Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Propozycja rozwiązania brania OLEJU w silniku 2.0 ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zawór wysokiego ciśnienia to nastawnik zmiennych faz rozrządu? Terkotało po odpaleniu na zimnym silniku?

Ile ten zawór kolego się ceni?

• Odpowiedzi 3,9 tys.
  • Wyświetleń 750,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

zawór to jedno, wariator to drugie.

wariator tyrkota po odpaleniu koszt regenerowanego to około 650 zł (-200 jak oddasz stary)

zawór to drugie, mi mechanik uszkodził ten zawór więc robił to na swój koszt, z tego co czytałem na forum kosztuje grubo ponad 1000 zł.

Opublikowano

Na stronie motula skorzystałem z opcji dobrania oleju, co ciekawe przy oleju 6100 synergie jest wzmianka (-15 +15) wychodzi na to że w innych temperaturach nie ma swoich właściwości?!

https://m.motul.com/pl/pl/products/recommendation

Opublikowano

eee tam, a w specyfikacji masz że do -36 stopni. A poza tym to nie wiadomo o co chodzi, bo podają że x-clean 5w40 jest do +15 stopni...trochę to mętne.

Edytowane przez kiko79

Opublikowano

A wiec następny będzie 6100 synergie

Szukałem tego zaworu w necie, znalazłem tylko jakiś hydrauliczny pod pokrywą koło łańcuszka zamiennych faz. To jest to ustrojstwo?

Opublikowano

Panowie tak troszke z innej beczki, ostatnio wymienialem odme i czwornik i z ciekawosci rozebralem dzisiaj zeby zobaczyc co tam sie dzieje. Oleju w dolocie jakby poki co nie widac (a wczesniej byl) ale w przewodzie odmy i tym od podcisnienia zauwazylem krople wody. Mam sie bac? czy moze jest to nastepstwo roznicy temperatur?

Opublikowano

Wrzucam kilka fotek starego wariatora i zaworu wysokiego ciśnienia.

IMG0385.th.jpg IMG0386.th.jpg IMG0387.th.jpg IMG0395.th.jpg IMG0396.th.jpg IMG0397.th.jpgIMG0408.th.jpg

Edytowane przez DanielA4B618T

Opublikowano

Super że mamy fotki, zawór wysokiego ciśnienia jest pod pokrywą i zapiekają się te pierścienie? Ktoś pisał że nie mógł wyjąć tego zaworu. Mocował się z nim i wyszarpał go jakoś. Jak zdiagnozować niedomaganie zaworu?

Opublikowano

w moim przypadku zaczęło walić z niego olejem :)

litra na 100 km :D

do tej pory walczę ze skutkami, jeszcze łożyska w alternatorze zostały.

Opublikowano

Super że mamy fotki, zawór wysokiego ciśnienia jest pod pokrywą i zapiekają się te pierścienie? Ktoś pisał że nie mógł wyjąć tego zaworu. Mocował się z nim i wyszarpał go jakoś. Jak zdiagnozować niedomaganie zaworu?

Bład 17927 lub tyrkotanie wariatora po rozgrzaniu oleju.

Bład 17927 lub tyrkotanie wariatora po rozgrzaniu oleju.

Pierscienie sie nie zapiekaja tylko wycieraja rowki w wariatorze.

Opublikowano

1,5 roku jeżdżę i nie miałem okazji podpiąć się pod komputer. Na początku jak kupiłem był wlany 10w40 mobila, silnik i nawet korek oleju oszlamiony i terkotało 3-7 sekund po odpaleniu. Olej był już stary (16 miesięcy) po plukance i zalaniu liqui moly 5w40 jest cisza

Opublikowano

Zawór ciężko wyszedł wręcz można powiedzieć że trzeba było go wyrwać. Wymieniłem zawór i wariator dlatego że silnik już terkotał cały czas tak jak przy odpaleniu a drugą rzeczą zawór wywalał tyle oleju za silnikiem że dziennie z 0,5 litra musiałem dolewać;/

Na zdjęciach widać że są wytarte dwa rowki w wariatorze. Na zaworze pierścienie poluzowane a trzpień który wchodzi do zaworu ruszał się w każdą stronę na jakieś 3-4 milimetry.

Edytowane przez DanielA4B618T

Opublikowano

Wariator się regeneruje, zawór wysokiego ciśnienia też można? Czy ma to związek ze zwiększonym apetytem na olej?

Opublikowano

Ja u siebie po wymianie nie zauważyłem problemu z olejem. Teraz już nigdzie nic nie cieknie a na bagnecie nic nie ubywa. Regenerować nie chciałem ponieważ nie jestem do tego przekonany.

Opublikowano

Od wymiany do wymiany ile ubywa?

Opublikowano

W tym tygodniu w poniedziałek uruchomiłem samochód. Wymieniałem olej wraz z filtrem przy wymianie tego wariatora i zaworu więc za jakiś czas się odezwę jak sprawa wygląda olejem.

Opublikowano

Ile taka impreza kosztuje? Części z aso wiec napewno sporo

Opublikowano

Wariator 1980zł

Zawór wysokiego ciśnienia 1330zł

Olej z filtrem 130zł

Pasek od rozrządu 109zł

Pasek alternatora 69zł

Uszczelka zaworu 22zł

Bez roboty mojego mechanika to 3640zł

Opublikowano

Grubo :/ jak by nadal żłopał olej to normalnie podpalił bym z nerw

Opublikowano

Grubo :/ jak by nadal żłopał olej to normalnie podpalił bym z nerw

czesci ktore wymienil kolega Daniel nie maja nic wspolnego ze spalanniem oleju (chyba ze byly nieszczelnosci na uszczelkach) Wiec Xsebo1 lepiej uwazaj bo bedziesz musial spalic auto :)