Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AWX] Niepokojący dźwięk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Te to moze u mnie to samo...moze warto spróbowac zdjac pasek od klimy??[br]Dopisany: 12 Grudzień 2008, 15:01_________________________________________________Ale patrz no dziwne to jak zdejme wezyk z gruszki tzn sztangi ta co jest na turbinie to dzwieku nie ma..

Opublikowano

Te to moze u mnie to samo...moze warto spróbowac zdjac pasek od klimy??[br]Dopisany: 12 Grudzień 2008, 15:01_________________________________________________Ale patrz no dziwne to jak zdejme wezyk z gruszki tzn sztangi ta co jest na turbinie to dzwieku nie ma..

nie .. ten dzwięk ze sprężarki to zupełnie co innego - metaliczny jakby kieliszki obijające się o siebie.

A w turbo u mnie szuranie słychać tylko pomiędzy zmianą biegów ... jakoś to już olałem w sumie. Nic się nie dzieje złego

Opublikowano
A mozesz sprawdzic jak wygladaja logi dynamiczne w Twoim aucie? Chodzi o to zeby sprawdzić czy nie przeladowywuje
Masz tu racje...jeszcze nie robiłem..Ale gosc który mi serwisuje auto mowi ze no to nie realne zeby turbo bo zna ten samochod dobrze itd..[br]Dopisany: 12 Grudzień 2008, 15:07_________________________________________________
nie .. ten dzwięk ze sprężarki to zupełnie co innego - metaliczny jakby kieliszki obijające się o siebie.

A w turbo u mnie szuranie słychać tylko pomiędzy zmianą biegów ... jakoś to już olałem w sumie. Nic się nie dzieje złego

Słuchaj a po zmianie turbiny dzwiek był czy nie??

Opublikowano

Trdno powiedzieć bo padła po 30km ale nie słyszałem nic .. Jakby co mam nowiutka w pudełku

Opublikowano

trzymaj nowa trzymaj ;P

niech lezy :) kiedys komus nas sie przyda :P

Opublikowano

No bo to nic zlego... roznica cisnien :)

Opublikowano

No bo to nic zlego... roznica cisnien :)

No nie do końca: ciśnienie związane jest z siłą jaka jest wywierana na powierzchnie, jeśli różnica ciśnień jest za duża może prowadzić do szybszego zużycia obciążonych elementów.....

Opublikowano
No bo to nic zlego... roznica cisnien

Ta moze w nowym samochodzie tez tak szura?? albo np w wiekszosci tdi?? Jakos mi sie to dziwne wydaje i na pewno to szuranie nie jest normalne...[br]Dopisany: 12 Grudzień 2008, 17:48_________________________________________________Kgluch

Słuchaj a u ciebie gosc wyciagna turbine i wyczyscił i to pomogło tak?? opisz to dokładniej jak to wygladało...

Opublikowano

trzymaj nowa trzymaj ;P

niech lezy :) kiedys komus nas sie przyda :P

no toć dlatego czeka na napaleńca gotowego zapłacić każdą cene za to cudeńko :decayed:

Opublikowano

U mnie czyszczenie odyło sie bez wyjmowania turbo, rozruszali je pomiar cisnienia z dwóch stron. Nie widziałem ale okazało się ze nie jest mocno zabrudzona i wystaczy tak jak to panowie określili pojeździć sprotowo :naughty: co narazie robie i mam wrazenie ze idzie ku dobremu, zobaczymy ...

Adaho a czy Ty wkońcu wymieniłes turbawke na nowa?? Bo czytam w koncu ze nie??

Opublikowano

Ja wymieniłem na nową nie regenerowaną i dźwięk jest więc to nie jej wina cos innego musi nie grać

Opublikowano
Ja wymieniłem na nową nie regenerowaną i dźwięk jest więc to nie jej wina cos innego musi nie grać
A masz Katalizator?? Moze to on...
Opublikowano

Widzę że temat się rozwija.

Wykluczone mamy : n75, turbo, egra, n18, nawet kata już ktoś wy.... i nic

No to ja zapodam jeszcze jeden ... trop? :cool1:

W dolocie jest coś takiego jak "TŁUMIK".

Od rury która idzie pod zderzakiem po stronie turbiny odchodzi wąż gumowy stojąc przed autem w lewo pod błotnik /nadkole

w ETCE narysowane jest to jako skrzyneczka z tylko jednym wejściem z dolotu. Jak mniemam ma to tłumić uderzenia/spadki ciśnienia w dolocie, a działa zapewne na zasadzie przeponowego zbiornika wyrównawczego.

tak więc kto ma czas (ja tradycyjnie nie) niech zaślepi to ustrojstwo (miejsce do podłaczenia) i potestuje, dostep raczej prosty i kosztów brak.

I oby...

Opublikowano

to chyba nie to ale ten tłumik o którym piszesz jest słyszalny szczególnie dobrze gdy siedząc za kierownicą otworzysz drzwi pasażera.... i wtedy popmując gazem dzwięk bulgotania z turbo będzie bardzo dobrze słyszalny

spróbujcie :naughty:

Opublikowano

Panowie to ni ten tłumik...niestety nie...[br]Dopisany: 13 Grudzień 2008, 15:29_________________________________________________Cieżka sprawa z tym dzwiekiem...Mi juz powoli sił brakuje...

Ervin a u ciebie identyczny ten dzwiek jest?? i tylko na ciepłym czy zimnym silniku tez??

Opublikowano

U mnie ten dzwiek jest slyszalny jak silnik jest zimny to slychac to nawet na biegu jalowym obroty 950 ale nie jest to tak ze slychac caly czas ale np pogruchota 5 sek i 3 sek przerwy. Jak sie silnik rozgrzeje to slychac ten dzwiek jak spadaja obroty tak z 3 tys. Po odłączeniu tego wezyka od turbiny jest cisza.

Przebieg 186 tys.

W tygodniu wybiore sie do kuzyna do serwisu Skody moze tam cos konkretnego powiedza ewentualnie zrobia.

Opublikowano

No u mnie podobny przebieg bo 192tys ale u mnie troszke inaczej bo podczas jazdy to tylko ponizej 2tys obrotów i jak np jade na 4 biegu 60km/h i puszcze gaz to wtedy a na postoju to tylko jak spada z obrotów i musi bys ciepły bo na zimnym nie...ja wykluczyłem tak: poduszki na bank nie, plecionka czyli zawieszenie rury na bank nie, no i dzisiaj wykluczyłem to co pisał Pablo_banita czyli ten regulator ciśnienia...byłem w piatek u goscia co naprawia turbiny i powiedział ze na 95 % łożysko w turbinie...ale no nie wiem...

Opublikowano

U mnie czasami na zimnym, czasami na ciepłym,raz słychać bardzo raz mniej,bywa że 2 dni nie słychać w ogóle ,albo 3 dni szura bardzo głośno. Żadne czynniki na to nie wpływają inne paliwo czy zmiana stylu jazdy.Turbinę zmieniłem na nową, wszystkie podkładki uszczelki pod nia też (węże nie) i jest tak samo.

Przy zejściu z obrotów(na jałowym i w czasie jazdy) słychać tarcie przez około 1-2 sek. i przy wkręcaniu na obroty do pewnego momentu.

Jedyne co zauważyłem już dużo wcześniej że dźwięk nasilił sie bardzo jak zapaliła sie informacja o niskim stanie oleju (jeszcze na starej turbinie) po dolaniu zrobiło sie znacznie ciszej. Olej MOTUL Spec 504 507

Katalizatora nie wymieniałem.

Opublikowano

U mnie to raczej nic z olejem zwiazane...Leje oryginalny vw audi 505 01 Paliwo...Od poczadku na orlenie...filtry wszystko co 15 tys. [br]Dopisany: 13 Grudzień 2008, 21:49_________________________________________________Ja to sie tak zastanawiam czy my wszyscy mamy taki sam ten dzwiek..

Opublikowano

Hm...wymienię olej i filtry może to to :confused4: :confused4: :confused4:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...