Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5] po odpaleniu chodzi jak traktor....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czasami (nie zawsze) auto prze krótka chwilkę chodzi jak traktorek, po czym wszystko wraca do normy. Rozrząd był niedawno wymieniany. Może to zaworki tak stukają-nie mam pojęcia;macie jakieś pomysły?

pozdrawiam

Opublikowano

Stukają Ci pewnie popychacze hydrauliczne (szklanki). Było o tym bardzo dużo na forum. Poszukaj.

Poza tym kiedy wymieniałeś olej? I na jakim jeździsz? Słychać je tylko na zimnym,zaraz po odpaleniu? Jeśli chwilkę klekoczą, a potem cichną nie przejmowałbym się.

Opublikowano

To ja tez sie przylacze do pytania, jak zapalam autko rano to przez chwile ,jakies moze z 5 s slychac takie stukanie,klekotanie ,potem cichnie i silniczek pracuje rowno i cichutko. Nie dzieje sie to zawsze po zapaleniu autka,ale zdazylo mi sie juz ze 2-3 razy i zawsze jak zapalalem go po nocy lub po kilku godzinach stania. CZy to sa popychacze, powinienem sie martwic :embarrassed:

Opublikowano

I oleju. Mało oleju - gorsze smarowanie = stukanie popychaczy. Stukają popychacze, zanim dotrze do nich olej, aby je smarować (ścieka podczas dłuższego postoju) - normalne. Co innego, jeżeli stukają dłuższy czas.

Opublikowano

oleju jest wystarczajaco,ale pod koniec tygodnia mam zamiar go wymienic,do tej pory byl zalany mobil 1 10w40 i taki chce zalac , co do rozrzadu to tez sie przymierzam, mam w tej chwili 167 tys, przebiegu,a rozrzad byl wymieniany przy 100 tys wuiec juz chyba trzeba powoli o tym myslec :mysli:,dzieki za info troche zaczelem sie juz martwic ale jak poczytalem forum to sie troche uspokoilem :>

Opublikowano

A dlaczego w litrowych :mysli:, zawsze kupowalem w jednym miejscu w takiej swojej hurtowni w bankach 4 litrowych i zawsze wszystko bylo ok, ( a tak przy okazji ile wchodzi oleju do silnika 1.8T??)

[panowie trzymać się tematu proszę]

Opublikowano

Jak było ok jeśli silnik chodzi jak traktor :no: Wg. moich informacji olej w cztero-litrowych bańkach jest najczęściej podrabiany. Od ponad roku jezdze na tym z litrowych i zapomiałem już co to klekotanie popychaczy :thumbup: