wojciu0308 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Witam moj tata jakies 7 lat temu stracil oko w wypadku domowym(wybychł mu akumlator samochodowy i wypalil oko) przez jakies 3 lata dostawał rente po czym mu ja zabrali bo jak pani na rozprawach sądowych stwierdziła ,że moj tato jest zdrowy i spokojnie moze isc do pracy... I tu sie zaczęly schody... od 5 lat nie moze znaleźć zadnej pracy bo nikt nie chce go zatrudnic gdyż nie posiada grupy inwalizdziej (czy cos takiego) a gdy chcial ja sobie "wyrobic" powiedziano mu ze jego uszczerbek na zdrowiu jest "zbyt mały" aby wydać mu taka grupe. I teraz moje pytanie: czy jest jaka kolwiek szansa aby mogl gdzies pracowac w jakim kolwiek zawodzie? albo czy da sie jakos "wywalczyc" jakąs rente albo ta grupe inwalidzka. Nie wspomne o załamaniu psyhicznym i o problemach zdrowotnych z jakimi moj tata miał problemy po wypadku... jeden wielki szok dla niego i rodziny... przed wypadkiem tata byl mechanikiem i kierowca ciężarówki Prośba do adminów: Jezeli uznacie ze temat jest bez sensu i nie uzyskam na niego żadnej odpowiedzi usuncie go
Kimi Opublikowano 15 Stycznia 2011 Opublikowano 15 Stycznia 2011 I teraz moje pytanie: czy jest jaka kolwiek szansa aby mogl gdzies pracowac w jakim kolwiek zawodzie? Skoro jest mechanikiem z doświadczeniem, a, przepraszam, że tak piszę prosto z mostu, ale nie wiem, jak to nazwać inaczej - brak jednego oka nie przeszkadza mu np. w pisaniu czy obsłudze komputera, to nie widzę przeszkód , by miał podjąć pracę jako: - doradca serwisowy w autoryzowanym bądź nieautoryzowanym serwisie - sprzedawca bądź doradca w zakresie sprzedaży części zamiennych (serwis, duży warsztat, hurtownia lub sklep z częściami) - pracownik techniczny stacji benzynowej (sam pracowałem, więc wiem, że wada wzroku nie dyskwalifikuje tutaj zupełnie, na stacji, na której ja pracowałem był chłopak z dużą wadą wzroku i świetnie sobie radził) Walkę o rentę czy grupę inwalidzką bym sobie darował, jeśli Twój Tato jest chętny do pracy, to myślę, że dla jego zdrowia psychicznego podjęcie pracy jest dużo bardziej wskazane, niż skazywanie się na wegetację rencisty, bo to faceta zabije doszczętnie. Życzę mu powodzenia i wytrwałości w poszukiwaniu pracy, żałuję, ale nie potrafie pomóc w żaden inny sposób.
wojciu0308 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2011 I teraz moje pytanie: czy jest jaka kolwiek szansa aby mogl gdzies pracowac w jakim kolwiek zawodzie? Skoro jest mechanikiem z doświadczeniem, a, przepraszam, że tak piszę prosto z mostu, ale nie wiem, jak to nazwać inaczej - brak jednego oka nie przeszkadza mu np. w pisaniu czy obsłudze komputera, to nie widzę przeszkód , by miał podjąć pracę jako: - doradca serwisowy w autoryzowanym bądź nieautoryzowanym serwisie - sprzedawca bądź doradca w zakresie sprzedaży części zamiennych (serwis, duży warsztat, hurtownia lub sklep z częściami) - pracownik techniczny stacji benzynowej (sam pracowałem, więc wiem, że wada wzroku nie dyskwalifikuje tutaj zupełnie, na stacji, na której ja pracowałem był chłopak z dużą wadą wzroku i świetnie sobie radził) Walkę o rentę czy grupę inwalidzką bym sobie darował, jeśli Twój Tato jest chętny do pracy, to myślę, że dla jego zdrowia psychicznego podjęcie pracy jest dużo bardziej wskazane, niż skazywanie się na wegetację rencisty, bo to faceta zabije doszczętnie. Życzę mu powodzenia i wytrwałości w poszukiwaniu pracy, żałuję, ale nie potrafie pomóc w żaden inny sposób. dzięki za zainteresowanie i za odpowiedz moj tata od 15l lat jest mechanikiem i nadal lubi przy tym grzebac. Bardzo poddał sie psychicznie i stracił wiare w to, że kiedyś bedzie pracować. Mam nadzieje,że ten wątek sie bardziej rozwinie i kiedyś mu go pokaże. Na jedno oko ma bdb wzrok a drugiego nie ma. Z jazda autkiem daje sobie rade bez problemu(chodzi o osobówke)
Chuck Norris Opublikowano 15 Stycznia 2011 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Mojej babci amputowali gdzieś z 5 lat temu nogę, i przy przyznawaniu renty były takie cyrki że szok, nie wiem na co oni liczą, że komuś kończyna odrośnie czy co... Szkoda gadać po prostu, na Waszym miejscu bym zaczął walczyć o przyznanie renty, ponieważ brak oka jest dosyć dużym uszczerbkiem na zdrowiu. Nie martw się i wspieraj tate, wiem co to za szok dla rodziny, jak komuś coś wydarzy się niespodziewanego . Pozdrawiam .
medik Opublikowano 15 Stycznia 2011 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Brak jednego oka, to trwały uszczerbek na zdrowiu, trwała niezdolność do pracy bez szans na wyleczenie. W związku z tym jak najbardziej przysługuje renta i walczcie o to. Jako rencista tata ma większą szansę na znalezienie pracy, bo pracodawca nie musi płacić za takiego pracownika składki Zus.
Buba Opublikowano 16 Stycznia 2011 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Poszukaj w internecie informacji bo za dużo tego jest żeby tutaj się rozwodzić. Utrata wzroku kwalifikuje do renty i walcz o to, bo każdy lekarz powie, że z jednym okiem można pracować. Można, ale po to mamy dwa, żeby ich używać a ZUS po to, żeby płacić za uszczerbki na zdrowiu. Szczególnie że jest to trwałem i dyskwalifikuje do niektórych czynności.
wojciu0308 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 16 Stycznia 2011 Dzięki chłopaki jeszcze raz tata musi iść do lekarzy i zacząć walczyć o rente a później może faktycznie szybciej znajdzie prace jak bedzie miał rente tak jak mówi MEDIK
Luka3s Opublikowano 16 Stycznia 2011 Opublikowano 16 Stycznia 2011 A gdybyście spróbowali otworzyć własny warsztat Wojciu ?? Niebyłby to głupi pomysł właściwie skoro Tato się zna dobrze na mechanice. Fakt, że trzeba trochę zainwestować na początek.
wojciu0308 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 16 Stycznia 2011 A gdybyście spróbowali otworzyć własny warsztat Wojciu ?? Niebyłby to głupi pomysł właściwie skoro Tato się zna dobrze na mechanice. Fakt, że trzeba trochę zainwestować na początek. warsztat moj tata miał przed wypadkiem :gwizdanie: wiesz jak to jest ze wszystkim ciezko ruszyc no ale cos bedziemy kombinowac
Luka3s Opublikowano 16 Stycznia 2011 Opublikowano 16 Stycznia 2011 wiem że ciężko ruszyć, ale jak macie kawałek działki to myśle że to bardzo dobra propozycja dla was obu ;-) są różne dofinansowania itp na rozpoczęcie działaności, zawsze można spróbować :gwizdanie:
bartek1605 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Opublikowano 16 Stycznia 2011 z rentą to będzie ciężko jeśli nie masz "pleców", szukają oszczędności i prawie wszystkich odrzucają mój wujo mechanik podczas pracy miał wypadek, stracił oko i drugie też w pewnym stopniu ma uszkodzone, jednak po wypadku wrócił do zawodu, dlatego uważam, że to też jakieś wyjście a w międzyczasie próbować załatwić rente
Dev Opublikowano 16 Stycznia 2011 Opublikowano 16 Stycznia 2011 musisz ojcu załatwic grupe inwalidzka najlepiej druga łatwiej wówczas o prace aaaa pomysł z załozeniem warsztatu :good: :good: :good:
bartek1605 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Opublikowano 16 Stycznia 2011 tylko: na II nie wolno pracować na III można iść do pracy
Kimi Opublikowano 17 Stycznia 2011 Opublikowano 17 Stycznia 2011 musisz ojcu załatwic grupe inwalidzka najlepiej druga łatwiej wówczas o prace aaaa pomysł z załozeniem warsztatu :good: :good: :good: Ja też popieram, to chyba najlepsze rozwiązanie :good:
wojciu0308 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 17 Stycznia 2011 hehe no to chyba powraca stary zawód mojego taty
Kimi Opublikowano 17 Stycznia 2011 Opublikowano 17 Stycznia 2011 hehe no to chyba powraca stary zawód mojego taty Dawaj go na forum i będziemy dalej kombinować :naughty:
wojciu0308 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 17 Stycznia 2011 a mam jeszcze pytanie a jak zrobi sobie ta grupe inwalidzka to nie zabiora mu prawka?
Dev Opublikowano 17 Stycznia 2011 Opublikowano 17 Stycznia 2011 tylko: na II nie wolno pracować na III można iść do pracy z II grupa mozna pracowac ale max 7 godzin dziennie
Luka3s Opublikowano 17 Stycznia 2011 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Ale jeśli by założył swój warsztat ? :gwizdanie:
medik Opublikowano 17 Stycznia 2011 Opublikowano 17 Stycznia 2011 z II grupa mozna pracowac ale max 7 godzin dziennie raczej jest nie nieprawda.Przyznanie całkowitego lub znacznego stopnia inwalidztwa nie wyklucza zatrudnienia tej osoby u pracodawcy, lub w zakładzie zapewniającym warunki pracy chronionej przystosowanej do potrzeb osoby niepełnosprawnej.
Rekomendowane odpowiedzi