graba83 Opublikowano 27 Września 2010 Opublikowano 27 Września 2010 Witam Ostatnio doszły mnie dziwne odgłosy z silnika i dokładnie nie wiem co to może być(dziwne stukanie na wolnych obrotach i rzężenie), najczęściej tak było jak był zimny z ranka więc myślałem że to może być przez temp w nocy, ale dzis było też tak i na rozgrzanym teoretycznie bo na wskazówce jest 85stopni, a jak przycisne to 90 i mam słabe ogrzewanie, ale to jest wina termostatu i nieodpowietrzonego układu chłodzenia, chyba że jest to ze sobą jakoś powiązane. Wrzucam dwa filmiki , sory za jakośc ale z tel i było ciemnawo już. 1 jest ze środka auta, a drugi przy otwartej masce i tel przesuwałem po okręgu od środka przez turbo, aku i pompę. Dzięki za wszelkie trafne sugestje. Środek Zewnatrz
Arczi1977 Opublikowano 29 Września 2010 Opublikowano 29 Września 2010 W mojej A4 z 96 mialem taki sam odglos i byly to szklanki, jedna była zapadnieta a drugiej nie wiele brakowało, wymieniłem komplet i nie ten silnik(dzwiek) az miło było go słuchac. Jeszcze sprawdz czy ten dzwiek dochodzi od strony koła z prawej strony/
karbonek Opublikowano 30 Września 2010 Opublikowano 30 Września 2010 Mój podobnie chodzi, ale tego dźwięku metalicznego nie słychać. Ile kosztuje wymiana szklanek?
graba83 Opublikowano 3 Października 2010 Autor Opublikowano 3 Października 2010 Dokładnie bardziej jest to słychać z prawej strony Skoro by to były szklanki to miniejwięcej o ile by mi to mogło odchudzic portfel, a może wlać taki środek Hydro-Stossel Additiv Liqui Moly?
rookie Opublikowano 3 Października 2010 Opublikowano 3 Października 2010 Spróbuj najpierw tym środkiem, produkty Liqui Moly są bdb. Nie szkodzą, a nawet czasami pomagają
matik Opublikowano 3 Października 2010 Opublikowano 3 Października 2010 tez jestem zdania ze szklanki na poczatku sprawdzil bym olej czy wogole jest
graba83 Opublikowano 3 Października 2010 Autor Opublikowano 3 Października 2010 olej sprawdzam systematycznie, a zalany mam mobilem 10w40 do diesela
Dev Opublikowano 3 Października 2010 Opublikowano 3 Października 2010 tak między Bogiem a prawdą powinien by 5W40
burus2 Opublikowano 3 Października 2010 Opublikowano 3 Października 2010 za szklanki ina w motoryzacyjnym płaciłem 135zł z jakąś tam zniżką, wymiana samemu nie robi większych problemów jest opisane i da rade to zrobić samemu. Jak ktoś raz ściągał przód to to chwila moment, a piszą że magicy bez ściągania potrafią ja tam ściągałem i teraz jest git
graba83 Opublikowano 3 Października 2010 Autor Opublikowano 3 Października 2010 zdania zawsze były podzielone na temat czy lac 5 czy 10w40 wybrałem ten drugi bo autko ma już swoje najezdzone i według mnie ta opcja była lepsza, a co do ceny za szklanki to jeszcze nie jest tak tragicznie
Dev Opublikowano 3 Października 2010 Opublikowano 3 Października 2010 nie ma znaczenia ile ma najezdzone wazne jest ile jeszcze pojezdzi przez lanie nieodpowiedniego oleju nie sam układ korbowo-tłokowy ale podzespoły dostaja w d....e takie jak turbina i hydraulika a tak na marginesie skąd wyszła teoria ze jak silnik ma w d....e kilometrów to trzeba lac olej o gorszych parametrach :mysli: w/g mnie z nieznajomości całego tematu, pisza bzdury o rozszczelnianiu itp
graba83 Opublikowano 3 Października 2010 Autor Opublikowano 3 Października 2010 no dobra a załuzmy gdybym go zalał teraz syntetykiem to jaki by to miało skutek dla motoru skoro smigał na 10w40
Dev Opublikowano 3 Października 2010 Opublikowano 3 Października 2010 na pewno zacznie inaczej "cykac" :> na poczatku bedzie chodził nieco glosniej pozniej sie wszystko uspokoi wypłucze stare syfy i bedzie GIT :good: :good: ja zmieniam olej co pól roku albo co 8tkm, ostatnio wymieniałem łancuch w starym AJL-u bo za bardzo było głosno od jego strony jak zdjałem pokrywe to oniemiałem, było tak czysto jakby silnik miał nalatane kilka tysiecy a nie ponad 300tkm jednym słowem warto inwestwowac w dobry olej :good: :good: :good:
Arczi1977 Opublikowano 10 Października 2010 Opublikowano 10 Października 2010 Koszt wymiany szklanek miesci sie w okolicach 250pln. Ja bynajmiej tyle zapłaciłem w servisie Boscha. Wiec kwota nie duza. A róznica duza. O chydraulike silnika lepiej dbac.
Tzieland Opublikowano 10 Października 2010 Opublikowano 10 Października 2010 nie jestem pewien ale chyba przy wymianie szklanek trzeba wymienić coś jeszcze nie pamiętam dokładnie co, bo tylko mechanik mi o tym wspominał, coś mi się kojarzy z jakąś uszczelką lub czymś podobnym
graba83 Opublikowano 10 Października 2010 Autor Opublikowano 10 Października 2010 tak masz rację dziś się dowiedrziałem że jest tam uszczelka pod pokrywę zaworów auto stoi u kumpla i jest w fazie ostrej naprawy
Dev Opublikowano 10 Października 2010 Opublikowano 10 Października 2010 uszczelka pokrywy do wymiany oraz uszczelnienie od strony nakretek
szakal222 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Opublikowano 17 Grudnia 2012 ale zamiast kupywac uszczelke za prawie 40 zl. lepiej kupic sylikon specjalny kazdyt sklep motoryzacyjny go ma ,sprawdza sie przynajmniej w moim przypadku
rookie Opublikowano 18 Grudnia 2012 Opublikowano 18 Grudnia 2012 ale zamiast kupywac uszczelke za prawie 40 zl. lepiej kupic sylikon specjalny kazdyt sklep motoryzacyjny go ma ,sprawdza sie przynajmniej w moim przypadku Świetny pomysł, jak w starych polonezach i fiatach. Uwaga, silikon koniecznie musi być czerwony! Inaczej nie ma TEGO efektu: <br /><br />
Rekomendowane odpowiedzi