Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Diesel vs Benzyna

Jaki masz silnik w swoim Audi? (jak masz LPG zaznaczasz Benzyna) 4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki masz silnik w swoim Audi? (jak masz LPG zaznaczasz Benzyna)

Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pier...olicie wsiadzcie sobie w 2.5tdi i 1.8T podobne motory jesli chodzi o moc i wtedy pogadamy, bo polowa smiga/la tylko benzyna lub dieslem wiec co tu gadac :decayed:

Nie wiem co sugerujesz ale 1.8T jest bardzo elastyczne i jedzie jak diesel, tzn ciagnie od dolu tylko ze dwa razy dluzej na kazdym biegu jak tylko potrzeba.

hahaha dobre zarty :kox:

1.8T nie jedzie do 4tys dopiero pozniej zaczyna

Pozniej to zapier***ala a nie jedzie i kazdy seryjny diesel z tamtych lat moze sobie...

Wypowiadasz sie jakbys jezdzil na codzien 1.8T... skoro nie jedzie do 4tys to Twoje 1.6 w LPG chyba stoi w miejscu.

Opublikowano

Pier...olicie wsiadzcie sobie w 2.5tdi i 1.8T podobne motory jesli chodzi o moc i wtedy pogadamy, bo polowa smiga/la tylko benzyna lub dieslem wiec co tu gadac :decayed:

Nie wiem co sugerujesz ale 1.8T jest bardzo elastyczne i jedzie jak diesel, tzn ciagnie od dolu tylko ze dwa razy dluzej na kazdym biegu jak tylko potrzeba.

Pozniej to zapier***ala a nie jedzie i kazdy seryjny diesel z tamtych lat moze sobie...

Wypowiadasz sie jakbys jezdzil na codzien 1.8T... skoro nie jedzie do 4tys to Twoje 1.6 w LPG chyba stoi w miejscu.

tak tak jezdze 1.6 LPG :decayed: :decayed: :decayed: ze stozkiem :kox:
Opublikowano

jego 1,6 zapoci bardzo dobrze takie 1,8t :wink4:

Co do elastycznosci poprostu trzeba by zrobić testy jak są opisane w tym watku i by wszystko wyszło

http://www.motofakty.pl/artykul/elastycznosc_w_praktyce_2.html

Elastyczność silnika informuje o zdolności przystosowania się do zmiennych obciążeń i prędkości obrotowych. Przenosząc to na jazdę, im elastyczniejszy silnik, tym rzadziej trzeba sięgać do dźwigni zmiany biegów, aby wykonać redukcję. W samochodach osobowych miarą własności dynamicznych jest czas rozpędzania pojazdu na biegu poprzedzającym bieg bezpośredni i na biegu bezpośrednim. Na biegu czwartym mierzy się czas rozpędzania od prędkości 60 do 100 km/h, zaś na biegu piątym od 80 do 120 km/h. Jest to istotna wielkość, ponieważ określa mobilność samochodu w warunkach szosowych. Krótsze czasy sprawiają, że samochód szybciej wyprzedza wolniejsze pojazdy, przez co skraca się okres, w którym kierowca i pasażerowie są narażeni na zagrożenia wynikające z wykonywania tego niebezpiecznego manewru.
Opublikowano

Proszę was, nie porównywujcie samochodów z różnymi mocami.. to jest kompletny bezsens...

Opublikowano

w benzynie tez auto prZyspiesza bez tak dużego momentu , tylko w dizlu czujesz to na fotelu a w PB widzisz na blacie :wink4:

a to jak wgniata w fotel to co, nie przyśpiesza czy co? Skoro przyśpiesza to wgniata w fotel i z każdym większym przyśpieszeniem wgniata mocniej. Nie wiem, dlaczego niektórzy sobie tak to tłumaczą. To zakładając, że diesel wciska w fotel ale się nie rozpędza to na postoju co, też by musiało wgniatać?

Wgniata w fotel = lepsze przyśpieszenie,

piszesz bzdury jak potłuczony, w dieslu czujesz wgniatanie dzięki ZMIANIE MOMENTU obrotowego względem obrotów.

Po prostu do ~1800 obr/min nie ma nic i nagle wgniata powyżej tych 1800-2000 obr/min, jak zaczyna turbo maksymalnie pompować. W wolnossącej benzynie występuje płynny wzrost momomentu od 1000 praktycznie do odcinki dlatego się tego tak mocno nie odczuwa w fotelu - a wystarczy postawić obok siebie turbodiesla i benzyne o podobnej i mocy ale z 2x mniejszym momentem, i cały czar magicznego momentu znika, jak się okaże że ten diesel z momentem na silniku większym niż mają silniki F1 nie będzie mogł odjechać benzynie z 2x mniejszym momentem

przejedź się nawet dieslami common-rail, chodź są mocniejsze to i tak o wiele mniej czuć "wciskanie w fotel" niż w PD, bo mają mocniejszy dół silnika od tych 1000 obr/min do momentu załapania full boost'a

Kolego jeźdze też 3.0 V6 220KM i wrażenia to wcale na mnie nie robi takiego. Nawet nie ma żadnego odczucia pier**l%$cia.

Pewnie dlatego że to automat. Polubiłem diselka i to jego pierdolniec%e przy 1900obrotów jest bezcenne.

tak jak pisałem wyżej, z kreski to 3.0V6 zrobi wiatrak z tego 1.9tdi, choć nie ma tego magicznego "wow" przy 1900 obr/min, dlatego że V6 ma już 75% max momentu przy 1000 obr/min

Elestczność to dla mnie jazda na 5 -biegu 60km/h (czy na 4-tym np. 50km/h) i wystarczy że sie muśnie gaz i masz w momencie 140km/h

to chyba masz pod maską 400km+ i tylko dla picu dałeś sygnaturę o standardowym 1.9tdi 130 jakimi jeździ 3/4 posiadaczy a4 b6 ?

Opublikowano

jego 1,6 zapoci bardzo dobrze takie 1,8t :wink4:

Co do elastycznosci poprostu trzeba by zrobić testy jak są opisane w tym watku i by wszystko wyszło

http://www.motofakty.pl/artykul/elastycznosc_w_praktyce_2.html

Elastyczność silnika informuje o zdolności przystosowania się do zmiennych obciążeń i prędkości obrotowych. Przenosząc to na jazdę, im elastyczniejszy silnik, tym rzadziej trzeba sięgać do dźwigni zmiany biegów, aby wykonać redukcję. W samochodach osobowych miarą własności dynamicznych jest czas rozpędzania pojazdu na biegu poprzedzającym bieg bezpośredni i na biegu bezpośrednim. Na biegu czwartym mierzy się czas rozpędzania od prędkości 60 do 100 km/h, zaś na biegu piątym od 80 do 120 km/h. Jest to istotna wielkość, ponieważ określa mobilność samochodu w warunkach szosowych. Krótsze czasy sprawiają, że samochód szybciej wyprzedza wolniejsze pojazdy, przez co skraca się okres, w którym kierowca i pasażerowie są narażeni na zagrożenia wynikające z wykonywania tego niebezpiecznego manewru.

No rzeczywiscie chociaz nie wnikam co tam siedzi u niego pod maska ale...

wykres przebiegu mocy i momentu w 1.8T

wykres_6.775.jpg

a to 1.9 TDI

wykres_11.624.jpg

Nie wiem czym ty jezdzisz ze 1.8T dla Ciebie nie jedzie ale skoro 1.8T nie jedzie to tym bardziej diesel w B5 ale nie o tym mowa bo co z tego ze jedzie skoro pali dwa razy tyle.

Jedni jezdza dieslem inni benzyna, bez sensu jakies spory.

Opublikowano

proszę - porównanie 1.9tdi oraz 1.8t o tej samej mocy (prawie)

to chyba wszystko wyjaśnia co do mocy silników.

Opublikowano

Znalazłem dla krzykaczy z benzyn dobry artykuł, porównanie golfa4 150km ARL i 1,8t 150km, moc ta sama, masa ta sama i teraz przeczytajcie szokujace rezultaty :kox:

http://www.volkswagengolf.pl/vwgolf/30/dane/19tdi-vs-18t-test

to chyba wyjsni cały spór ,bo osiagi są w sumie takie same, polecam przejrzec tabele z elastycznoscią obu silników :gwizdanie:

Wiec prosze was nie piszcie juz że gdy diesel sie rozpędza to w tym czasie benzyna juz odjeżdża bo niestety tak nie jest :gwizdanie:

Opublikowano

Jeździłem dość sporo seryjnym Passatem 1.8t 150PS,miałem wtedy Golfa 1Z i nie mdlałem z powodu osiągów paska,lepszy był tylko w długiej trasie,bo wrażenia akustyczne z 1.9 po 400km są okropne :thumbdown:

Opublikowano

Porownanie ARL do AEB jak najbardziej na miejscu i uwazam ze ARL to bardzo dobry diesel. Sam przez takiego zostalem objechany i sam takiego chetnie bym kupil. Szkoda ze nie montowali ARL'a do B5 czy B6.

Ale porownywanie 1.8T do 1Z i uznanie wyzszosci benzyny tylko ze wzgledu na dzwiek silnika to juz przesada. Chyba ze ktos jezdzi spokojnie i nie wykorzystuje mocy albo pasek nie jechal. Ja koncze dyskusje w tym temacie bo juz napisalem... diesel czy benzyna, bez roznicy. Diesel bardziej oszczedny od Pb bez LPG i to wszystko z plusow moim zdaniem. I kupie keidys diesla jak bedzie zadbany i ladny.

Opublikowano

pitu pitu gadu gadu, a i tak kazdy wie swoje, co kto lubi, co kto ma, ten tym smiga, tralala :polew:

na moim przykladzie, w pracy tygodniowo smigam ticulcem z lpg i robie od pon do pt 1200km tydzien w tydzien i jak go zatankuje za 50pln to robie za to 300km!

audikiem smigam po robocie i w weekendy i jak go zatankuje za 50 pln to delikatnie jadac robie 100km, jest roznica? jest, ticulec smiga 3 razy taniej, w przyszlym roku mam plan zeby zmodzic AEB pod 200km i wtedy tez zamontowac mu jakas najlepsz sekwencje i cieszyc sie i zapierdalaniem i tankowaniem

co do nowoczesnych diesli, to tez zajebioza, jesli sie je uzytkuje zgodnie z przeznaczeniem, w sensie smiganie w trasie, a nie 5-10km dziennie

end.

Opublikowano

niektorzy porownuja tu autka seryjne vs seryjne, a niektrorzy po programach, pamietajcie ze jest cos takiego jak auto chipowane i cipowane :polew::decayed:

Opublikowano

Ale porownywanie 1.8T do 1Z i uznanie wyzszosci benzyny tylko ze wzgledu na dzwiek silnika to juz przesada

w codziennym użytkowaniu 1z był dla mnie przyjemniejszy od 1.8,że szybszy,to pewne,ale nie znacznie i do tego spalanie x2

dziękuje.

Opublikowano

Ludzie ogarniecie się w końcu ? Dajcie se spokój już o Boże :D ale kolega wybrał temat do założenia :>

Każdy wie co lubi taa?... Więc niech sobię tym jeździ i spokój i o co chodzi ? Jeżeli twierdzisz że diesel lepszy i nim jeździsz no to se jeździj i się ciesz i o co chodzi?

KAŻDY SILNIK MA ZALETY I KAŻDY WADY !! :closed:.. czy jeszcze moze 50 stron bedziecie pisali to samo :> ??

Opublikowano

Luka3s jak byś tu nie pisał było by z 10stron miej :polew: :polew:

Opublikowano

każdy chwali to czym jeździ z tego co widze... :cool1:[br]Dopisany: 14 Wrzesień 2010, 21:32_________________________________________________spadaj Gilu :good::D haha :polew:

Opublikowano

To może porównajmy auta o podobnym maksymalnym momencie obrotowym ?? :gwizdanie:

zestawiacie 2 samochody które mają 150ps, tylko nie zwracacie uwagi na to ze diesel ma 2xtyle niutów

Opublikowano

to może coś wypośrodkowanego? :mysli:

Opublikowano

taka sama pojemność :naughty:

Opublikowano

... diesel ma o tyle dobrze bo jak ruszy pierwszy to tak zakopci że benzyniak nic nie widzi i nie może go wyprzedzić !! :polew: