Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B6] Czemu zapalaja sie ESP i ABS ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam klubowiczow mam pytanko odnosnie kontrolki ESP i ABS troche czasu temu zapalila mi sie te kontrolki podczas jazdy stanolem na poboczu zgasilem silnik i odpalilem go i kontolki zgasly po przejechaniu jakis 300 kilometro znowu sie zapalily wiec znow sie zatrzymalem i zgasly od tego momentu zrobilem autem jakies 2 tys km i nic sie nie pali mial ktos podobny przypadek bo obecnie jestem w niemczech a tu podlaczenie pod VAGa kosztuje 100 euro ;/ pozdrowionka

Opublikowano

hej, miałem coś takiego w poprzednim aucie (mazda 6). Zapalały się jednocześnie, po podłączeniu okazało się że to zawór EGR. Można spróbować wyjąć i wyczyścić-czasami skutkuje, jeśli nie pomoże trzeba wymienić.

Opublikowano

witam klubowiczow mam pytanko odnosnie kontrolki ESP i ABS troche czasu temu zapalila mi sie te kontrolki podczas jazdy stanolem na poboczu zgasilem silnik i odpalilem go i kontolki zgasly po przejechaniu jakis 300 kilometro znowu sie zapalily wiec znow sie zatrzymalem i zgasly od tego momentu zrobilem autem jakies 2 tys km i nic sie nie pali mial ktos podobny przypadek bo obecnie jestem w niemczech a tu podlaczenie pod VAGa kosztuje 100 euro ;/ pozdrowionka

jak bedziesz w PL to kup sobie za 50 zł (12.5E)

niestety bez niego ani rusz, nikt tutaj nie wrózy z fusów

Opublikowano

sprawdź czy któryś z czujników ABS nie szwankuje... jednak VAG prawdę Ci powie

EGR, czujnik STOP ..... jesus o czym wy piszecie :wallbash:

Opublikowano

owszem miałem i to niedawno bo przed świętami i był to czujnik stopu ale po skasowaniu błędu wszystko jest na razie ok.

Opublikowano

Bono no własnie o czym piszemy !!!!! Poczytaj troszke to moze bedziesz wiedział :polew:

Oczywiscie ze czujnik stopu jak najbardziej moze byc walnięty , koszt nowego ori to 38zł . Nie kupuj zamiennika bo zapłacisz 5 zł mniej a rozleci ci sie przy wkładaniu .

Opublikowano

ja tez mialem cos podobnego gdy byl;o wilgodno robilo sie jak napisales jak padal deszcz wlaczal sie tryb awaryjny okazalo sie ze to peknieta pokrywa od kompa przy silniku po wymianie bez problemów albo tak jak koledzy pisza czujnik stopu sprawdz sobie czy gdy zapalaja ci sie te kontroli nie swiecas ci sie ciagle swiatlo stopo jesli tak to na 100% czujnik stopu

Opublikowano
witam klubowiczow mam pytanko odnosnie kontrolki ESP i ABS troche czasu temu zapalila mi sie te kontrolki podczas jazdy stanolem na poboczu zgasilem silnik i odpalilem go i kontolki zgasly
Bono no własnie o czym piszemy !!!!! Poczytaj troszke to moze bedziesz wiedział

Oczywiscie ze czujnik stopu jak najbardziej moze byc walnięty

czyjnik Stop = kontrolka świec żarowych

Kolega pyta o kontrolke ABS/ESP

Opublikowano
witam klubowiczow mam pytanko odnosnie kontrolki ESP i ABS troche czasu temu zapalila mi sie te kontrolki podczas jazdy stanolem na poboczu zgasilem silnik i odpalilem go i kontolki zgasly
Bono no własnie o czym piszemy !!!!! Poczytaj troszke to moze bedziesz wiedział

Oczywiscie ze czujnik stopu jak najbardziej moze byc walnięty

czyjnik Stop = kontrolka świec żarowych

Kolega pyta o kontrolke ABS/ESP

Koledzy wiedzą co piszą, u mnie było to samo. Walnięty czujnik stopu, powodował zapalanie się tych kontrolek...

Opublikowano
Koledzy wiedzą co piszą, u mnie było to samo. Walnięty czujnik stopu, powodował zapalanie się tych kontrolek

Nie będę się kłócił, ale pierwszy raz się z tym spotykam aby kontrolka ABS/ESP wskazywała na czujnki Stopu :mysli: Ta kontrolka może wskazywać również niezakodowaną pompę ABS, uszkodzony sterownik ABS...

ARTI1988 a co VAG pokazał ??

Opublikowano

Panowie ale cosik racji ma bono , bo faktycznie swieci sie kontrolka swiec razem z abs i esp.Ale warto sprawdzic czujnik stopu na początek .Z resztą podepniesz vag bedziesz wiedzial

Opublikowano

Ja też właśnie to przerabiam, dzisiaj wymieniam przepływomierz (VAG pokazuje że to już jego koniec) jeśli to jest przyczyną tego szarpania i zapalania się kontrolek to spoko, jeśli nie to sprawdzę ten czujnik, ale 38zł to nie tragedia :confused4:

Opublikowano

Jak wymienisz to napisz czy pomogło, bo u mnie jest podobnie zapala sie kontrolka ESP, szarpie, skaczą chwile obroty i gasnie silnik.

Pozdrawiam

Opublikowano

ale głupoty czesc wypisuje badz czeka na bzdurne wypowiedzi i oczekuje cudów, by na 2 dzien kupic w kiosku klej kropelke i naprawic uszkodzenie,

najpierw podpinamy VAG-a i mamy w wiekszości przypadkow jak na dłoni co boli auto, nie masz Vaga jedz do aso, nie ma sz na aso kup kabel

Opublikowano

U mnie też zapala się kontrolka ESP i VAG pokazał błąd czujnika świateł STOP. Czujnik już jest (ori 42,50 PLN) tylko leże z głową przy pedałach i ustrojstwa nie widzę. Ma ktoś pomysł jak się do tego zabrać ?

Opublikowano

... tylko leże z głową przy pedałach i ustrojstwa nie widzę. Ma ktoś pomysł jak się do tego zabrać ?

Zdejmij półkę pod kierownicą - wtedy zobaczysz.

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano

Zdjąłem , wymieniłem i... wywaliło i ESP i ABS , a ponadto STOP'y świeciły się cały czas. , wiec zamieniłem czujnik na stary i na razie ok. Ciekawe na jak długo ?