mareko1 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Witam, Mam taki problem; otóż podczas jazdy naciskając kilkakrotnie ( 4-5 krotnie pod rząd) dynamicznie pedał hamulca staje się on twardy i aby zahamować trzeba użyć zdecydowanie większej siły a hamowanie i tak jest słabe. Co to może być, a może tak jest i już. Ma ktoś jakiś pomysł ?
lukas309 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Opublikowano 27 Stycznia 2011 tak nie jest, sprawdz wężyk od wspomagania hamowania ktory idzie z silnika do serwa ponieważ prawdopodnie jego ścianki podczas podciśnienia się kurczą na tyle że serwo chodzi bez wspomagania, drugim problemem może być woda w serwie ale to drugie to tylko występuje podczas mrozów kiedy to membrana lubi w serwie przymarznąć, rozwiązanie tego pierwszego problemu wymiana wężyka bądź wprowadzenie do niego czegoś co go usztywni od środka i zapobiegnie jego ściskaniu się , a tak poza tym to używaj opcji bo ten temat jest powszechnie znany :)
Pikuś Opublikowano 27 Stycznia 2011 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Ja jestem 2 tygodnie po zabiegu naprawczym. Objawy miałem nawet gorsze bo poprostu raz było wspomaganie raz nie. wymieniłem łącznik gumowy w ścianie grodziowej od vacum do serwa, oraz przewodzik od vacum do akumulatora powietrza, który też już był dość po przycierany. nie wiem co pomogło ale pomogło. Łącznik kupiłem w seacie na warszawskiej.
mareko1 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2011 Pikuś sam robiłeś czy mechanik ?
Pikuś Opublikowano 28 Stycznia 2011 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Pikuś sam robiłeś czy mechanik ? Oczywiście, ze sam.
mareko1 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2011 ok, dzięki. Z moją wiedzą mechaniki samochodowej będę i tak musiał pojechać do mechanika
lapin46 Opublikowano 4 Lutego 2011 Opublikowano 4 Lutego 2011 Witam Podłącze się ponieważ mam podobny problem ale nie jestem przekonany czy ta sama przyczyna mianowicie: Naciskam raz pedał hamulca wchodzi do około 3/4 i hamuje dość dobrze, naciskam drugi raz łapie prawie od razu (wysoko) i bardzo mocno. Po jakimś czasie jeśli znów zaczynam hamowanie sytuacja powtarza się. Jaka może być przyczyna?
Dev Opublikowano 5 Lutego 2011 Opublikowano 5 Lutego 2011 Witam Podłącze się ponieważ mam podobny problem ale nie jestem przekonany czy ta sama przyczyna mianowicie: Naciskam raz pedał hamulca wchodzi do około 3/4 i hamuje dość dobrze, naciskam drugi raz łapie prawie od razu (wysoko) i bardzo mocno. Po jakimś czasie jeśli znów zaczynam hamowanie sytuacja powtarza się. Jaka może być przyczyna? powietrze w układzie zacznij od tylnych zacisków
Rekomendowane odpowiedzi