Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] AUTO, cały czas klima ON??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szybkie pytanko z ciekawości, czy jak mam na panelu cały czas AUTO i śnieżynka świeci cały czas, to czy faktycznie klima chodzi cały czas nawet jak wnętrze trzeba nagrzać ciepłym powietrzem jak na dworze 8*??

Piątek, Wasze zdrówko!!

Opublikowano

Tak sprężarka cały czas chodzi

Opublikowano

Śnieżynka = sprężarka chodzi.

Chodzi do ok. 5 stopni na plusie.

Nagrzać wnętrze możesz nawet przy sprężarce - ustawiasza temperaturę jaką chcesz, ale przy wyłączonej klimie szybciej się wnętrze nagrzewa.

Opublikowano

przy wyłączonej klimie szybciej się wnętrze nagrzewa.

Z tym bym polemizował bo nie zauważyłem różnicy, natomiast przy włączonej klimie i ogrzewaniu powietrze jest suche i nie ma mowy o wilgoci w aucie. Ja klimy używam cały rok do momentu kiedy wyłączy się z powodu zbyt niskich temp zewnętrznych i nie wiem co to zaparowane szyby albo zapach wilgoci w aucie.

Opublikowano

w b5 snieżynka jest na panelu od klimy

Opublikowano

tylko w tych przed liftem, po liftach nie ma sniezynek, zeby wylaczyc sprezarke wciskamy ECON

Opublikowano

Na term

przy wyłączonej klimie szybciej się wnętrze nagrzewa.

Z tym bym polemizował bo nie zauważyłem różnicy, natomiast przy włączonej klimie i ogrzewaniu powietrze jest suche i nie ma mowy o wilgoci w aucie. Ja klimy używam cały rok do momentu kiedy wyłączy się z powodu zbyt niskich temp zewnętrznych i nie wiem co to zaparowane szyby albo zapach wilgoci w aucie.

Np to wyłącz klimę przy 10 stopniach na dworze.

Ewidentnie czuć, że szybciej robi się ciepło, ale jest też bardziej "duszno". Dlatego ja też cały czas zapinam na klimie.

Śnieżynka na zegarach oznacza temperaturę ponizej plus 5 stopni, czyli możliwe oblodzenie.

Śnieżynka na klimie oznacza włączoną klimę. Teoretycznie do plus 5 stopni. W praktyce czasami działa przy 2 stopniach a nawet -2.

Opublikowano

nie, klima przy takiej temperaturze się nie załączy

Opublikowano

Ło kurde, to jak zimą zaparuje fura to lipton bedzie, dlaczego tak jest?? Jest to szkodliwe dla sprężarki czy czegoś?? W drugim aucie mam manualną klime i zawsze hulała...

Opublikowano

W drugim aucie mam manualną klime i zawsze hulała...

To, że świeciła kontrolka na przycisku nie znaczy że klima pracowała. Na mrozie na pewno układ nie był załączany.

Opublikowano

A jak tu wytłumaczyć przyspieszone odparowywanie szyb?? Zresztą czuć i słychać działanie klimy, choćby po obrotach silnika. Nie chodzi tu o audi a o forda...

Zresztą to może placebo mi odparowywało szyby i sie myle hehe ;)

Tak czy siak nie ważne, grunt że mam jasność przynajmniej od strony teoretycznej.

Opublikowano

Dopóki czujnik przeciwoblodzeniowy parownika nie wyłączył klimy to może i działała.