Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Diesel vs Benzyna

Jaki masz silnik w swoim Audi? (jak masz LPG zaznaczasz Benzyna) 4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki masz silnik w swoim Audi? (jak masz LPG zaznaczasz Benzyna)

Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

u mnie na 3 jedzie do 125km/h

Opublikowano

u mnie jechał 170 :wink4:

Opublikowano

ja na 3 wykręcam 125km/h :naughty:

Opublikowano

u mnie jechał 170 :wink4:

....a jak zszedł który do 50,to trzeba było do dwójki zbić żeby przyspieszyć:polew:

nie wiem ile na 3 bo mi samo biegami miesza :tongue4:

Opublikowano

w benzynie tez auto prZyspiesza bez tak dużego momentu , tylko w dizlu czujesz to na fotelu a w PB widzisz na blacie :wink4:

a to jak wgniata w fotel to co, nie przyśpiesza czy co? Skoro przyśpiesza to wgniata w fotel i z każdym większym przyśpieszeniem wgniata mocniej. Nie wiem, dlaczego niektórzy sobie tak to tłumaczą. To zakładając, że diesel wciska w fotel ale się nie rozpędza to na postoju co, też by musiało wgniatać?

Wgniata w fotel = lepsze przyśpieszenie,

a to, że diesel ciągnie od dołu a benzyna od góry to inna sprawa.

Zreszą porównujecie nie wiem co, było ostatnio na forum były 2 filniki i auta miały tą samą moc tyle, że jeden to diesel a drugi benzyna i niestety (dla niektórych) diesel brał górę :cool1:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=156050.0

pokaz mi tam szybszego diesla o_0

do wyboru 1.8T; 2.0T; 3.0SC - i chodzi mi o auto nadające się do codziennej jazdy

diesel - oszczedność

benzyna (z zalozeniem ze posiada turbo/kompresor) - osiągi

caly czas czekamy na czasy 3.0TDI B8 - ponoć zamiata po programie - póki co to tylko legendy

ja z kolei jestem ciekaw czasów yamahy po dlubnieciu esy :evil:

Opublikowano

ten temat chyba nie ma końca :decayed:

Opublikowano

Niby najwięcej jeżdze autem razem z żoną ale jak zabieram matkę, i chce sie mimo to pościgać delikatnie z kimś na drodze, to moge używać obrotów silnika z dolnego zakresu i matka nawet nie wie co się dzieje :polew: bo w aucie jest cicho. Benzyne musiałbym kręcić do odcięcia i wtedy pewnie ktoś by mi krzyczał za plecami żebym odpuścił.

Najlepiej w dieslu podoba mi się odejście pod górkę bez redukcji. Bieg 4 lub 5. Po prostu ktoś dojeżdza mi do zderzaka, czekam na gościa, widze że ma chęć wyprzedzić zaraz, i go karcę odejściem że ginie w lusterku, najlepiej jak jest duże wzniesienie to wtedy jest lepszy efekt. Gościu z miejsca jest wyleczony. Jedym słowem ELASTYCZNOŚĆ.

Opublikowano

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=156050.0

pokaz mi tam szybszego diesla o_0

do wyboru 1.8T; 2.0T; 3.0SC - i chodzi mi o auto nadające się do codziennej jazdy

diesel - oszczedność

benzyna (z zalozeniem ze posiada turbo/kompresor) - osiągi

caly czas czekamy na czasy 3.0TDI B8 - ponoć zamiata po programie - póki co to tylko legendy

ja z kolei jestem ciekaw czasów yamahy po dlubnieciu esy :evil:

nie wiem o co chodzi - pewnie dlatego, że jestem za młody.

Chodzi mi o to, że porównywanie samochodów PB z ON gdzie ten pierwszy ma 150KM a drugi 110KM jest zupełnie bezsensu.

Jak jest porównanie silników to chodzi o te same moce.

A że w jednego trzeba włożyć 2000zł w mechanike a drugiego 5000zł, żeby osiągnąć większe moce to inny temat.

Opublikowano

nie wiem o co chodzi - pewnie dlatego, że jestem za młody. <----- :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: Michu piona :D

Opublikowano

Niby najwięcej jeżdze autem razem z żoną ale jak zabieram matkę, i chce sie mimo to pościgać delikatnie z kimś na drodze, to moge używać obrotów silnika z dolnego zakresu i matka nawet nie wie co się dzieje :polew: bo w aucie jest cicho. Benzyne musiałbym kręcić do odcięcia i wtedy pewnie ktoś by mi krzyczał za plecami żebym odpuścił.

Najlepiej w dieslu podoba mi się odejście pod górkę bez redukcji. Bieg 4 lub 5. Po prostu ktoś dojeżdza mi do zderzaka, czekam na gościa, widze że ma chęć wyprzedzić zaraz, i go karcę odejściem że ginie w lusterku, najlepiej jak jest duże wzniesienie to wtedy jest lepszy efekt. Gościu z miejsca jest wyleczony. Jedym słowem ELASTYCZNOŚĆ.

Elastyczność? to ze auto ciągnie od dołu to wcale nie znaczy ze musi być elastyczne, ciągle powtarzacie jakieś zasłyszane mity.

Fakt masz moment i moc od duło ale jak szybko to się pojawia tak szybko znika i brakuje Ci obrotów, a benzynke kręcisz dalej. Nie mówię ze Twój ropniak nie jest elastyczny ale w elastyczności ważny jest szeroki zakres użytecznych obrotów i w tym nowoczesne turbo benzyny (np 2.0tfsi) są bezkonkurencyjne w porównaniu z dieslem. A porównanie benzyny n/a z turbo dieslem nie ma sensu, chociaż nawet wtedy benzyniak ma podobne, bądź niewiele gorsze osiągi.

Co ciekawe nowoczesne diesle są coraz bardziej elastyczne, a jednocześnie do poruszania się potrzebują coraz więcej biegów.. kiedyś 4 biegi w zupełności wystarczały a teraz jak 6 nie ma to mało.

Wzorem elastyczności jak dla mnie są stare amerykańskie V8 - duża pojemność, moment, moc trochę mniejsza a i tak wyrywał do przodu i palił kapcia bez względu jaki bieg mieliśmy wbity -wtedy nawet 3 przełożenia w zupełności wystarczały.

Opublikowano

Elestczność to dla mnie jazda na 5 -biegu 60km/h (czy na 4-tym np. 50km/h) i wystarczy że sie muśnie gaz i masz w momencie 140km/h

Benzynką w takim wypadku trzeba redukować i machać biegami. Ostatnio jeździłem A3 1.8 bez turbo i to wogóle nie jedzie.

A zanim zmienisz bieg to diselek już odchodzi na momencie obr.

Kolego jeźdze też 3.0 V6 220KM i wrażenia to wcale na mnie nie robi takiego. Nawet nie ma żadnego odczucia pier**l%$cia.

Pewnie dlatego że to automat. Polubiłem diselka i to jego pierdolniec%e przy 1900obrotów jest bezcenne.

A co do kopcenia klekota... Ja tam zrobiłem program bezymny w Dynosofie i nic autko nie kopci. Może miałbym więcej te 7 KM ale zrezygnowałem z nich bo wydaje mi się że kopcenie audi nie przystoi. To nie komin od Batorego :D

Opublikowano

mimo wszystko w automacie także czuć moc :wink4:

zasłyszane mity kolego beneq - czy jeździsz? może PB i nie miałeś okazji jeszcze jechać normalnym dieselem.

Silnik elastyczny to taki, który w pełnym zakresie obrotów/prędkości będzie ciągnął, co niestety muszę cię zmartwić, ale diesel przy 900rpm jak i przy 4200rpm - prędkość 190 około - będzie chciał jechać - co da się poczuć. Można poczuć, ale już wtedy nie bardzo jedzie.

Opublikowano

mimo wszystko w automacie także czuć moc :wink4:

zasłyszane mity kolego beneq - czy jeździsz? może PB i nie miałeś okazji jeszcze jechać normalnym dieselem.

Silnik elastyczny to taki, który w pełnym zakresie obrotów/prędkości będzie ciągnął, co niestety muszę cię zmartwić, ale diesel przy 900rpm jak i przy 4200rpm - prędkość 190 około - będzie chciał jechać - co da się poczuć. Można poczuć, ale już wtedy nie bardzo jedzie.

W benzynie tez poczujesz... szczegolnie przy tych 190 chyba bardziej niz w dieslu ale to zalezy od motoru.

Diesel ekonomia

Benzyna wygoda

Opublikowano

No każdy będzie chwalić co ma.

Ja nie mam nic i chwalę diesela, bo kocham klekot, zapach spalonej ropy, pusty bagażnik i wszystko inne od diesela.

KANAL - jak bym miał jeździć benzyną to nie wiem czy byłoby dla mnie to takie wygodne :wink4:

A ekonomia w benzynie też istnieje, wystarczy, że kupisz starą Vectrę A 2.0 bez gazu i spalanie masz w granicach 7l :wink4:

i pewnie zaraz mi ktoś powie, że bajki opowiadam, ale tak jest.

Opublikowano

No każdy będzie chwalić co ma.

Ja nie mam nic i chwalę diesela, bo kocham klekot, zapach spalonej ropy, pusty bagażnik i wszystko inne od diesela.

KANAL - jak bym miał jeździć benzyną to nie wiem czy byłoby dla mnie to takie wygodne :wink4:

A ekonomia w benzynie też istnieje, wystarczy, że kupisz starą Vectrę A 2.0 bez gazu i spalanie masz w granicach 7l :wink4:

i pewnie zaraz mi ktoś powie, że bajki opowiadam, ale tak jest.

Nie chodzilo mi o machanie biegami bo pewnie mowisz o elastycznosci chociaz ja mysle ze macham nimi w V6 jak w dieslu... ladnie jedzie na 5tym biegu od 50km/h a za***iście na drugim przy 70km/h.

Jesli chodzi o wygode chodzilo mi o dzwiek motoru, o to ze mozna ciagnac dluzej na kazdym biegu, nie trzeba nimi machac.

Jak trafi mi sie ladny diesel kiedys, bedzie diesel, jak trafi sie ladna benzyna ktora bedzie miala cos w sobie i bede chcial nia jezdzic przynajmniej dwa lata bedzie LPG, nie jestem uparty na jedno czy drugie. Ma byc ladne, zadbane i mocne.

Opublikowano

Pier...olicie wsiadzcie sobie w 2.5tdi i 1.8T podobne motory jesli chodzi o moc i wtedy pogadamy, bo polowa smiga/la tylko benzyna lub dieslem wiec co tu gadac :decayed:

Opublikowano

Pier...olicie wsiadzcie sobie w 2.5tdi i 1.8T podobne motory jesli chodzi o moc i wtedy pogadamy, bo polowa smiga/la tylko benzyna lub dieslem wiec co tu gadac :decayed:

Nie wiem co sugerujesz ale 1.8T jest bardzo elastyczne i jedzie jak diesel, tzn ciagnie od dolu tylko ze dwa razy dluzej na kazdym biegu jak tylko potrzeba.

Opublikowano

Ale dlaczego wy porównujecie skrzynie biegów diesla i benzyny :mysli: typu że jeden na trójce ciągnie dwa razy tyle co dizlem, bez sensu porównanie :gwizdanie:

Na Vmax benzynka bedzie lepsza, ale przyspieszenie to juz tylko mocna benzynka ma dobre

Dobrą elastycznosć mają Vki w audi, kiedys tez sie kłóciłem z kolegą że diesel ma lepszą elastyczność, kolega pokazał mi co robi 2,8 przy 40km/h wrzuca 5 bieg i bez problemu sie zbiera, a w dieslu przy tej prędkosci 5 bieg moze spowodować szarpniecia :gwizdanie:

Opublikowano

Nie wiem co sugerujesz ale 1.8T jest bardzo elastyczne i jedzie jak diesel, tzn ciagnie od dolu tylko ze dwa razy dluzej na kazdym biegu jak tylko potrzeba.

hahaha dobre zarty :kox:

1.8T nie jedzie do 4tys dopiero pozniej zaczyna

Opublikowano

poprzednie moje auto miało 2.5 tdi 163 km a teraz mam 1.8 tfsi 160 km no i benzynka górą, w dieslu było większe uczucie wgniatania w fotel a PB w tym czasie odjeżdżał, przy butowaniu w obu autach spalanie podobne, komfort & frajda podróżowania PB nieporównywalnie większy ...