PAW99 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Witam gdzie znajde 12v po odpaleniu silnika
jihad Opublikowano 23 Grudnia 2010 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Niekoniecznie, może chce jednak po odpaleniu silnika. Zapewne nie ma czegoś takiego. Ja "zrobiłem" układ z przekaźników, który daje mi +12V po odpaleniu silnika. Jeszcze jednak go nie zamontowałem, a chcę wykorzystac do zapalenia świateł po odpaleniu silnika. Narazie jednak za zimno na rezanie. :>
PAW99 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2010 gdzie znajde 12v po zapłonie pod maska
kuroń Opublikowano 25 Grudnia 2010 Opublikowano 25 Grudnia 2010 Robiłem coś podobnego koledze , ale po właczonym zapłonie i to było kupne że po przekreńceniu zapłonu mijało 10 sekund i światła się zapalały i czy odpalał czy nie to się świeciły światła i żeby zgasły wystarczyło wyłączyć zapłon. A po zapłonie praktycznie wszędzie jest prąd.przy aku ,czyjniku wstecznego,i czujnikach,ITP Pozdrawiam.
piotrsob1 Opublikowano 26 Grudnia 2010 Opublikowano 26 Grudnia 2010 W starszych konstrukcjach + po odpaleniu pojawiał się na styku alternatora, idącym do kontrolki ładowania, w nowszych nie jestem pewien czy jest wyprowadzony z altka Trzeba posprawdzać.
bluesmen Opublikowano 26 Grudnia 2010 Opublikowano 26 Grudnia 2010 W starszych konstrukcjach + po odpaleniu pojawiał się na styku alternatora, idącym do kontrolki ładowania, I można tam podłączyć światła jazdy dziennej od razu czy trzeba zastosować jakiś przekaźnik?
bin85 Opublikowano 26 Grudnia 2010 Opublikowano 26 Grudnia 2010 Nigdy nie sprawdzałem jaką obiążalność ma sygnał podawany na kontrolkę ale najlepiej będzie jak zrobisz to przez przekaźnik,
bluesmen Opublikowano 27 Grudnia 2010 Opublikowano 27 Grudnia 2010 bin ale jaki przekaźnik zastosować aby wszystko było oki wiesz?
bin85 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Opublikowano 27 Grudnia 2010 najzwyklejszy samochodowy przekaźnik, jeden zacisk cewki podłanczas do masy drugi do alternatora i powinien "złapać" po odpaleniu
jihad Opublikowano 28 Grudnia 2010 Opublikowano 28 Grudnia 2010 jeden zacisk cewki podłanczas do masy drugi do alternatora i powinien "złapać" po odpaleniu ... trzeci do "+" akumulatora, a czwarty to masz "plus" pod maską po zapłonie. :>
bluesmen Opublikowano 28 Grudnia 2010 Opublikowano 28 Grudnia 2010 jihad możesz jakieś fotki, schematy przedstawić? Nie chcę czegoś sknocić.
jihad Opublikowano 28 Grudnia 2010 Opublikowano 28 Grudnia 2010 Cewka to styki 85 i 86, czyli "+" z alternatora i masa, a 30 i 87 to styki robocze i tam do jednego podłaczysz "+" akumulatora, a drugi będzie do tych świateł czy czego tam potrzebujesz.
bluesmen Opublikowano 28 Grudnia 2010 Opublikowano 28 Grudnia 2010 jihad Dzięki Men. Patrzyłem, próbowałem i doszedłem do wniosku że dla mnie najlepszym rozwiązaniem (w B5) na "+" po stacyjce jest podpięcie się pod przewód alternatora. Prąd którego potrzebuje to ok 2W tj 0,16A. Myślę że nie potrzebny jest w tym wypadku przekaźnik który sam zabiera ok 1W, a jedynie bezpiecznik na tym obwodzie. A jak ktoś potrzebuje prądu większego to może także to wykorzystać z użyciem przekaźnika.
blockout Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Opublikowano 11 Sierpnia 2011 a jest gdzieś pod maską "+" po stacyjce gdzie nie trzeba przekażnika? przypadkiem we wtyczce od wycieraczek niema "+" po stacyjce ?
Rekomendowane odpowiedzi