Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Propozycja rozwiązania brania OLEJU w silniku 2.0 ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odpowietrzenie mam standard. Po weekendzie mam zamiar zaślepić czwornik od strony dolotu i zastosować mod urisa tylko myślałem żeby trójnik wstawić jeszcze niżej czyli nad grucha i pod kolektorem jest tam dość ciekawe miejsce i przełożyć przewód nad alternatorem i przy wtryskach do dolotu. Myślę , że po czymś takim kiedy przewód od owego trójnika do dolotu będzie częściowo ułożony pionowo to oleju nie pogoni a, że długawy będzie to dla powietrza już obojętne. :gwizdanie:

• Odpowiedzi 3,9 tys.
  • Wyświetleń 750,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam, przez przypadek znalazłem dziś starą pokrywę zaworów, od audi 80 B3.

Pomyślałem żeby ją oglądnąć, i sprawdzić jak jest odpowietrzana ta stara konstrukcja silnika 1.8 na gaźniku.

Oto ona.

PIC_0004.jpg

i od spodu.

PIC_0006.jpg

Ciekawe jest to że, w w/w silniku, odma jest włożona zaraz obok filtra powietrza, i gdyby zasuwał tam olej to filtr powietrza byłby cały ubabrany olejem, a wcale nie jest.

Dzieje się to dlatego że, konstruktorzy zastosowali w tej pokrywie sitko z blach i to chyba ono wyłapuje drobinki

oleju.

PIC_0007.jpg

Postanowiłem je wyciągnąć i pooglądać

PIC_0008.jpg

musiałem wyciąć 40% bo na środku były zgrzane i nie dało się rozłączyć

PIC_0009.jpg

a tak wyglądały po rozłożeniu

PIC_0010.jpg

W naszych ALT-tach jak spojrzałem do króćca odmy, to zupełna pustka, żadnego sitka.

A MOD attisa3 działa bardzo dobrze, dopiero po włożeniu do przewodu gumowego "sitka" którego zadaniem jest skroplenie drobinek oleju.

Ciekawe co by było, gdyby tak zacząć od pokrywy zaworów, i tam zamontować podobne sitko, jak z B3 :mysli:

Opublikowano

Zrobiłem ostatnio 1200km i zapalił się olej minimum ,mod odmy generalnie sprawdza się bo do dolotu nic nie leci siateczka skutecznie zatrzymuje olej , gdyby siateczki nie było olej by zasuwał aż miło . W między czasie wymieniłem sobie przewód na przezroczysty od przepustnicy do czwórnika ( czyli podciśnienie serva czy jak to tam się nazywa ) i widać ewidentnie że tędy olej też zasuwa , wpiąłem w obieg taki filtr do kompresora ( jutro zrobię fotki ) w wekend mam mała trasę około 700km to już coś będę wiedział czy tam się zbiera olej .

Mam jeszcze pomył żeby podciśnienie podłączyć tam gdzie teraz mam zatkane z czwórnika --->> do dolotu .

Sprawdziłem z rana ile to jest olej minimum ( wieczorem mi się zapaliło ,nie dolewałem ) rano sprawdzam olej i na bagnecie około 2mm powyżej minimum .

2011-06-21%25252011.00.58.jpg

2011-06-21%25252011.01.10.jpg

2011-06-21%25252011.01.25.jpg

ps.

siateczki widać że są na przekładkę , wada tego rozwiązania jest taka że z czasem się zamula i brak odpowietrzenia .

Opublikowano

Zrobiłem ostatnio 1200km i zapalił się olej minimum ,mod odmy generalnie sprawdza się bo do dolotu nic nie leci siateczka skutecznie zatrzymuje olej , gdyby siateczki nie było olej by zasuwał aż miło . W między czasie wymieniłem sobie przewód na przezroczysty od przepustnicy do czwórnika ( czyli podciśnienie serva czy jak to tam się nazywa ) i widać ewidentnie że tędy olej też zasuwa , wpiąłem w obieg taki filtr do kompresora ( jutro zrobię fotki ) w wekend mam mała trasę około 700km to już coś będę wiedział czy tam się zbiera olej .

Mam jeszcze pomył żeby podciśnienie podłączyć tam gdzie teraz mam zatkane z czwórnika --->> do dolotu .

Sprawdziłem z rana ile to jest olej minimum ( wieczorem mi się zapaliło ,nie dolewałem ) rano sprawdzam olej i na bagnecie około 2mm powyżej minimum .

2011-06-21%25252011.00.58.jpg

2011-06-21%25252011.01.10.jpg

2011-06-21%25252011.01.25.jpg

ps.

siateczki widać że są na przekładkę , wada tego rozwiązania jest taka że z czasem się zamula i brak odpowietrzenia .

kolego uris a powiedz mi gdzie kupiles taki waz na czwornik, ten na krociec idacy do odmy, srednica chyba 20 albo 21 mm?

Opublikowano

To jest jakiś wąż ogrodowy :) na działce miałem kawałek :>

Opublikowano

To jest jakiś wąż ogrodowy :) na działce miałem kawałek :>

koncze testowanie nowego patentu, 700 km i zero ubytku oleju przez czwornik, kurde podekscytowany jestem :) zdam meldunek do poludnia bo wtedy dobije do 1000 km

Opublikowano

Świrujesz :cool1: no to czekamy co tam namodziłeś.

Opublikowano

No to czekamy :>

Sprawdziłem dzisiaj swój "oil catch tank" tylko po 40km i widać olej

2011-06-22%25252009.42.35.jpg

Opublikowano

Czas wykonania – 30 min z demontazem i montazem czwornika

Potrzebne materialy – dwa sitka oleju (motorower) jeden tłumik plomieni (fiat 126p)

Koszt – 16 zl.

Zalozenie moda jest takie zeby olej wogole nie trafial do czwornika. Jak juz tam trafi marne szanse na splyniecie z powrotem do obiegu (glupia konstrukcja czwornika)

Z sitek oleju odrywamy gumowa uszczelke. Jedno sitko wkladamy w drugie. Dwa polaczone ze soba sitka wkladamy w czwornik od strony pokrywy zaworow (sitka wchodza idealnie na scisk). Nastepnie w te sitka wkladamy tłumik plomieni. Teraz można (ja to zrobiłem) zabezpieczyc sitka i tłumik przed ewentualnym „wypadnieciem”. Ja pod oringiem czwornika zrobiłem malutka dziurke od gory w która wsadziłem gwozdz z malutkim lepkiem. Gwozdz przebija się przez sitka i zaczepia o zwoje tłumika plomieni. Nie ma bata żeby sitka i tłumik „wpadly” do srodka. Tak złożony czwornik wkladamy na miejsce. Wszystkie polaczenia z dolotem i z serwem zostawiamy oryginalne. Ja na probe założyłem jeszcze przezroczysty waz od czwornika do serwa.

Efekt:

Przejechane 940 km

Stan oleju – na miarce tyle ile przed modem.

Waz od strony serwa czysty.

Ostateczna weryfikacja – wyjąłem czwornik, włożyłem palec do srodka jadac po sciankach – wynik – sucho. Drożność od stony sitek i tłumika plomieni – bardzo dobra. Wniosek – nie ma bata żeby przez dwa sitka i tłumik plomieni przeleciał do czwornika olej. Opary wychodza swobodnie, oleum zostaje pod pokrywa zaworow. Odpowietrzenie dziala jak trzeba. Być może okresowo trzeba będzie czwornik wyjac i przeczyścić sitka z tłumikiem. Po 940 km jest czyściutko.

Jeżeli po tym zabiegu komus wciągnie olej a w czworniku będzie sucho to ma odpowiedz ze wciąga na pierścieniach.

sitkooleju.jpg

tlumikplomieni.jpg

Opublikowano

@itor skromnie się przyznam że też w tym momencie już myślałem o takim rozwiązaniu jak zrobiłeś , pomysł zdławienia dziada na samym początku jest najlepszy ,ja zaraz jadę taki mod wykonać bo jak widać olej zapiernicza servem i tym drugim końcem i nie ma się nad czym zastanawiać .Jak widać po 40km olej się zbiera podejrzewam że po 600km ten pojemnik jest na maxa .

Opublikowano

@itor skromnie się przyznam że też w tym momencie już myślałem o takim rozwiązaniu jak zrobiłeś , pomysł zdławienia dziada na samym początku jest najlepszy ,ja zaraz jadę taki mod wykonać bo jak widać olej zapiernicza servem i tym drugim końcem i nie ma się nad czym zastanawiać .Jak widać po 40km olej się zbiera podejrzewam że po 600km ten pojemnik jest na maxa .

Ja myslalem o tym juz tez od dawna ale odwiedli mnie koledzy od tego pomyslu... Na poczatku myslalem tylko o tlumiku plomieni ale trzeba dac tez sitka.

Opublikowano

Ja zamiast tłumika płomieni zastosuję zmywak bardzo dobrze się sprawdza bo jest bardzo gęsty ,o testach oczywiście poinformuję :cool1:

Opublikowano

Ja zamiast tłumika płomieni zastosuję zmywak bardzo dobrze się sprawdza bo jest bardzo gęsty ,o testach oczywiście poinformuję :cool1:

kolego zmywaka nie - zbyt bardzo ograniczysz przeplyw oparow, wywali ci gdzies uszczelnienie poza tym olej w zmyak bedzie "wsiakal" czopujac odpowietrzenie natomiast po tlumiku plomieni splynie...

Opublikowano

Przepływ powietrza jest bardzo dobry sprawdzałem to wkładając 1/4 zmywaka do rurki i dmuchając powietrze idzie bezproblemowo , z resztą ten sam zmywak mam już zamontowany w jednej z rurek i nic się nie dzieje z autem a przejechałem już sporo .

ps.

przemyślę to jeszcze .

Opublikowano

Przepływ powietrza jest bardzo dobry sprawdzałem to wkładając 1/4 zmywaka do rurki i dmuchając powietrze idzie bezproblemowo , z resztą ten sam zmywak mam już zamontowany w jednej z rurek i nic się nie dzieje z autem a przejechałem już sporo .

Ale jest roznica pomiedzy zmywakiem na poczatku drogi odpowietrzania a zmywakiem wsadzonym "po drodze" gdzie opary rozchodza sie w odme dolna, serwo i pozostale rury, ale probuj :)

Opublikowano

Itor tylko to masz teraz wsadzone te graty czy czwórnik od strony dolotu zaślepiony i jakieś trójniki wchodzą w grę ??

Opublikowano

Itor tylko to masz teraz wsadzone te graty czy czwórnik od strony dolotu zaślepiony i jakieś trójniki wchodzą w grę ??

tylko te graty reszta orginal nic nie pozaslepiane

Opublikowano

A i jeszcze to bo czytam i czytam... sitka masz włożone tak że wystają z czwórnika pod pokrywę do środka ?? :mysli:

Opublikowano

A i jeszcze to bo czytam i czytam... sitka masz włożone tak że wystają z czwórnika pod pokrywę do środka ?? :mysli:

nie skierowane sa w strone srodka czwornika

Opublikowano

Sitek nie mogłem kupić to musiałem się ratować czymś innym ,znalazłem drobną siateczkę i z niej zrobiłem sitko spód sitka jest x 3 warstwa w to włożyłem tłumik płomieni z tym że ty kolego itor masz to odwrotnie zamontowane z tego co ja rozumiem .

2011-06-22%25252014.28.47.jpg

2011-06-22%25252014.35.38.jpg