Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Propozycja rozwiązania brania OLEJU w silniku 2.0 ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O opary się nie boję, w końcu to odmiana powietrza :naughty: to dadzą sobie radę.

Przejechałem dzisiaj około 50km sprawdziłem wyjście z czwórnika do dolotu i jak na razie suchutko ,zobaczymy co dalej będzie się działo .

• Odpowiedzi 3,9 tys.
  • Wyświetleń 750,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

O opary się nie boję, w końcu to odmiana powietrza :naughty: to dadzą sobie radę.

Przejechałem dzisiaj około 50km sprawdziłem wyjście z czwórnika do dolotu i jak na razie suchutko ,zobaczymy co dalej będzie się działo .

1710 km - oleum na swoim miejscu, w czworniku sucho, wlot czwornika od pokrywy zaworow drozny

1930 km - oleum na swoim miejscu

Opublikowano

Dużo stron żeby przeczytać i wyciągnąć wnioski dlatego może zapytam wprost, bo u mnie także w 2.0 ALT bierze 0.5 litra na 1000km w związku z tym czy jest na to jakaś konkretna recepta bo pomysłów wiele ale nie wiem który się najbardziej sprawdza.Z góry dziękuje za odpowiedź.Pozdrawiam

Opublikowano

Czas wykonania – 30 min z demontazem i montazem czwornika

Potrzebne materialy – dwa sitka oleju (motorower) jeden tłumik plomieni (fiat 126p)

Koszt – 16 zl.

Zalozenie moda jest takie zeby olej wogole nie trafial do czwornika. Jak juz tam trafi marne szanse na splyniecie z powrotem do obiegu (glupia konstrukcja czwornika)

Z sitek oleju odrywamy gumowa uszczelke. Jedno sitko wkladamy w drugie. Dwa polaczone ze soba sitka wkladamy w czwornik od strony pokrywy zaworow (sitka wchodza idealnie na scisk). Nastepnie w te sitka wkladamy tłumik plomieni. Teraz można (ja to zrobiłem) zabezpieczyc sitka i tłumik przed ewentualnym „wypadnieciem”. Ja pod oringiem czwornika zrobiłem malutka dziurke od gory w która wsadziłem gwozdz z malutkim lepkiem. Gwozdz przebija się przez sitka i zaczepia o zwoje tłumika plomieni. Nie ma bata żeby sitka i tłumik „wpadly” do srodka. Tak złożony czwornik wkladamy na miejsce. Wszystkie polaczenia z dolotem i z serwem zostawiamy oryginalne. Ja na probe założyłem jeszcze przezroczysty waz od czwornika do serwa.

Efekt:

Przejechane 940 km

Stan oleju – na miarce tyle ile przed modem.

Waz od strony serwa czysty.

Ostateczna weryfikacja – wyjąłem czwornik, włożyłem palec do srodka jadac po sciankach – wynik – sucho. Drożność od stony sitek i tłumika plomieni – bardzo dobra. Wniosek – nie ma bata żeby przez dwa sitka i tłumik plomieni przeleciał do czwornika olej. Opary wychodza swobodnie, oleum zostaje pod pokrywa zaworow. Odpowietrzenie dziala jak trzeba. Być może okresowo trzeba będzie czwornik wyjac i przeczyścić sitka z tłumikiem. Po 940 km jest czyściutko.

Jeżeli po tym zabiegu komus wciągnie olej a w czworniku będzie sucho to ma odpowiedz ze wciąga na pierścieniach.

sitkooleju.jpg

tlumikplomieni.jpg

Opublikowano

ed3ride jak u ciebie stan oleum?

Opublikowano

bardzo dobrze ;] nie oszczadam autka, narazie malo przejechalem,ale nawet odrazu po jezdzie jak sprawdzam to caly czas max jest, gdzie nie raz po ostrej jezdzie i tyle co przejechalem teraz ubywalo sporo oleju , w weekend planuje wieksza trase to napewno bede cos wiedzial,ale mysle ze bedzie dobrze

Opublikowano

bardzo dobrze ;] nie oszczadam autka, narazie malo przejechalem,ale nawet odrazu po jezdzie jak sprawdzam to caly czas max jest, gdzie nie raz po ostrej jezdzie i tyle co przejechalem teraz ubywalo sporo oleju , w weekend planuje wieksza trase to napewno bede cos wiedzial,ale mysle ze bedzie dobrze

tylko daj mu w kiche zanim przerobilem odme jezdzilem dla sprawdzenia nie przekraczajac 2500 obr/min i olej wciagalo ale bardzo wolno :polew:

zeby miec wieksze spektrum dla badan polej go w pupke na obrotach troche :evil:

Opublikowano

powiem tak zanim zrobilem moda to jedno ruszanie z 6.5 tys obrotow wciagalo sporo oleju bo 100 km z jednym ostrzejszym ruszaniem i 300 ml oleju wzielo, pozniej przy spokojnej jezdzie ponad 500 km na drugich 300 ml( dokladnie sprawdzone bo zawsze dolewam 0,6 l ;] sr. na 1000km ) ostatnio naprawilem uklad regulacji napedu to tez troszke testowalem jak autko sie zbiera i bardziej kusi zeby gazu wiecej dodac :evil: . Jak wyciagnalem czwornik to u mnie juz tej gumowej membrany nawet nie bylo tylko osad z oleju w calym czworniku, straszny syf.

Opublikowano

powiem tak zanim zrobilem moda to jedno ruszanie z 6.5 tys obrotow wciagalo sporo oleju bo 100 km z jednym ostrzejszym ruszaniem i 300 ml oleju wzielo, pozniej przy spokojnej jezdzie ponad 500 km na drugich 300 ml( dokladnie sprawdzone bo zawsze dolewam 0,6 l ;] sr. na 1000km ) ostatnio naprawilem uklad regulacji napedu to tez troszke testowalem jak autko sie zbiera i bardziej kusi zeby gazu wiecej dodac :evil: . Jak wyciagnalem czwornik to u mnie juz tej gumowej membrany nawet nie bylo tylko osad z oleju w calym czworniku, straszny syf.

membrana by sie przydala zeby za duzo powietrza nie ciagnal :>

Opublikowano

mysle ze to nie ma znaczenia, jedynie jezeli chodzilo o wciaganie oleju do dolotu, chyba ze z dolotu zasysa a dzieki membranie nie? Jest to mozliwe, chyba ten nowy czwornik jednak bede musial kupic ;p

Opublikowano

mysle ze to nie ma znaczenia, jedynie jezeli chodzilo o wciaganie oleju do dolotu, chyba ze z dolotu zasysa a dzieki membranie nie? Jest to mozliwe, chyba ten nowy czwornik jednak bede musial kupic ;p

kup nowy bo ma to znaczenie

jak nie ma membrany to zaciaga do dolotu duzo wiecej powietrza, ktore nie jest pomierzone przez przeplywomierz a to lekko zaburza sterowanie dawka paliwa

Opublikowano

w przyszlym tyg kupie i wymianie, a przy okazje obejze jak tam droznosc

Opublikowano

czy są metdy pewne w 100% ze poprawiają działanie ??? - czy sprawdzacie stan swiec gdy dużo pali oleju ? na których garach najwięcej nagaru ? teraz zaczął znowu mi żreć /././ nie wiem już co robić - odciety od dolotu i dalej bierze - może w kanale dolotowym jest jescze jakiś element gdzie można ciagnąć powietrze - może kierownic pow dodatkowego - pomimo ze działa dzwignia - jak sprawdzić że działa bez demontażu ??

Opublikowano

czy są metdy pewne w 100% ze poprawiają działanie ??? - czy sprawdzacie stan swiec gdy dużo pali oleju ? na których garach najwięcej nagaru ? teraz zaczął znowu mi żreć /././ nie wiem już co robić - odciety od dolotu i dalej bierze - może w kanale dolotowym jest jescze jakiś element gdzie można ciagnąć powietrze - może kierownic pow dodatkowego - pomimo ze działa dzwignia - jak sprawdzić że działa bez demontażu ??

moze ci poprostu wciaga na pierscieniach

Opublikowano

ale potrafi 2 - 3 kkm przejchac i zabrac kilka setek a raz wciaga jak głupi - ... nie ma stalego zuzycia - raz duzo raz prawie wcale a ten sam styl jazdy ...

Opublikowano

500km od przerobki, ubytkow nie widze zadnych a powinna byc polowa na bagnecie spokojnie, 300 km trasy caly czas 4 - 5 tys obrotow max predkosc 200km/h i dodatkowo sporo wyprzedzan na wysokich obrotach, powinno duzo zniknac jak nie min a jest full ;] jedynie mialem blad zapchanego kata wczesniej ale po skasowaniu przez 400 km cisza a tu nagle check sie zapalil przypuszczam, ze to ten sam blad sie odezwal, no chyba, ze cos innego.

Opublikowano

500km od przerobki, ubytkow nie widze zadnych a powinna byc polowa na bagnecie spokojnie, 300 km trasy caly czas 4 - 5 tys obrotow max predkosc 200km/h i dodatkowo sporo wyprzedzan na wysokich obrotach, powinno duzo zniknac jak nie min a jest full ;] jedynie mialem blad zapchanego kata wczesniej ale po skasowaniu przez 400 km cisza a tu nagle check sie zapalil przypuszczam, ze to ten sam blad sie odezwal, no chyba, ze cos innego.

no to zvaguj drania[br]Dopisany: 05 Lipiec 2011, 05:33_________________________________________________

no to zvaguj drania

2410km - bez ubytku oleju

2830 - brak ubytkow oleum

3350 - brak ubytku oleum

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Itor czy mógłbyś jeszcze raz dokładnie przedstawić swoje finalne rozwiązanie :) Prześledziłem wszystkie 27 stron tego tematu ale się juz pogubiłem :( Zrobić jakieś foto story czy coś

Opublikowano

Itor czy mógłbyś jeszcze raz dokładnie przedstawić swoje finalne rozwiązanie :) Prześledziłem wszystkie 27 stron tego tematu ale się juz pogubiłem :( Zrobić jakieś foto story czy coś

Dołączam się do prośby :-)

Opublikowano

Dołączam się do prośby :-)

wroce z wczasow to pstrykne foto