Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

SPOT POZNAŃSKI - NIEDZIELA godzina 17:00

Jest to część 1 dyskusji SPOT POZNAŃSKI - NIEDZIELA godzina 17:00.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dzięki za odpowiedź... Czyli raczej zostanę przy manualu... Teraz kwestia zmiany auta i modelu...

Co do a5 to mi się bardziej podoba sylwetka czterodrzwiowej, fajnie opada. W dwudrzwiowej tył jest jakiś taki kwadratowy :wink:

No widzisz, kwestia gustu - mi się właśnie nie podobają zaokrąglenia na tyłku Audi (za bardzo mi Mercedesa przypomina). Kocham A5 w Coupe właśnie za te kwadraty :wink:
  • Odpowiedzi 103,6 tys.
  • Wyświetleń 2,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
:hi:
Opublikowano

To tak, sylwetka a'la CLS. I to chyba jest w nim najfajniejsze. No i sportback to takie małe a7 :wink:

Nie stać na a7 to chociaż takie cuś :grin:

Opublikowano

Panowie w b7 były tylko tiptroniki czy multi też ?

Która skrzynia jest lepsza (awaryjność i koszty napraw) ?

W B7 były i Tiptronic i Multitronic. Awaryjność w B7 będzie taka sama (obu skrzyń) - decyduje przestrzeganie interwałów serwisowych. Naprawa średnio to od 3 do 7 tyś PLN (powyżej tej kwoty po prostu się nie opłaca). Pytanie która jest lepsza raczej rozpatrywałbym bardziej w kontekście czego oczekujesz od auta... Jeśli ma to być komfortowy dupowóz do codziennego (taniego) przemieszczania się a nie ścigania to polecam Multi. Jeśli musisz czuć zapas mocy pod butem to CVT nie jest dla Ciebie i tu wybierałbym Tipa.

Czy w b8 s-tronic jest tylko w liftach ?

Nie w B8 masz 3 typy automatu: S tronic (czyli odpowiednik DSG), Tiptronic oraz Multitronic...

* Powoli zaczynam szukać autka, i zastanawiam się czy kupic sobie b7 (bo w sumie dobrze mi się nim jeździ) ale w 3.0 tdi i automacie z quattro, zrobić soft podciągnąć auto pod 300 KM

* Czy może kupić b8 w 3.0 tdi i jakimś automatem...

Jeśli chcesz mocy - to sugeruj się tym co napisałem powyżej... 3.0TDI wcześniej wychodził tylko z Tiptronikiem i Quattro ale uwaga, od B8 FL wyszło pierwsze 3.0TDI w oście i z Multitronikiem.

Czy manual ??? Teraz mam manual, w mieście jeżdżę mało, wiadomo manual ma też zalety zarówno jeśli chodzi o eksploatację jak i zakup nowej skrzyni...

Co wy byście zrobili ? No jeszcze ewentualnie w grę wchodzi a5 sportback, ale pisać o tym na forum a4... :wink:

Manual jest najlepszym wyjście jeśli chcesz czuć moc auta - automat zabiera nieco z tego odczucia (efekt jest taki że automat nie wciska w fotel tak jak manual z tym samym silnikiem). Kolejny plus to utrzymanie - jak Ci się wysra skrzynia to kupisz za grosze odpowiednik i po prostu przełożysz. Automat zawsze będzie drogi w naprawie - aby jeździł bezawaryjnie trzeba go rozsądnie eksploatować. Musisz też mieć świadomość, że wygoda jazdy jaką daje automat - z czasem będzie Cię kosztować (wymiany oleju, wymiana dwumasu przy multitronikach czy też kapitalki skrzyń przy przebiegu 300 000km). Zakupu dokonuj więc z tą właśnie świadomością... Czego oczekujesz od tego auta...

BTW - z wszystkich propozycji to jednak A5 najbardziej mi się podoba (może nie sportback ale ryjek i tak będzie mieć śliczny :wink:

Jeśli coś się wysra to sprzęgło i dwumas ... a nie skrzynia w manualu i za grosze tego nie kupisz - przynajmniej nowego :)

Opublikowano

Panowie w b7 były tylko tiptroniki czy multi też ?

Która skrzynia jest lepsza (awaryjność i koszty napraw) ?

W B7 były i Tiptronic i Multitronic. Awaryjność w B7 będzie taka sama (obu skrzyń) - decyduje przestrzeganie interwałów serwisowych. Naprawa średnio to od 3 do 7 tyś PLN (powyżej tej kwoty po prostu się nie opłaca). Pytanie która jest lepsza raczej rozpatrywałbym bardziej w kontekście czego oczekujesz od auta... Jeśli ma to być komfortowy dupowóz do codziennego (taniego) przemieszczania się a nie ścigania to polecam Multi. Jeśli musisz czuć zapas mocy pod butem to CVT nie jest dla Ciebie i tu wybierałbym Tipa.

Czy w b8 s-tronic jest tylko w liftach ?

Nie w B8 masz 3 typy automatu: S tronic (czyli odpowiednik DSG), Tiptronic oraz Multitronic...

* Powoli zaczynam szukać autka, i zastanawiam się czy kupic sobie b7 (bo w sumie dobrze mi się nim jeździ) ale w 3.0 tdi i automacie z quattro, zrobić soft podciągnąć auto pod 300 KM

* Czy może kupić b8 w 3.0 tdi i jakimś automatem...

Jeśli chcesz mocy - to sugeruj się tym co napisałem powyżej... 3.0TDI wcześniej wychodził tylko z Tiptronikiem i Quattro ale uwaga, od B8 FL wyszło pierwsze 3.0TDI w oście i z Multitronikiem.

Czy manual ??? Teraz mam manual, w mieście jeżdżę mało, wiadomo manual ma też zalety zarówno jeśli chodzi o eksploatację jak i zakup nowej skrzyni...

Co wy byście zrobili ? No jeszcze ewentualnie w grę wchodzi a5 sportback, ale pisać o tym na forum a4... :wink:

Manual jest najlepszym wyjście jeśli chcesz czuć moc auta - automat zabiera nieco z tego odczucia (efekt jest taki że automat nie wciska w fotel tak jak manual z tym samym silnikiem). Kolejny plus to utrzymanie - jak Ci się wysra skrzynia to kupisz za grosze odpowiednik i po prostu przełożysz. Automat zawsze będzie drogi w naprawie - aby jeździł bezawaryjnie trzeba go rozsądnie eksploatować. Musisz też mieć świadomość, że wygoda jazdy jaką daje automat - z czasem będzie Cię kosztować (wymiany oleju, wymiana dwumasu przy multitronikach czy też kapitalki skrzyń przy przebiegu 300 000km). Zakupu dokonuj więc z tą właśnie świadomością... Czego oczekujesz od tego auta...

BTW - z wszystkich propozycji to jednak A5 najbardziej mi się podoba (może nie sportback ale ryjek i tak będzie mieć śliczny :wink:

Jeśli coś się wysra to sprzęgło i dwumas ... a nie skrzynia w manualu i za grosze tego nie kupisz - przynajmniej nowego :)

Karol - skrzynia też dostaje (oczywiście każdy przypadek jest inny ale mam przykład na sobie i Passku). Skrzynię manualną dostaniesz w lepszych pieniądzach niż automat - próba naprawy jest równie droga.

---------- Post dopisany at 10:51 ---------- Poprzedni post napisany at 10:50 ----------

Efekt wczorajszych zabaw :decayed:

Opublikowano

Bart-s, ile kosztuje mniej więcej na oko przeszczep manuala w miejsce multitronica ? jest takie coś możliwe ? czy gruba rzeźba ?

Opublikowano
  • Autor
Opublikowano
Bart-s, ile kosztuje mniej więcej na oko przeszczep manuala w miejsce multitronica ? jest takie coś możliwe ? czy gruba rzeźba ?

3500zł - do tego trzeba zdać Multi w ramach rozliczenia.

Opublikowano

Czaje bazę. A dolozenie q? Hmm to jak 3500 manual to może warto zamiast remontu ctv od razu pomyśleć o zapodaniu manuala?

Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

mniej awaryjne no nie?

Opublikowano

Czaje bazę. A dolozenie q? Hmm to jak 3500 manual to może warto zamiast remontu ctv od razu pomyśleć o zapodaniu manuala?

Młodzik to 2x razy przerabiał .. nawet chyba nie myśłał o naprawianiu automata - tyle że on B5 i C4 chyba przerabiał

Opublikowano

Pod kątem "warto" na pewno opłaca się przesiadka na manuala... Automat zostawią sobie osoby, które tego typu skrzynią chcą się poruszać (bo lubią/bo muszą). Dołożenie quattro to dziś żaden problem.

Opublikowano

A skąd wtedy bierzemy dawce manuala? To nie głupi pomysł zwłaszcza że nie wiem jeszcze w jakim stanie jest skrzynia

Opublikowano
A skąd wtedy bierzemy dawce manuala? To nie głupi pomysł zwłaszcza że nie wiem jeszcze w jakim stanie jest skrzynia

Szukasz części na forum albo allegro... Nic nowego.

Opublikowano
Opublikowano

Ok rozumiem. to do 1.8t też tak łatwo q dorezac jak do klekota?

Kto by się zajął przeszczepem skrzyni tu w naszej okolicy? Znasz kogoś Bart-S?

Opublikowano
Ok rozumiem. to do 1.8t też tak łatwo q dorezac jak do klekota?

Kto by się zajął przeszczepem skrzyni tu w naszej okolicy? Znasz kogoś Bart-S?

Dev teraz dużo przy tym grzebie więc możesz do niego uderzyć z takim pytaniem (pewnie do gratów też będzie miał dojście). Tyle że 1.8TQ to też raytas i zestaw do tego dorwać nie będzie wcale tak łatwo.

Opublikowano
Opublikowano

Bartek a DEV skad jest?

---------- Post dopisany at 21:31 ---------- Poprzedni post napisany at 21:17 ----------

slo, nie chcesz mojej audi? :decayed::decayed::decayed: bo jutro bym jechal po to :

Audi A4 2.0TDI Led Skóra Bang&Olufsen Idealna (3808054105) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

jest sliczna :decayed:

---------- Post dopisany at 21:31 ---------- Poprzedni post napisany at 21:31 ----------

lele ... ale cena za 20 tez spora ...

Opublikowano

Osobiście to nie wierzę w profesjonalnie przygotowane ogłoszenia. Bo jak ktoś takie robi to znaczy że z tego żyje. A jak z tego żyje to znaczy że zależy mu na jak najwyższym zysku. A nie po to kupuje się auto za 50tyś żeby zarobić na nim grosze. A dobrze to się nie da zarobić na aucie nie bitym bo okazje typu "Niemiec sprzedał super auto za pół darmo" to wiecie gdzie można sobie wsadzić.

---------- Post dopisany at 21:39 ---------- Poprzedni post napisany at 21:38 ----------

PS: "zarejestrowany w Polsce" a na Belgijskich blachach :grin: