DareQ Opublikowano 11 Grudnia 2007 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2007 poki co jezdze.. moze troche zbyt delikatnie i cos mi sie chyba ostatnio kierownice przytkaly. Ale WD40 i masowanie pedalu gazu pomoglo Co do turbiny: kolega bakrzych ma ten sam problem co ja, byl w serwisie Skody i mechanik po obsluchaniu stwierdzil ze to normalne zjawisko Pytalem tez na forum tdi-tuning.pl, tam mops ma to samo w Leonie. Pozwole sobie zacytowac jego odpowiedz: identyczne sapanie po odpuszczeniu gazu...Rozebralem dolot do sprezarki i "pomacalem" smigielko... Zero luzow wzduznych, minimalny poprzeczny. Oleju nie bierze praktycznei wcale (na 13500km na bagnecie ubylo jakies 2-3mm). Mechanik powiedzial ze olac sprawe - zadzwonilem co COMPSPORT`ow i powiedzieli ze jak nie rzyga olejem to nie ma sensu ryc.. Jakby turbo mialo jakies wielkie luzy to by sralo olejem na wszystkie strony... Auto jezdzi - ma sie dobrze... Narazie obserwuje poziom oleju, wsluc**je sie i jezdze...
Aydaho Opublikowano 11 Grudnia 2007 Opublikowano 11 Grudnia 2007 poki co jezdze.. moze troche zbyt delikatnie i cos mi sie chyba ostatnio kierownice przytkaly. Ale WD40 i masowanie pedalu gazu pomoglo Co do turbiny: kolega bakrzych ma ten sam problem co ja, byl w serwisie Skody i mechanik po obsluchaniu stwierdzil ze to normalne zjawisko Pytalem tez na forum tdi-tuning.pl, tam mops ma to samo w Leonie. Pozwole sobie zacytowac jego odpowiedz: identyczne sapanie po odpuszczeniu gazu...Rozebralem dolot do sprezarki i "pomacalem" smigielko... Zero luzow wzduznych, minimalny poprzeczny. Oleju nie bierze praktycznei wcale (na 13500km na bagnecie ubylo jakies 2-3mm). Mechanik powiedzial ze olac sprawe - zadzwonilem co COMPSPORT`ow i powiedzieli ze jak nie rzyga olejem to nie ma sensu ryc.. Jakby turbo mialo jakies wielkie luzy to by sralo olejem na wszystkie strony... Auto jezdzi - ma sie dobrze... Narazie obserwuje poziom oleju, wsluc**je sie i jezdze... dzięki za info :th: no to jeździmy i czekamy aż się samo rozleci
nudel Opublikowano 16 Grudnia 2007 Opublikowano 16 Grudnia 2007 witam mam tem same objawy i to jest normalne olej motul 183tys. :th:
Aydaho Opublikowano 17 Grudnia 2007 Opublikowano 17 Grudnia 2007 witam mam tem same objawy i to jest normalne olej motul 183tys. :th: normalne - ok, a wiesz co to jest ? jak na moje "zboczone" ucho to chyba wirnik turbiny jest rozpędzony i wytracając obroty wydaje taki dzwięk ja też wlałem MOTUL ...ale to raczej nie od oleju ???
lukaszr Opublikowano 17 Grudnia 2007 Opublikowano 17 Grudnia 2007 ja też wlałem MOTUL ...ale to raczej nie od oleju ??? Nie wydaje mi się, że to przez olej. Ja jeżdżę na MOTUL'u już ponad 10 tyś i jakoś się nic nie stało. Pewnie gdzieś za 1000km będę zmieniał olej i na pewno zaleję ten sam.
Aydaho Opublikowano 17 Grudnia 2007 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Nie wydaje mi się, że to przez olej. Ja jeżdżę na MOTUL'u już ponad 10 tyś i jakoś się nic nie stało. Pewnie gdzieś za 1000km będę zmieniał olej i na pewno zaleję ten sam. Łukasz a co miałeś wcześniej - półsyntetyk czy pełny jak ten nasz Motul ?
lukaszr Opublikowano 17 Grudnia 2007 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Łukasz a co miałeś wcześniej - półsyntetyk czy pełny jak ten nasz Motul ? Wcześniej Niemiec lał Castrola Long Life - niestety.
Aydaho Opublikowano 17 Grudnia 2007 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Łukasz a co miałeś wcześniej - półsyntetyk czy pełny jak ten nasz Motul ? Wcześniej Niemiec lał Castrola Long Life - niestety. no to to samo co u mnie ale w sumie pierdziele to - robliliśmy logi, błędów żadnych nie było wieć jak coś zacznie się sypać to sie wymieni i wsio
lukaszr Opublikowano 17 Grudnia 2007 Opublikowano 17 Grudnia 2007 no to to samo co u mnie ale w sumie pierdziele to - robliliśmy logi, błędów żadnych nie było wieć jak coś zacznie się sypać to sie wymieni i wsio Dokładnie. Nie ma co się przejmować. Na razie spokojnie jeździj i słuchaj. Jeżeli dźwięki będą się nasilały to wtedy trzeba będzie zacząć myśleć.
letallec Opublikowano 17 Grudnia 2007 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Mam taki sam dzwiek Z tego co pamietam to pojawil sie nagle, jak pojawily sie niskie temperatury. Moze w przyszlym tygodniu wpadne do mechaniorow, a jak nie to poczekam az sie rozsypie.
Aydaho Opublikowano 17 Grudnia 2007 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Mam taki sam dzwiek Z tego co pamietam to pojawil sie nagle, jak pojawily sie niskie temperatury. Moze w przyszlym tygodniu wpadne do mechaniorow, a jak nie to poczekam az sie rozsypie. zgadza się - u mnie to samo. Ale co dziwne występuje tylko na rozgrzanym silniku. Na razie spokojnie jeździj i słuchaj eee tam - daje mu mocno w palnik i ..... nic ciągnie ładnie, czasem na 3 jak wdepne w podłoge i wysoko kręce puści bonia ale to wszystko. Więc pierdziele
lukaszr Opublikowano 17 Grudnia 2007 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Mam taki sam dzwiek Z tego co pamietam to pojawil sie nagle, jak pojawily sie niskie temperatury. Moze w przyszlym tygodniu wpadne do mechaniorow, a jak nie to poczekam az sie rozsypie. Jak już tak się boisz to podjedź może to zlokalizują. Już lepiej tak zrobić niż czekać aż się rozpadnie, bo wtedy mogą być koszta, a tego jak wiadomo lepiej uniknąć
DareQ Opublikowano 17 Grudnia 2007 Autor Opublikowano 17 Grudnia 2007 to juz 5 osob u ktorych wystepuje "niepokojacy dzwiek" Panowie - dajcie znac jak do czegos dojdziecie...
letallec Opublikowano 18 Grudnia 2007 Opublikowano 18 Grudnia 2007 Podjade w takim razie w srode do mechanika, niech obslucha go dokladnie. A dzis Wam pokaze na spocie, bo bedzie zimniutki
krzysiek23 Opublikowano 18 Grudnia 2007 Opublikowano 18 Grudnia 2007 ja powiem ze czasami mam cos takiego na cieplym silniku taki dzwiek jak obroty spadaja i znalazlem cos takiego przeczytajcie.....moze u kogos to wyjasni sprawe(choc tu wystepuje przy przyspieszaniu) http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=60034&highlight=turbiny ale z uwaga na ten fragment>20. Teraz sprawa najmniej przyjemna, czyli dokładne zdiagnozowanie stanu mojej turbiny. Luz poprzeczny na wirniku miał około 1 mm, rolki prowadzące pierścienia kierownic przytarte, no a czarę goryczy przechylił fakt stwierdzenia minimalnego co prawda, ale luzu tzw. osiowego. Nie wiem, czy pamiętacie opisywane przeze mnie kilkukrotnie zjawisko tak jakby chwilowego metalowego przytarcia podczas przyśpieszania. Spowodowane to było przez luzy wirnika. Nie tarł co prawda jeszcze o obudowę, ale w takich przypadkach nie ma na co czekać. Turbina nie brała oleju, nie była przyczyną powstawania niebieskich spalin, ale jednak wolałem nie ryzykować – oddałem ją do regeneracji i wyważania. Jak się okazało później – dobrze zrobiłem – bo przy pojawieniu się luzu osiowego, kwestią czasu jest poważne uszkodzenie wirnika turbiny i możliwe nawet zniszczenie innych podzespołów „dmuchawki”. Miałem wysłać ją do TURBOJULITY do Wrocławia, ale znalazłem super fachowców blisko mojego miejsca zamieszkania firmę TURBO-EXPRES spod Szczecinka.
DareQ Opublikowano 22 Grudnia 2007 Autor Opublikowano 22 Grudnia 2007 zle wiesci: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php/topic,22106.0.html Teraz to az strach sie bac co sie moze wydarzyc... ;(
Aydaho Opublikowano 22 Grudnia 2007 Opublikowano 22 Grudnia 2007 zle wiesci: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php/topic,22106.0.html Teraz to az strach sie bac co sie moze wydarzyc... ;( no ale to że on mial to nie ma nic wspolnego z tym naszym problemem - zreszta na ostatnim spocie przejechalem sie fura Boberka i u niego tez taki dzwiek jest jak sie szybko wysprzęgli przy obciążeniu turbawki. Wiec widocznie tak ma być :gwizdanie:
oro Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Dokładnie tak ten sam dzwięk jest umnie czyściłem dzisiaj EGR ( zarypany jak niewiem co) ale i to niepomogło dalej przy zejsciu jest taki dzwięk porobiłem dzisiaj logi i musze je wam pokazać może cos poradzicie ale pogodziłem sie już z tym ze turbinka zaczyna odmawiać posłuszeństwa
Tas2die4 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 I powiem Wam Panowie,ze i ja w swojej 2.5 TDI mam cos takiego.. tzn chyba,ale wlasnie czasem, gdy silnik jest na okolo 3000 obrotow i szybko wysprzegle do zmiany biegu, slychac doslownie przez sekunde taki jakis odglos,jakby cos tarlo... ale nie zawsze sie to zdarza...
Aydaho Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 turbiny już padają ...taka prawda :gwizdanie:
Rekomendowane odpowiedzi