Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zakup miernika lakieru

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich klubowiczy :hi: noszę się z zamiarem kupna testera / miernika lakieru ale nie bardzo jestem w temacie

ogólnie jest w czym wybierać ale szukam czegoś do 300 zł żeby posłużyło dłużej niż 1 raz i żeby odczyty były "w miare" wiarygodne

po przeszukanie paru stron z porównaniami i opiniami zastanawiałbym się nad miernikiem GL 6 lub MPS 204

różnią się parametrami pomiaru ten pierwszy ma do 1100 mikronów a drugi 1500 pozatym chyba podobne?!

co radzicie , a może cos innego byle w tym przedziale cenowym... :mysli:

Opublikowano

kup taki: http://allegro.pl/tester-miernik-grubosci-lakieru-wysylka-0-zl-i1371573447.html

szpachle pięknie wykrywa, 2 warstwe lakieru też jak masz dobrą rękę to znajdziesz. Na konkretne pomiary lepiej jechać do ASO albo blacharza co ma sprzęt lepszy niż za 300zł ;)

Opublikowano

Polecam GL-6 ze wzgledu na jego możliwosci, ale wystarczy Ci pewnie tez GL-2 a nieco tanszy, mierzy stal alu ocynk i mozliwosc dostosowania do materialu. W tym temacie myśle ze moge udzielic sporo informacji jesli chodzi o GL produkcji prodig-tech bo te, ktore nie maja na obudowie loga tej firmy to podroby :) informacje z pierwszej reki

Opublikowano

Ja kupiłem MGR-10 i jestem bardzo zadowolony, ale alu nie zmierzy niestety

Opublikowano

Ja używam tego http://allegro.pl/miernik-tester-lakieru-polski-gl-6s-wysylka-gratis-i1374757777.html i jest ok.

A że skala do 1100 to uwierz mi że wystarczy bo juz wszystko wiesz o tym aucie. Ostatnio byłem ogladać bezwypadkowe b6 i skali też brakło na tylnym błotniku, po wsadzeniu ręki pod nadkole fałdy na maxa nawet nie klepali tylko szpachle nałożyli. I drugi plus jak jedziesz ogladać niby igiełke nie malowaną wyciagasz miernik a gość odrazu że tu był bok z prawej strony malowany :gwizdanie: to działa jak wykrywacz kłamstw

Opublikowano

Co wy tu za mierniki polecacie ludzie. Jak chcesz mieć w miarę dobry pomiar to żaden magnesowy, kup elektroniczny takie coś jak MAJKI poleca a nie jakieś dziadostwo na magnes.

Teraz te mierniki nie są drogie MAJKI polecił Ci trochę drogi, ale są elektroniczne za ok 100zł, np GL-1 do celów prywatnych spokojnie wystarczy. Jak się rozkalibruje to masz płytkę kalibracyjną i znowu działa prawidłowo. A magnes jak magnes raz mocniej złapie raz lżej.

Opublikowano

Co wy tu za mierniki polecacie ludzie. Jak chcesz mieć w miarę dobry pomiar to żaden magnesowy, kup elektroniczny takie coś jak MAJKI poleca a nie jakieś dziadostwo na magnes.

Teraz te mierniki nie są drogie MAJKI polecił Ci trochę drogi, ale są elektroniczne za ok 100zł, np GL-1 do celów prywatnych spokojnie wystarczy. Jak się rozkalibruje to masz płytkę kalibracyjną i znowu działa prawidłowo. A magnes jak magnes raz mocniej złapie raz lżej.

a to to co niby jest?

Ja kupiłem MGR-10 i jestem bardzo zadowolony, ale alu nie zmierzy niestety

Opublikowano

Konkretnie to do ORANGE pisałem

Opublikowano

Skąd jesteś?

Opublikowano

miły, miałeś może w ręku ten miernik który poleciłem czy piszesz na podstawie: magnes to do d*py? przeleciałem nim już kilka aut i wrażenie na sprzedającym robi dokładnie takie samo jak miernik elektroniczny (przyznają się odrazu), przy grubości szpachli 1100 to on napewno się już nie będzie trzymał samochodu. Wadą jest oczywiście to ze nie otrzymamy wyniku pomiaru w mikrometrach tylko w skali która w zalezności od auta bedzie się różnić. Mój wcześniejszy post miał pokazać ze jeśli ktoś szuka czegoś czym chce sprawdzić auto to nie koniecznie musi wydać 300 czy wiecej złotych na odkrycie polakierowanej szpachli ;) ten wskaźnik z wcześniejszego postu polecam z czystym sumieniem.

Opublikowano

Ale praw fizyki nie oszukasz prędzej czy później sprężynka się rozciągnie a magnes straci swoje właściwości. Mało tego w magnesie ma znaczenie też jak gruba jest sama blacha, nie wszystkie autka mają taką samą brubość blachy. To jest bardzo prymitywny pomiar i ja bym nawet z czymś takim nie wyskoczył mierzyć autka przy zakupie.90% sprzedawców w głębi duszy będzie się śmiało.

Czy miałem taki miernik?? Skusiłem się jak kupowałem autko, koszt nie duży i coś pokaże. Później pożyczyłem elektroniczny i stwierdzam że szkoda 30 zł było wydawać.

To jest tak samo jak z antenami magnesowymi. Antena CB musi mieć masę koniec kropka.

Opublikowano

jakiej firmy kupiles miernik?

Opublikowano

ja mam miernik który mierzy z dokładnoscia 0.001mm

mam go juz 15 lat :> :> :> :> :>

na kilka aut zapracował :decayed: :decayed: :decayed:

Opublikowano

Wczoraj teściu oddał mi miernik (MGR10), który mu pożyczyłem na czas szukania auta. Jak mi opowiadał historie badania auta i tłumaczenia sprzedających to myślałem, że padnę :decayed: Po paru takich "bezwypadkach" to się wkurzył i chciał wywalić ten miernik bo stwierdził, że nic przez niego nie kupi :P