej. Przykładowo climatronic jest ustawiony na temerature 25 stopni i 4 kreski (siła nawiewu). Chce żeby mi chłodziło, włączam tryb AUTO, to teraz powinno mi chłodzić (prawidłowo temperatura automatycznie powinna ustawić się na LOW z maksymalną siłą nawiewu). Tak było przed zamontowaniem nowego wentylatora, a po zamontowaniu: przed zgaszeniem silnika i wyłączeniem grzania zostaje zapamiętana temperatura 25 stopni. Teraz odpalam jeszcze raz i teraz chcę żeby mi chłodziło i teraz akurat przy włączeniu trybu AUTO ledwo chłodzi mi przy 25 stopniach i wtedy ręcznie muszę ustawiać temperaturę na LOW. Chyba, że climatronic złapał jakieś błędy... :mysli:.

Opublikowano

Zgadzam się z "mily". Po włączeniu trybu auto powinna się pojawić ikonka klimy, ale temperatura jest ustawiana przez użytkownika. Climatronic ustawia sobie jedynie siłę nawiewu. Nie wiem dlaczego u Ciebie przed wymianą wentylatora było inaczej.

Opublikowano

Czyli teraz mam dobrze? :mysli:

Opublikowano

Dziękuje za pomoc :hi:

Opublikowano

Działanie klimy u Ciebie jest prawidłowe, jezeli masz ustawiona temp 24 stopnie to ma utrzymac ta temp bez znaczenia czy jest klima załączona czy tez nie. Tryb auto sam dostosowywuje siłe nawiewu i kierunek w celu utrzymania zadanej temp.

Opublikowano

Tryb AUTO ponadto załącza klimatyzację praktycznie w każdym przypadku chyba że na dworze jest poniżej +3C, wtedy kliny nie załączysz nawet ręcznie.