wowo Opublikowano 6 Lipca 2011 Autor Opublikowano 6 Lipca 2011 Jako ze na ostatniej imprezie zmieliło mi 1 bieg, a 2 dni poźniej i 2, prace nad swapem skrzyni nabrały tempa. Pacjent: skrzynia 6 gang FZQ Seat Leon Cupra R z silnikiem BAM 225KM FWD + 30% szpera Quaife. Prócz skrzyni potrzebujemy: - sprzegło - półosie z przegubami - rozrusznik - czujnik prędkości - przewód wysprzęglika O tych gratach wiedziałem więc wcześniej skompletowałem, o tyle pewne rzeczy były dla mnie zaskoczeniem. Śruby rozrusznika, półosi, i inna łapa skrzyni. Miałem troche farta i udało mi się to ogarnąć na miejscu. Brakowało również blaszek pod śruby od półosi, jednak z pomoca przyszedł stary kompletny napęd z BMW e30 Przewód od wspomagania również wymagał delikatnej modyfikacji. Mechanizm dzwigni zmiany biegów i linki zostaja stare. Dzień dzisiejszy zakończył sie wrzuceniem sprzegła, zawieszeniem skrzyni, wyregulowaniem linek i odpowietrzeniem. Na suchara biegi wchodzą, hehe. Jutro okaże się czy długośc półosi jest ok.... Porównanie półosi skrzyni 5 i 6 gang, oraz nowe sprzegło
gregory Opublikowano 6 Lipca 2011 Opublikowano 6 Lipca 2011 Fajne fotki na fotosiku Te półosie to można przecież zmierzyć miarką jak masz i te i te za zewnątrz. Ale są takie same, obojętnie czy 5 bieg czy 6. Dzwony skrzyni mają jakąś unifikację. Z czego jest przepływka? Na 6 bieg powinien być bardziej Nm odczuwalny. Ogólnie mocno doinwestowane auto, bo z tego co widzę nie oszczędzano na częściach Gratki!!
wowo Opublikowano 7 Lipca 2011 Autor Opublikowano 7 Lipca 2011 Niestety przynajmniej katalog IC podaje przeróżne długości polosi. Do roznych skrzyń rózne połosie, do tego dochodzi kwestia zawieszenia. Niektóre modele maja szerszy rozstaw kół i długośc półosi się zmienia. Dziś zabaczymy jak bedzie w moim przypadku Z racji na komplikacje jakie były wczoraj nie nastawiam się ze pozostała robota bedzie plug & play Na poprzednim setupie 330KM dało się juz odczuć bark 6 biegu, co zasugerowała moja żonka Przepływka S3 209KM[br]Dopisany: 07 Lipiec 2011, 08:02_________________________________________________Wszystko dziala jak należy. Jestem pod wrażeniem precyzji działania tej skrzyni. Biegi wchodza mięciutko z charakterystycznym kliknięciem. Sprzęgło mieciutkie, jak dla mnie nawet za miekkie. Przy napędzaniu auto nie myszkuje juz po drodze, więc szpera coś tam spina Trzeba nauczyć sie tego auta od nowa...
gregory Opublikowano 7 Lipca 2011 Opublikowano 7 Lipca 2011 Jeszcze raz gratki. Konkretne podejście, bez druta. Profi robota! Prawdopodobnie mnie też czeka przekladka skrzyni z 5 na 6bieg, ale to w starszym modelu audi, tam podobno wchodzi bez zmiany półosi.
jaro4444 Opublikowano 9 Lipca 2011 Opublikowano 9 Lipca 2011 Jakbyście zapytali co trzeba przy przy płycie podłogowej od Golfa IV i pokrewnych zrobic by zmienić 5 na 6b. to bym Wam dawno powiedział Kilka lat jeździ już mój Leon I ALH ze skrzynią 6 od ARL. Swoją drogą fany zapier.... się szykuje
Zaleczeq Opublikowano 11 Lipca 2011 Opublikowano 11 Lipca 2011 ładnie zapierdzielało na Night Power tylko szkoda ze organizacja była do bani no i pozniej awaria btw graty za czas reakcji :decayed:
wowo Opublikowano 13 Lipca 2011 Autor Opublikowano 13 Lipca 2011 hehe ogólnie nawierzchnia do bani i h***.... oznakowana meta :/ Czasy beda lepsze bo auto ma potencjał. RT 0,004s tak jakos sie wstrzeliłem Warto było bo za ten czas, to chyba najcenniejsza nagroda imprezy
Zaleczeq Opublikowano 13 Lipca 2011 Opublikowano 13 Lipca 2011 no niestety nawierzchnia tam nie jest jakas reweleacyjna a o tej mecie nie wspomne :polew: moj kumpel leciał z Toba w parze Leonem Cupra to tak samo zbytnio nie wiedział gdzie meta :polew: :polew: mam nadzieje ze bedziecie ekipa na Street Wars III na nowej ulicy Witosa tam jest lepszy troche asfalt a w nagrode co dostałes ?? drukarke czy co ?? :gwizdanie: a ten czas reakcji to mistrzostwo swiata wystrzeliłes jak szatan
wowo Opublikowano 13 Lipca 2011 Autor Opublikowano 13 Lipca 2011 10 lat pykałem w szachy to ma sie ten reflex Nagroda za najlepsze RT było wyspawanie kpl. układu wydechowego do auta w RM Motors Może ktoś chce odkupic??
Flyer Opublikowano 13 Lipca 2011 Opublikowano 13 Lipca 2011 Nagroda za najlepsze RT było wyspawanie kpl. układu wydechowego do auta w RM Motors Może ktoś chce odkupic?? no to ladna nagroda
Norbi Opublikowano 14 Lipca 2011 Opublikowano 14 Lipca 2011 10 lat pykałem w szachy to ma sie ten reflex Nagroda za najlepsze RT było wyspawanie kpl. układu wydechowego do auta w RM Motors Może ktoś chce odkupic?? A myślałem,że już sprzedana
QRi Opublikowano 31 Lipca 2011 Opublikowano 31 Lipca 2011 i co tam dalej z projektem sie dzieje bo czytam z zaciekawieniem
QRi Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 inaczej - ciagle nie jedzie jakos na dniach ma już być poskladana - stoi w seacie w bielsku /OT
gregory Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 inaczej - ciagle nie jedzie jakos na dniach ma już być poskladana - stoi w seacie w bielsku /OT Jak jeszcze oni coś spi***olą to chyba już człowieku stracisz wiarę w mechanikę :gwizdanie:
QRi Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 inaczej - ciagle nie jedzie jakos na dniach ma już być poskladana - stoi w seacie w bielsku /OT Jak jeszcze oni coś spi***olą to chyba już człowieku stracisz wiarę w mechanikę :gwizdanie: jeszcze brakuje zeby mi ja spalil
Rekomendowane odpowiedzi