Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJG] Marznące szyby od środka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam taki problem, mianowicie w moim autku jak były te duże mrozy -12,-15 i auto stało przez 8 godzin na powietrzu od środka zamarzały mi szyby.ten problem jest raz mniejszy raz większy.Może wiecie co jest tego przyczyną bo mnie to zastanawia.

Opublikowano

Wyciągać dywaniki bo są wilgotne :gwizdanie:

wysuszyć problem zniknie :good:

Opublikowano

Wyciągać dywaniki bo są wilgotne :gwizdanie:

wysuszyć problem zniknie :good:

dokładnie, możesz też mieć mokry dywan pod dywanikami wtedy też musisz to wysuszyć :good:

Opublikowano

najlepiej zastosować dywaniki gumowe (ja pod spód jeszcze kładę sobie po gazecie żeby dodatkowo wciągały wilgoć) a najważniejsza sprawa to przed zimą nowy filtr przeciwpyłkowy i to nie papierowy za 30zł tylko taki dobrej firmy z węglem aktywnym

Opublikowano

najlepiej zastosować dywaniki gumowe (ja pod spód jeszcze kładę sobie po gazecie żeby dodatkowo wciągały wilgoć) a najważniejsza sprawa to przed zimą nowy filtr przeciwpyłkowy i to nie papierowy za 30zł tylko taki dobrej firmy z węglem aktywnym

Własnie tak to problem zginie :good: :good:
Opublikowano

:hi:

Filtr węglowy zatrzymuje zanieczyszczenia, a nie wilgoć z powietrza to jedno.

Drugie warto przegrzać dodatkowo auto w środku i na koniec jazdy otworzyć drzwi żeby się przewietrzyło wtedy cała para wodna unosząca się w powietrzy uleci na zewnątrz i częste strzepywanie dywaników ze śniegu czy wody (jeśli guma) a jeśli welur może warto na nockę przynieść je do domu żeby przeschły.

Jeśli również jest taka możliwość warto użyć klimy która skropli wodę i osuszy powietrze.

Poza tym temat wałkowany już (parowanie szyb itp.)

Opublikowano

akurat jak u siebie włożyłem filtr z węglem to o wiele mocniej zaczęły mi parować szyby, po niedługim czasie kupiłem zwykły...

Opublikowano

a jeśli welur może warto na nockę przynieść je do domu żeby przeschły.

Inna sprawa że welurowe dywaniki na taką pogodę się kompletnie nie nadają - przy nich ciągle będzie w środku wilgotno :no:

Opublikowano

akurat jak u siebie włożyłem filtr z węglem to o wiele mocniej zaczęły mi parować szyby, po niedługim czasie kupiłem zwykły...

a u mnie właśnie na zwykłym filtrze parowały (praktycznie nówka), założyłem mann'a z węglem aktywnym i jest znacznie lepiej

Opublikowano

Miałem ten sam problem, jak zostawiłem kumplowi auto na tydzień. Przyjeżdżam a wszystkie szyby zamarznięte na amen od środka. Od razu wymieniłem dywaniki na gumowe i tak jak wcześniej pisali sprawdź jak pod dywanikiem, bo ja mialem wszystko mokre to w garażu suszarką jeszcze wszystko porządnie wysuszyłem od strony kierowcy i pasażera i teraz zero śladu lodu :):hi:

Opublikowano

Również miałem ten problem :kwasny:Wymieniłem filtr przeciwpyłkowy na zwykły(filtron za 28zł.)żeby sprawdzić czy da to jakiś efekt.Wymiana pomogła i zero zaparowań :naughty:

Opublikowano

szyby zamarzają od środka z powodu różnicy temperatur - na zewnątrz, a w wewnątrz, po tym jak jeździmy i grzejemy się w środku.

Po prostu należy po tym jak wyłączymy silnik przez chwilę po trzymać otwarte drzwi co by temperatura w aucie wyrównała się z tą na zewnątrz, wtedy nie będzie się nic skraplać w środy i nic nam na szybie nie zamarznie.

Opublikowano

szyby zamarzają od środka z powodu różnicy temperatur - na zewnątrz, a w wewnątrz, po tym jak jeździmy i grzejemy się w środku.

Po prostu należy po tym jak wyłączymy silnik przez chwilę po trzymać otwarte drzwi co by temperatura w aucie wyrównała się z tą na zewnątrz, wtedy nie będzie się nic skraplać w środy i nic nam na szybie nie zamarznie.

Ja myślę, że jak auto w środku nie będzie cierpieć na dodatkową wilgoć np. z przemoczonej wykładziny, to nie trzeba go specjalnie wietrzyć (a samo wietrzenie na dużą wilgoć i tak nie pomoże). Grunt to dobrze wysuszyć wszelkie źródła wilgoci w samochodzie. Bez tego ciągle będziemy się męczyć z zaparowanymi i zamarzającymi szybami.

Opublikowano

Naprawdę warto na zimę zainwestować w gumowe dywaniki. Raz że łatwo je się czyści, a dwa że przez to nie będzie gdzie miała zbierać się wilgoć, przez co pozbędziesz się, albo ograniczysz powstawanie pary na szybach

Nie wygląd a wygoda się liczy :wink4: No chyba że auto jest powodziowe :naughty:

Opublikowano

Naprawdę warto na zimę zainwestować w gumowe dywaniki.

To prawda, kiedyś pojeździłem w zimę "chwilę" na welurowych podgumowanych to były tak mokre że można było wyciskać z nich wodę. Oczywiście cała woda wsiąkała dalej w wykładzinę podłogową. Suszenie tego zajęło mi 3 dni.

Opublikowano

Problemem jest to że nie zdajesz sobie sprawy jak nasączone są dywaniki, bo skoro nie ma na nich błota/śniegu jest ok..

Wystarczy przejechać ręką, zajrzeć pod spód, a naprawdę można się zdziwić, szczególnie jak ktoś często wsiada lub wysiada z auta..

Opublikowano

Mam podobny problem odnośnie zamarzania szyb od środka, uciążliwe strasznie...

Dywaniki mam właśnie z materiału, często wsiadam i wysiadam z auta to fakt... można z nich wode wyciskać, wieczorem pojadę kupić gumiaki i wysuszyć auto od środka dobrze, dzięki panowie, długo się nad tym zastanawiałem :embarrassed: :gwizdanie:

Opublikowano

Mam podobny problem odnośnie zamarzania szyb od środka, uciążliwe strasznie...

Dywaniki mam właśnie z materiału, często wsiadam i wysiadam z auta to fakt... można z nich wode wyciskać, wieczorem pojadę kupić gumiaki i wysuszyć auto od środka dobrze, dzięki panowie, długo się nad tym zastanawiałem :embarrassed: :gwizdanie:

jak dobrze wysuszysz i wsadzisz gumy będzie gites :good:

Opublikowano

Kolega lis napisał wam co zrobić aby szyby nie przymarzały więc zastosujcie a nie walczcie z wiatrakami

Opublikowano

dobra, ja mam prawie nowy weglowy filtr, gumowe dywaniki, wmiare czyste, a i tak zamarzaja szyby :/ pod gumami nie ma wilgoci, w ogole jakos nie czuc zeby wilgoc byla w aucie,a jednak na szybach zbiera sie para po jezdzie i pozniej zamarza.powoli pekam juz. dzis sprawdze patent z przewietrzeniem wnetrza, po jezdzie jak sie nagrzeje wnetrze.