Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

MCE 09 Moduł Centralnej Elektryki lusterko włącznik świateł czujnik światła Coming Leaving Home w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja ci powiem ze za brak autopoziomu pieski dowodu ci nie wezma a za brak sprysków tak...Wiec w pierwszej kolejności radze spryski :good:

Wiem jak jest z spryskami ale zanim zamontuje lampy bixenon to chce już mieć na pokładzie samopoziom przy okazji uzupełnię instalke mycia :good: ele. do xenonów. Zderzak chce zmienić na S4 więc w czasie gdy będzie sie lakierował można spokojnie wymienić lampy :good: ( drugi IC... tkie tam). Obecnie wiązki mogą już być jak i wszystkie graty :)

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 3,5 tys.
  • Wyświetleń 687,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

:hi:

Teraz moja kolej. :tongue4:

Zmieniłem lampy na ORI bixenon ale okazało się, że mój MCE 8E0 907 279 K nie ogarnia tego tematu. W związku z tym jestem zmuszony wymienić ten moduł. :naughty:

Mam na oku dwa 8E0 907 279 L oraz 8E0 907 279 N. Ale tu chyba problemu nie ma bo oba są w wersji HIGH więc ogarniają wszystko to o czym myślę czyli DLR, CLH i oczywiście BiXenon - pełna funkjonalność. Czy się mylę? :wink4:

Mam już lusterko 4F0 857 511E4PK i tutaj mam pytanie. Patrząc na rozpiskę lusterek w tym wątku nie ma takiego numeru - mam rozumieć, że to jest lusterko z 8E0 857 511E? :mysli:

Włącznik świateł mam aktualnie taki 8E0 941 531 D - wymieniełm już wcześniej bo tamten miałem podrapany. :naughty:

Do tego potrzebuję włącznik DLR - 8E1 919 094 D 5PR - aktualnie w trakcie poszukiwań. :gwizdanie:

Czy to wszystko czego potrzebuję do uruchomienia bixów (spryski, DRL), CLH...?

Z góry dzięki za pomoc.

:hi:

Opublikowano

...potrzebny bedzie jeszcze czujnik deszczu/zmierzchu i masz wsio :good:

ciekawe jakie masz lusterko teraz ale podejrzewam że na zwykły uchwyt i tu bedzie rzeżba na lustro z czujnikem deszczu/zmierzchu(chodzi o mocowanie)

Opublikowano

...potrzebny bedzie jeszcze czujnik deszczu/zmierzchu i masz wsio :good:

ciekawe jakie masz lusterko teraz ale podejrzewam że na zwykły uchwyt i tu bedzie rzeżba na lustro z czujnikem deszczu/zmierzchu(chodzi o mocowanie)

Mam teraz zwykłe lustereczko ale mam jakiś uchwyt w zanadrzu. :wink4: Czujnik deszczu? Hm... Zmierzchu rozumiem ale po co deszczu? :mysli:
Opublikowano

...bo do B7 jest to jakby jeden element czujnik zmierzchu/deszczu to jakby bonus 2 w1 :wink4:

w B6 był tylko i wyłącznie czujnik zmerzchu ;(

Opublikowano

...bo do B7 jest to jakby jeden element czujnik zmierzchu/deszczu to jakby bonus 2 w1 :wink4:

w B6 był tylko i wyłącznie czujnik zmerzchu ;(

A no tak. :cool1: A co z tym lusterkiem, które posiadam na wymianę? :mysli:

[...]

Mam już lusterko 4F0 857 511E4PK i tutaj mam pytanie. Patrząc na rozpiskę lusterek w tym wątku nie ma takiego numeru - mam rozumieć, że to jest lusterko z 8E0 857 511E? :mysli:

Opublikowano

...zdaje sie że lustro masz dobre :good:

ale dla pewności wrzuć jeszcze fote :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Sprawę modułów załatwiliśmy już telefonicznie ;) Zarówno L jak i N to wersje HIGH - więc tak jak napisałeś, nie będzie problemu.

Lusterko jest OK, oprócz A4 B7 stosowane w kilku innych modelach (m.in. A3, A6, RS4).

Dominik już wyjaśnił - ja tylko potwierdzę: w B6 lusterko w wersji HIGH (posiadające fotochrom) od końca 2002 roku ma zinterowany czujnik światła. W B7 zmodyfikowano ten model, oddzielając czujnik światła od lusterka i dodając do niego czujnik deszczu (teraz to osobny element - lusterko ma tylko profil dla niego). Wszystko masz w pierwszym poście.

Opublikowano

Może się myle, ale wydaje mi się, ze jak ma być ORI to jeszcze szyba jest do wymiany, bo w szybie do zwykłego lusterka jest czrny krążek wtopiony w szybe zasłaniający mocowanie lusterka a w szybie pod lustro z czujnikiem ten krązek ma otwor, żeby czujnik miał którędy czytać.....

Opublikowano

...

Czyli musi byc F?? zaden inny od B7 np nie podejdzie??

może i podejdzie ale nikt tego jeszcze nie rezał ;(

no może w końcu już niedlugo spróbuję to wyrezać zamiast "F"... bo dobre 2 m-ce się zabieram za to, a mało czasu :confused4:

MCE "L", czujnik deszczu, wtyczki i piny leżą na półce i czekają na rzeźbę :gwizdanie:

Opublikowano

Ja mam pomysł jak zrobić i na zwykłej szybie ten krążek żeby wyglądało na ori jedyny brak jaki mam to jeszcze zdjęć zewnątrz wewnątrz szyby mocowania lusterka na czujnik deszczu i zmierzchu. Chodź dziś dorwałem od kumpla Ibize 2003 rok z czujnikiem deszczu (podobnie jak B7) i musze zbadać temat jak to wygląda na żywo :naughty:

Opublikowano

Witam wszystkich :hi:

W weekend przymierzam się do montażu CLH i w związku z tym mam do Was pytanie.

Chodzi o to, że chciałbym dodatkowo zamontować oświetlenie w lusterkach z A6-tki tak jak tutaj:

http://www.audizine.com/forum/showthread.php/348153-DIY-Surround-lighting-under-side-mirrors-like-A6-and-above-%28NOT-FOR-MY2010-YET%29

Wiecie jak podłączyć te LEDy do MCE żeby działały razem z CLH?

pzdr

Opublikowano

Ja mam pomysł jak zrobić i na zwykłej szybie ten krążek żeby wyglądało na ori jedyny brak jaki mam to jeszcze zdjęć zewnątrz wewnątrz szyby mocowania lusterka na czujnik deszczu i zmierzchu. Chodź dziś dorwałem od kumpla Ibize 2003 rok z czujnikiem deszczu (podobnie jak B7) i musze zbadać temat jak to wygląda na żywo :naughty:

To prześwietl temat i daj znać bo nie wiem czy uda mi się wymienić szybę z ubezpieczenia bez dodatkowych kosztów... :gwizdanie: :wink4:
Opublikowano

Chodzi o to, że chciałbym dodatkowo zamontować oświetlenie w lusterkach z A6-tki tak jak tutaj:

http://www.audizine.com/forum/showthread.php/348153-DIY-Surround-lighting-under-side-mirrors-like-A6-and-above-%28NOT-FOR-MY2010-YET%29

pzdr

Jest kwestia czy dasz radę wymienić i dopasować obudowe lusterka, bo ten link jest do moda w B8 a nie B6/7. A co do podłączenia, to nie wiem czy wyda. W MCE w B6 raczej nie ma osobnych pinów/kabli do zasilenia lamp na potrzeby CLH, tylko MCE steruje tak, że zasila lampy na 30 sek a nie ciągle. Jeżeli już pokonasz problem mechaniczny, to raczej bym się skłaniał do podłączenia tych lampek w lusterkach pod te same piny, pod które podłącza się lampki ułatwiające wsiadanie od spodu drzwi. Wprawdzie świeciły by się tylko przy otwartych drzwiach, ale efekt i tak był by niezły. Albo możesz spróbowac podpiąć to do komforta pod te same piny, pod które podpina się oświetlenie sufitowe z przodu. Tylko nie wiem, czy przy CLH zapalają się również światła we wnetrzu auta, tak jak w BMW pokazanym w linku, który wkleiłeś.

Opublikowano

Witam wszystkich :hi:

pzdr

Świetny patent - mi się bardzo podoba jeżeli będziesz wiedział coś więcej na ten temat daj nam znać. A co sądzicie o podłączeniu tego pod lampki podsufitki prosty sposób tylko nie wiem jak z przejściem kabli przez słupki? Miałem montować nowe MCE F ale zrezygnowałem jeżeli ktoś jest chętny zapraszam - PW i jakoś się dogadamy.

Opublikowano

da rade tak jak pisze Madbar tylko cena tych ledow :disgust: z A8 tez podchodzi :) chyba Hiride zalozyl takie

tu przykladowa aukcja :) od spodu widac te diodki http://moto.allegro.pl/lusterko-lewe-obudowa-lusterka-lewego-audi-a8-02-i1408373392.html

Opublikowano

Wiem ze obudowa z A6-tki (4F0 858 523 - lewa, 4F0 858 524 - prawa) pasuje do A4 B6.

Sugerujecie żeby podłączyć tak jak lampka z podsufitki czyli plus do MCE, kostka 32-pin/18 (wersja high) ?

A nie można by tego uzależnić od CLH poprzez jakieś podłączenie z MCE, kostka32-pin/24 – Aktywacja systemu Coming/Leaving Home (WE) ?

Opublikowano

Sprawdziłem w ETCE i chyba masz rację szczególnie, że obudowa dla A6 4F ( w ETCE figuruje ta część jako "PRZESŁONA") bez oświetlenia ma nawet numer, który zaczyna się od 8E0. Natomiast w ETCE jest też info, że w B8 MY< 2010 zaczyna się od 8F0 a w MY>2009 numer tej przesłony zaczyna się od 8T0, więc po samych numerach to już bym nie był taki pewien, ale najwyrażniej chłopaki z Audizine sprawdzili i 8F0 działa a pewnie to 8T0 juz jest inne. Za to zaczynam sie zastanawiać, czy przypadkiem nie daloby się założyć kapy od B8 z ledowym kierunkowskazem :kox:

to byłby koksik :decayed:. i nawet ten kierunek to nie tak dużo ( 25 Euro), ale cena kapy zabija ( 400 PLN za gruntowaną).

Opublikowano

siemka

mam u siebie lusterko o nr 4B0857511D 01C, w instalacji mam 6 kabli, tak samo z lusterka wychodzi 6 sztuk,

co te lusterko obsluguje, czy poleci na tym Coming Home?

Pozdrawiam