Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

MCE 09 Moduł Centralnej Elektryki lusterko włącznik świateł czujnik światła Coming Leaving Home w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Upaliło mi MCE i potrzebuję go wymienić i mam pytanie czy jeśli u mnie był w wersji LOW o oznaczeniu D a ja kupię HIGH E lub F

to czy one podejdą do mnie Plug&Play i wszystkie funkcję za które był odpowiedzialny moduł D będą działały tak samo jak do tej pory a ja tylko zyskam możliwość w przyszłości rozbudowania go o dodatkowe funkcje?

Z tego co porównałem z pierwszej strony Piny z LOW i HIGH to chyba powinno być dobrze ale wolałbym opinie eksperta :)

Nie wiem, jak je porównałeś, ale zrobiłeś to... No cóż. Siadaj, niedostateczny.

Surowi Ci nauczyciele teraz, może chociaż dwója z lejcami :)

• Odpowiedzi 3,5 tys.
  • Wyświetleń 687 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

czy lusterko z b6 z czujnikiem kompasem itd podejdzie do b7 jesli chodzi o podłączenie pod mce ? uprzedzam odp o mocowanie pod czujnik deszczu itd w b7 mam zwykle mocowanie zastanawia mnie tylko czy przy kodowaniu nie bd mi później wywalało jakiegoś błędu na fisie od czujnika deszczu ?

Opublikowano

lustra z b6 nie podłączysz do mce b7. jedynie zasilanie możesz podać i sygnał z lampki - nic poza tym.

Toskańczyk - 6-8h roboty, żeby mce high hulało w instalacji low. po prostu trzeba przerobić na high. jak zainteresowany - zapraszam na pw, jesteś ode mnie jakieś 60-70km

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Dzięki za propozycję ale zastanawiałem się tylko czy na szybko da radę wstawić moduł z innym oznaczeniem bo auto rozebrane u mechanika a w sprzedaży internetowej wszystkie kody oprócz tego co ja szukam czyli D

Opublikowano

witam

Dołożyłem do B7 lusterko z fotochromem i czujnikiem.

Świata zwykle tryb skandynawski.

Pytanie?

Po zamknięciu auta, światła ustawione Auto, gdy gasną Cany auto mrugnie światłami - czy to normalne?

Opublikowano

Dzięki za propozycję ale zastanawiałem się tylko czy na szybko da radę wstawić moduł z innym oznaczeniem bo auto rozebrane u mechanika a w sprzedaży internetowej wszystkie kody oprócz tego co ja szukam czyli D

Może być inne LOW...
Opublikowano

Może być inne LOW...

Niestety mam xenon i tylko A i D będą pasowały i właśnie takich nie ma na razie w sprzedaży a w ASO 1500 zł krzyczą

Opublikowano

Witam Panowie od kilku dni posiadam a4 b6 i po kilku dniach od kilku dni mryga mi podswietlenie przys=ciskow po za radiem i clime control.

https://www.facebook.com/jurek.jestem/videos/957354984301376/

slyszalem ze moze to byc wina modulu elektryki... tylko gdzie on sie znajduje? I jakie sa inne mozliwosci?

Opublikowano

W obudowie pod kierownicą (masz fotkę w pierwszym poście). Może być też problem z modułem komfortu (pod wykładziną pod fotelem kierowcy).

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam zwykły włączniki świateł bez Auto. Chcę już kupić ten z literką B (na przyszłość pod fotochrom i CLH), ale mieć automatyczne włączanie i wyłączanie świateł mijania czyli:

pin 4 do pinu 11

pin 16 do pinu 14

czy:

pin 4 do pinu 11

pin 16 do pinu 14

mostek pin 7 i 16

pin 7 z pinem 29 w MCE

pin 1 z pinem 32 w MCE

ori pin 1 uciąć i luzem

bo się zgubiłem.

Opublikowano

kolego poczytaj jeszcze raz 1 post :hi:

Instalacja włącznika A (lub B) w instalacji LOW (MCE A, C i D):

Odpowiadając na kilka pytań, które dostałem na pw – aby założyć włączniki o zwiększonej funkcjonalności czyli ten z końcówką A lub B (auto) w przypadku gdy wcześniej używaliśmy przełącznika standardowego - wymagane będzie przełożenie pinów w kostce włącznika świateł. I tak aby uruchomić światła mijania, postojowe i pozycyjne (plus ze stacyjki) przekładamy pin 4 do 11. Aby podać stałe zasilanie dla świateł postojowych i pozycyjnych – przekładamy pin 16 do 14.

Swap włącznika A na B (pod kątem przygotowanie do uruchomienia czujnika światła):

Mostkujemy piny 7 i 16 w włączniku świateł (dzięki temu połączeniu zasilimy żółtą diodę AUTO). Oprócz tego pin 7 łączymy z pinem 29 w 32-pinowej kostce MCE (uruchomienie automatycznego włączania świateł gdy włącznik ustawiony zostanie w pozycji AUTO). Następnie łączymy pin 1 przełącznika świateł z pinem 18 w 32-pinowej kostce MCE (ucinamy ori czarny kabelek doprowadzony do pinu 1 w przełączniku świateł, izolujemy go i zostawiamy luzem).

Instalacja włącznika z B7 (C lub D) w nadwoziu B6:

Wystarczy przepiąć żółty kabelek podłączony fabrycznie do pinu 11 w pin 13 (rozwiąże to problem z nie działającymi światłami mijania).

Opublikowano

Może być inne LOW...

Niestety mam xenon i tylko A i D będą pasowały i właśnie takich nie ma na razie w sprzedaży a w ASO 1500 zł krzyczą

Taki moze byc?

dpu3ewab.jpg

Opublikowano
wap włącznika A na B (pod kątem przygotowanie do uruchomienia czujnika światła):

Mostkujemy piny 7 i 16 w włączniku świateł (dzięki temu połączeniu zasilimy żółtą diodę AUTO). Oprócz tego pin 7 łączymy z pinem 29 w 32-pinowej kostce MCE (uruchomienie automatycznego włączania świateł gdy włącznik ustawiony zostanie w pozycji AUTO). Następnie łączymy pin 1 przełącznika świateł z pinem 18 w 32-pinowej kostce MCE (ucinamy ori czarny kabelek doprowadzony do pinu 1 w przełączniku świateł, izolujemy go i zostawiamy luzem).

Czy włącznik auto (z literką B na końcu) podejdzie do innych MCE czy musi być też MCE F ? I auto światła nie będą nic kolidowały jak zrobię CLH, ale bez fotochromu ?

Mam HIGH bo mam kontrolę żarówek.

I czy dokładająć AUTO i CLH bez fotochromu trzeba jakieś kodowania robić czy działa od razu ?

Edytowane przez Makale

Opublikowano

Muszą być wszystkie elementy układu, by działało to poprawnie. Kodujesz MCE na czujnik zmierzchu. Włącznik z końcówką B pochodzi z B6 i tylko z MCE F będzie działał prawidłowo :hi:

Opublikowano

MCE F + włącznik CLH + włącznik auto bez fotochromu nie działa tak, że światła same się włączają (AUTO), a CLH działa całą dobę ? Jeżeli zakoduje czujnik zmierzchu, którego nie będzie ?

Opublikowano

ma FISie będzie piał błąd, mce będzie miało błędny obwód elektryczny i brak podświetlania diody, do clh trzeba też sygnał z włącznika dać.

poza elementani typu włączniki lustro i mce jest jeszcze ingerencja w elektryke, nie zadziała to tak, jak piszesz.

Opublikowano

Błąd na FIS można zgasić, bo w niczym nie przeszkadza.

Zresztą i tak będzie musiał dokładać instalację, to pewne modyfikacje może poczynić.

CLH będzie działał całą dobę.

Świateł nie oświeci, bo w oryginalnym podłączeniu będzie brakowało impulsu do załączenia.

Nie mniej jeżeli zna się na elektryce, to zawsze można samemu coś tam pokombinować.

Opublikowano

Dobra to jeżeli włożę MCE z końcówką F to mogę założyć włącznik Auto tak ? i to nie ma nic do CLH tak ?

Jeżeli będę miał MCE F i włącznik auto to gdzie jest problem z CLH, które będzie działało całą dobę ? Przeciez fotochrom nie ma żadnego sterownika. Nie można na stałe zmostkować dwóch pinów tak, żeby MCE na stałe widziało od lusterka sygnał, że jest noc ?

Przy włączniku CLH:

pin 4 i 8 zmostkować i połączyć z pinem 18 w MCE f.

pin5 - masa

pin 7 - 24 pin w MCE

I jak zrobię tylko tak to jaki będzie efekt ?

Tutaj rozpiska pinów przy lusterku:

a) PIN 1 – długi przewód tak aby starczył do głównego włącznika świateł
 PIN 2 – podłaczenie przewodu z PINem 6 w lampce podsufitowej (masa)
c) PIN 3 – długi przewód tak aby starczył do podłczenia z modułem centralnej elektryki
d) PIN 6 – podłączenie z PINem 1 w lampce podsufitowej. 

skoro pin 1 idzie do właczniku swiatał, pin 2 to masa a pin 3 idzie do MCE to mógłby ktoś sprawdzić kiedy jest napięcie na pin 1 i 3 ? Nie wystarczy zmostować pinu nr 1 z masą, tak żeby MCE widziało non stop, że listerko działa prawidłowo i "widzi" noc ? Pin 3 jest od wsteka tak ? Tego chyba nie musi byc? Nie chce kupować gratów w ciemno.

Elektryke w aucie mam high i włącznik z końcówką A, zamieniłbym na tego z końcówka B.

Edytowane przez Makale

Opublikowano

Dobra to jeżeli włożę MCE z końcówką F to mogę założyć włącznik Auto tak ?

Tak.

Jeżeli będę miał MCE F i włącznik auto to gdzie jest problem z CLH, które będzie działało całą dobę ?

nigdzie, ale wcześniej wysławiałeś się nie jasno i nie wiedziałem o co dokładnie Ci chodzi, co chcesz zrobić, a co pominąć :)

cały czas przyjacielu, w momencie jak nie dasz lusterka, to będzie Ci na FISie wyrzucało błąd z czujnika zmierzchu... Jak Ci to nie przeszkadza, to śmiało zakładaj samo MCE i włącznik, tylko pamiętaj o odcięciu czarnego kabla z pinu 1, bo to jest STAŁE zasilanie i MCE będzie przez to głupiało i pluło błędem o "failure electric circuit". Powiem wprost. Jeśli chcesz mieć to bezproblemowo, to nie możesz pominąć żadnego z elementów tego układu...

Opublikowano

Jeżeli chcesz CLH włącznika nie musisz zmieniać.

Ale @kaju ma rację. Żeby działało prawidłowo powinny być wszystkie elementy.

Edytowane przez GreGoriO